logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP SP3 na HP Pavilion dv9700 z dyskiem SATA - czy warto?

lenox89 01 Lip 2008 13:04 9083 12
REKLAMA
  • #1 5302149
    lenox89
    Poziom 10  
    Witam,

wczoraj kupiłem laptopa z zainstalowanym systemem Windows Vista Home Premium, jednak chciałbym zainstalować Windows XP. Posiadam najświeższą wersje XP zintegrowaną już z Service Pack'iem 3. Chciałem zapytać czy Win XP z SP3 widzi dyski SATA czy nie? Ponieważ krążą na ten temat przeróżne opinie :/
    Słyszałem też, że sterowniki można wgrać z zewnątrz ale na stronie HP nie mam driverów do mojego HP Pavilion'a dv9700 :/ W takim razie jak wygląda ta instalacja XP na tych laptopach z dyskami na interfejsie SATA?

Moje drugie pytanie brzmi czy jednak instalować XP czy nie zawracać sobie głowy i pozostać na Windows Vista?
  • REKLAMA
  • #2 5302458
    m.rock
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    A jaką masz wersje Visty?? Bo można zrobić downgrade'a, ale tylko z Ultimate lub Bussines.
  • #3 5302728
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Nie ma problemu w Windowsie XP SP3 z dyskami SATA..jedyny problem możesz mieć ze sterownikami pod XP....
  • #4 5319875
    lenox89
    Poziom 10  
    no to właśnie proszę o podpowiedź jak rozwiązać ten problem a nie pisać mi że mam problem bo o tym że mam problem to wiem :)
  • REKLAMA
  • #6 5319993
    djbpm
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Problem był wielokrotnie opisywany. Ja polecam rozwiązanie polegające na zintegrowaniu sterowników do kontrolerów sata z instalką XP. Zrobisz to za pomocą Driverspack Po czym bootowalne iso zrobisz nLite
    W SP3 nie ma wbudowanych sterowników do kontrolerów. Te, które się dają obsługiwać bez dodatkowych sterowników pracują w trybie emulacji IDE.
    Nowe laptopy HP są robione w taki sposób, aby utrudnić instalację XP. Mówie ogólnie, nie konkretnie o tym modelu. Brak sterowników pod ten system na stronie HP, a te od producenta np grafiki nie działają (np do NVIDIA GeForce 8400M GS, w tym przypadku należy ręcznie wymusić instalację sterowników ze strony producenta). Do czytnika kart pamięci pasują sterowniki ze strony HP od visty, mimo że na stronie hp piszą, że są tylko pod viste.... itd trzeba się trochę pomęczyć po forach...
  • #7 5324204
    Wojtek32
    Poziom 28  
    Ocena: 102
    Witam Panów
    Właśnie rozwaliłem sobie system przez SP3 . Po instalacji faktycznie nawet przyspieszył ale po wyłączeniu kompa dopiero zaczęły się problemy . Podejrzewam że przez zablokowanie aktualizacji automatycznej . Znając tą firmę to jak zwykle chcą szpiegować wszystkich użytkowników ich systemu .

WojtasJD rozumiem że chcesz pomóc ale odsyłanie do tej strony to tylko drenaż kieszeni , program tylko fikcyjnie pokazuje błędny sterowników . Zapłaciłem i pobrałem i dostałem taki sam jak z strony producenta tylko że z dodatkiem że pobrałem u nich ukrytym w programie .
  • #8 5324351
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    Wojtek32 napisał:
    WojtasJD rozumiem że chcesz pomóc ale odsyłanie do tej strony to tylko drenaż kieszeni , program tylko fikcyjnie pokazuje błędny sterowników . Zapłaciłem i pobrałem i dostałem taki sam jak z strony producenta tylko że z dodatkiem że pobrałem u nich ukrytym w programie .

Za który program zapłaciłeś ?

Link ma też charakter informacyjny (a jak ktoś coś 'dalej' odpłatnie ściągał to już jego sprawa).
    SP3 mam od kilku tygodni i sprawuje się bezproblemowo...
  • REKLAMA
  • #9 5324399
    Wojtek32
    Poziom 28  
    Nie twierdzę że program pracuje nie poprawnie tylko że wpuszcza w tak zwane maliny podając że sterownik jest zły a sami przesyłają identyczny . Pobierałem sterownik do płyty kt600 " VIA Serial ATA Controller - 3149 " i dostałem identyczny jak z strony producenta tylko z dodatkowym ukrytym wpisem i wtedy pokazało że jest wszystko Ok.
  • REKLAMA
  • #10 5324553
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Jak masz model laptopa z KT600 na pokładzie :wink: ?
  • #11 5330431
    Wojtek32
    Poziom 28  
    Wybacz kochany nigdzie nie wspomniałem że jest to laptop to nie wiem skąd to pytanie ? .
    Opierając się na wypowiedziach innych Kolegów (różne fora ) najpierw myśl że Athlon nie będzie dział z dodatkiem SP3 .
    Jednak trafiłem na wypowiedź żeby zainstalować na czysty system i tu Kolega miał rację . Działa jak rakieta żadnych problemów , tak samo żeby nie stosować wielu programów tak zwanych czyszczących które robią tylko zamieszanie w systemie .
    Pozdrawiam ,,
  • #12 5331317
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Wojtek32 napisał:
    Wybacz kochany nigdzie nie wspomniałem że jest to laptop to nie wiem skąd to pytanie ?

Dlatego że ten dział (dopóki - ewentualnie - nie zostanie przeniesiony) to: Komputery Laptopy Software

Bardzo jestem ciekawy czy ten SP3 wprowadza jakieś 'usprawnienia' anty-AMD że Athlony miałyby nie działać ...
    Daj jakieś linki z tych for
  • #13 5332557
    Wojtek32
    Poziom 28  
    Jeżeli trafiłem na stronę dla wybranych to bardzo przepraszam . Człowiek w potrzebie łapie się wszystkich możliwych rozwiązań żeby uratować swoją maszynę .
    Podejrzewam że był to tylko błąd programistów polegający na przypisaniu błędnej nazwy dla pliku dla procesorów AMD . Z tego co wyczytałem był tam zawarty katalog dla Intela a przypisany dla AMD . Jest o tym na stronie pomocy Microsoftu .
    Nie notowałem linków bo z wielkim trudem działała moja maszyna po pierwszym wgraniu SP3 i skupiłem się na ratowaniu sytuacji .
    http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Service-P...artem,wid,9945850,wiadomosc.html?ticaid=16399
    http://www.centrumxp.pl/Aktualnosci/4471,Lek_na_wieczne_restarty_z_SP3_i.aspx
    http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8958&Windows+XP+SP3+i+rebooty
    http://nt.interia.pl/komputery/wiadomosci/news/xp-sp3-zabija-maszyny-amd,1108184

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja Windows XP SP3 na laptopie HP Pavilion dv9700 z dyskiem SATA jest możliwa, jednak wymaga integracji sterowników kontrolera SATA z instalatorem systemu, ponieważ XP SP3 nie zawiera natywnych sterowników dla większości kontrolerów SATA i często pracuje w trybie emulacji IDE. Zalecane jest użycie narzędzi takich jak Driverspack do pobrania sterowników oraz nLite do stworzenia bootowalnego obrazu ISO zintegrowanego ze sterownikami. Brak oficjalnych sterowników XP na stronie HP dla tego modelu utrudnia instalację, a sterowniki do innych komponentów, np. karty graficznej NVIDIA GeForce 8400M GS, mogą wymagać ręcznej instalacji ze strony producenta. W dyskusji pojawiły się także problemy z kompatybilnością SP3 z procesorami AMD Athlon, które mogą powodować niestabilność systemu, jednak rozwiązaniem jest instalacja SP3 na czystym systemie bez dodatkowych programów czyszczących. Użytkownicy wskazują, że instalacja XP na laptopach z SATA wymaga cierpliwości i samodzielnego poszukiwania sterowników na forach i stronach producentów podzespołów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA