Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Service pack 3 nie można zainstalować.

piorun0 01 Jul 2008 14:38 15058 8
    piorun0
    Level 20  
    Zainstalowany w komputerze mam system Windows XP z dodatkiem Service Pack2(legal) przy przeglądaniu aktualizacji wyświetlana jest aktualizacja o wysokim piorytecie:Dodatek Service Pack 3 (KB936929).którego nie mogę zainsalować,ściągany jest normalnie a na końcu wyświetlany jest komunikat o niepowodzeniu instalacji
    Czy ten dodatek(SP3) jest b.ważny i konieczny do prawidłowej pracy systemu,i co zrobić żeby go zainastalować(próbowałem kilkakrotnie)
    Dziękuje i pozdrawiam
    Krzychu7
    Level 40  
    Masz zainstalowany Windows Installer 3.1?
    m.rock
    Level 13  
    SP3 to głównie zbiór wszystkich poprawek, które wyszly od momentu wypuszczenia SP2. Zawiera tez kilka poprawek, których M$ nie wypuszczał oficjalnie.. Nie jest więc tak rewolucyjny jak SP2.
    piorun0
    Level 20  
    Windows Installer? niewiem instalowałem systemXP z orginalnej kupionej płyty.Jeżeli mam dodatek SP2 to czy muszę mieć koniecznie SP3?
    m.rock
    Level 13  
    Nie musisz.
    Wykonując aktualizację przez witrynę Windows Update w razie niepowodzenia masz możliwośc sprawdzenia przyczyny.
    Andy74
    Level 25  
    Nie podałeś jaki to konkretnie błąd się pojawia. Poczytaj to:
    http://support.microsoft.com/kb/950717/pl

Dodatkowo:
    Nie masz przypadkiem zainstalowanego jakiegoś programu zmieniającego wygląd Windows typu Crystal Clear, Desktop Architect, Vista Transformation Pack. itp? A może podmieniony ekran logowania? Jeśli tak - odinstalowanie tego może rozwiązać problem z instalacją SP3.

Możesz też pobrać wersję instalacyjną SP3 i spróbować zainstalować go ręcznie.

SP3 to prawie same poprawki zabezpieczeń, więc jeśli jesteś świadomym użytkownikiem komputera (czyt. korzystasz przynajmniej z dobrego antywirusa i firewalla) - możesz sobie na razie odpuścić jego instalację.
    piorun0
    Level 20  
    Dziękuje za wszystkie porady,jutro będe przy swoim kompie to będe próbował zainstalować SP3,nie mam zainstlowanego żadnego programu zmieniającego wygląd itp. mojego XP
    piorun0
    Level 20  
    "Możesz też pobrać wersję instalacyjną SP3 i spróbować zainstalować go ręcznie." Tak też zrobiłem jak piszesz Andy 74 przy instalacji najpierw było wyodrębienie pliku... pod koniec tej czynności komunikat brak dostępu i tu instalacja zakończyła się.Chciałbym dodać że plik ściągnięty z linku przez Ciebie podany jest o wielw większy niż plik do pobrania z automatycznej aktualizacji może to kwestia spakowania?
    m.rock
    Level 13  
    Też ostatnio walczyłem z brakiem dostępu i znalazłem na to rozwiązanie:

Quote:
    Metoda 3: Resetowanie uprawnień do rejestru i plików
    Ważne: W tej sekcji, metodzie lub w tym zadaniu podano informacje dotyczące modyfikowania rejestru. Niepoprawne zmodyfikowanie rejestru może jednak być przyczyną poważnych problemów. Dlatego należy uważnie wykonywać podane kroki. Aby zapewnić dodatkową ochronę, przed zmodyfikowaniem rejestru należy wykonać jego kopię zapasową. Dzięki temu będzie można przywrócić rejestr w wypadku wystąpienia problemu. Aby uzyskać więcej informacji dotyczących wykonywania kopii zapasowej i przywracania rejestru, kliknij następujący numer artykułu w celu wyświetlenia tego artykułu z bazy wiedzy Microsoft Knowledge Base:
    322756 Jak wykonać kopię zapasową rejestru i przywrócić rejestr z kopii zapasowej w systemie Windows

Ważne: Ta metoda jest przeznaczona dla zaawansowanych użytkowników komputerów. Jeśli nie masz doświadczenia w stosowaniu zaawansowanych obejść problemów, możesz poprosić kogoś o pomoc lub skontaktować się z pomocą techniczną firmy Microsoft. Aby skontaktować się z pomocą techniczną firmy Microsoft, odwiedź następującą witrynę firmy Microsoft w sieci Web:
    http://support.microsoft.com/contactus/

1. Pobierz i zainstaluj plik Subinacl.exe. Aby to zrobić, odwiedź następującą witrynę firmy Microsoft w sieci Web:
    http://www.microsoft.com/downloads/details.as...56-d8fe-4a91-93cf-ed6985e3927b&displaylang=en
    2. Uruchom program Notatnik.
    3. Skopiuj i wklej następujący tekst do Notatnika.
    cd /d "%ProgramFiles%\Windows Resource Kits\Tools"
    subinacl /subkeyreg HKEY_LOCAL_MACHINE /grant=administrators=f /grant=system=f
    subinacl /subkeyreg HKEY_CURRENT_USER /grant=administrators=f /grant=system=f
    subinacl /subkeyreg HKEY_CLASSES_ROOT /grant=administrators=f /grant=system=f
    subinacl /subdirectories %SystemDrive% /grant=administrators=f /grant=system=f
    subinacl /subdirectories %windir%\*.* /grant=administrators=f /grant=system=f
    secedit /configure /cfg %windir%\inf\defltbase.inf /db defltbase.sdb /verbose

Firma Microsoft podaje przykłady programowania wyłącznie do celów informacyjnych, bez jakichkolwiek gwarancji wyrażonych wprost lub domyślnie. Dotyczy to także, ale nie ograniczając się do tego zapisu, gwarancji przydatności handlowej lub do określonego celu. W tym artykule zakłada się, że czytelnik zna prezentowany język programowania oraz narzędzia używane do tworzenia i debugowania procedur. Pracownicy pomocy technicznej firmy Microsoft mogą służyć pomocą, wyjaśniając funkcję konkretnej procedury. Nie będą jednak modyfikować tych przykładów ani dodawać żadnej funkcji i konstruować nowych procedur w celu dostosowania ich do konkretnych potrzeb użytkownika.

4. Zapisz ten plik Notatnika pod nazwą Reset.cmd.
    5. Kliknij prawym przyciskiem myszy plik Reset.cmd, a następnie kliknij polecenie Uruchom jako administrator.

Uwaga: działanie tego pliku skryptu można trwać długo.
    6. Zainstaluj dodatek SP3 dla systemu Windows XP.