Ponieważ wiele osób pytało i prosiło o pomoc.
Udało się rozwiązać problem po przez uruchomienie mediona z kartą zawierającą plik (w załączniku) ten plik był na karcie 250 MB z partycją FAT16 załączam tu sam plik nie jest to kopia posektorowa 1:1 tej karty.
Mam taki sam sprzęt i wpierw miałem:
MEDION MDPNA100 staje w trakcie wczytywania systemu po kalibrowaniu.
Wyświetla się ekran z napisem "pop-up menus" i nic dalej nie można zrobić.
Poradzono mi zrobić reset i skończyło się na napisie:
"RoyalTek" skopiowałem plik na kartę ale to nic nie zmieniło.
Może opiszesz co zrobiłeś oprócz wgrania pliku.
pozdr
Dokładnie to nie ja robiłem ten Medion był na gwarancji Gość dostał kartę 256 MB wgrał ten plik no i zresetował i poszło. Czy akurat w twoim wypadku to powiedzie się nie wiem trudno powiedzieć u niego nic nie dawało nie startował a tylko w tryb serwisowy wchodził systemu nie było nic . u ciebie jest jakiś system szczerze powiedziawszy mało się na nim znam a nie mam go osobiście więc nawet nie mam jak przetestować.
(przepraszam za błędy ale mam zwichnięty staw łokciowy i trudno mi pisać.)
pozatym wgrywałem rózne romy data modyfikacji była rózna nazwy plików takie same ale niestety bez rezultatu plik sie wgrywa ale nic sie potam niedzieje a powinien byc restart i kalibracja tak jak w tym linku co podałem wiec nie wiem co daalej z tym zrobie pewnie szafa albo okno
nawigacja chodziła dobrze rozładowała się bo przecież nie każdy jeździ na nawigacji codziennie no i po tym zabiegu ekran startowy i nic pozatym
przy wgrywaniu z sd cluster dochodzi do 14366 i staje na takim etapie
a powinno po wgraniu byc to
znalazłem taki opis
MEDION MDPNA 100 Flash guide by kller
1)get a pocketpc formatted sd flash card
2)download rom image (the only i can find is french rom, o u will get french language)
3)extract files from rar archive
4)copy file called: PNA100_FRA_B018_000_024.usb, on root of your sd pocket pc formatted card
5)insert your sd card into device reader
6)keep pressed “power on”+reset
7)release reset holding “power on” button
8)while holding “pwr on” button you will see a blue screen where u can read: “Corba usb Downloader”, than release “power on button”
9)if u have done correct process you will see “corba ub downloader” otherwise you will see nothing or “Corba ATP” than u have to remove battery and any other power supplying device” and restart the process skipping the part of files copy, downloading ecc.
10)if your mmc is not inserted correctly or it have some reader problems try to put something to force it on the ideal position to be read
11)if everything will be ok it will read flash so wait untill it will reboot turn itself off
12)press “pwr on” and you will see your medion mdpna 100 working, and u can start calibration.
Notes:
this procedure will resume dead devices, with soft problems, or dead due long time inactivity
I suggest to use it if:
a)u speak french
b)your device was dead so it's a good imput to learn french
c)if u on u can find and post here other languages rom images
zadziałało na 1 urzadzeniu problem leżał po stronie karty pamieci a dokładnie to chodziło o jakość po wwłożeniu sandiska 256mb smigło wszystko według instrukcji ale niestety żaden rom niechce sie uruchomic staje na planszy "medion" lub royaltek" w zaleznosci jaki rom wgram
niebardzo rozumiem co znaczy odpalić i w jaki sposób przecież system sie nie uruchamia wgrywanie romu wychodzi dobrze , a ten plik to zapewnie tylko spolszczenie systemu a tu nie o to chodzi
Witam
ja również w temacie "stoi na ekranie ..."
sprzęt taki jak w tytule, po wyjęciu baterii przy ponownym uruchomieniu stanął na ekranie Royaltek...
soft z karty wgrywa się, po zakończeniu automatycznie resetuje się urządzenie i odpala i nadal zostaje na ekreanie "Royaltek ..." dla angielskiego softu Cobra... lub "Medion..." dla francuskiego softu PNA100...
czy ktoś ma pomysł co może być nie tak, jakieś sugestie
Panowie myślałem że normalnie się zes*** z tym Medionem. Poleżał trochę i znowu przestał mi działać. 40 min zabawy i nic. Wziąłem czytą kartę oryginałkę od Mediona 256MB sformatowałem jako FAT i wgrałem plik Cobra_ROYALTEK_WWE_B18.usb na root (bezpośrednio na kartę) potem wszystko według opisu:
1. plik wgrywamy na czysta sformatowana kartę FAT 16
nie zmieniamy nazwy pliku !
2. karta wlozona do mediona
3. wprowadzamy mediona w stan serwisowy
a robimy to tak:
hard reset (czyli odlaczenie baterii) i wkaldamy baterie trzymając wcisniety przycisk power (góra prawy)
Ale cóż nie chce mi działać. Wkurzyłem się że marnuje mi się kolejne pół godziny życia. Aż w pewnym momencie wpadłem na tak głupie w swojej prostocie rozwiązanie że szkoda gadać. A więc:
Podczas wgrywania ROM'u wedle instrukcji należy to robić na akumulatorze wewnętrznym (naładowanym porządnie - podczas zawieszenia na ekranie RoyalTek ładowanie akumulatora działa na 100%) i co najważniejsze trzeba zamknąć klapkę z tyłu urządzenia (włożyć ją na miejsce i przesuną przycisk blokady). Dopiero gdy klapka była zamknięta podczas instalacji i uruchomienia Pocket ruszył.
Może pojawić się pytanie jak zrobić hard reset skoro bateria ma być ciągle zamknięta. Do tego służy otwór z lewej strony urządzenia na boku u dołu. Jest tam przycisk który po wciśnięciu odłączą baterię. Czyli teraz wciskamy go rysikiem, wciskamy POWER i trzymamy go, puszczamy rysik i trzymamy power przez około 3 sekundy aż pojawi się niebieski ekran. Wgrywanie systemu to minuta, max 2 minuty.
Próbujcie tego w swoich urządzeniach i dajcie znać czy pomogło.
skiba-26
Miałem ten sam problem i o mały włos-MDPNA nie poleciał na ścianę.
Zeżarło mi to trochę nerwów i Twoim sposobem ruszyło.
Chodzi OK...THX.Że też mnie to nie wpadło do głowy???
Koledzy mam wielką prośbę. Posiadam takiego mediona jak wy, ale umarła mi matryca, chcę wykorzystać moduł GPS, ale nie mam rozpisek wtyczki z płyty głównej. Czy któryś z Was mógły przy włączonym GPSsie zmierzyć napięcia na złączu?? Ja mam +3,3V na drugim pinie od lewej, patrząc na płytkę wejściem kart SD w dół. Mam wrażenie, że może być jeszcze gdzieś indziej zasilanie które włącza się po programowym otwarciu portu COM, jednak z uwagi na brak matrycy nie jestem w stanie sam tego zmierzyć.
Witam. Podłączę się do tematu użytkowników PNA 100, może ktoś mi pomoże. Mam angielski soft wgrany do mediona PNA 100 i wszystko chodziło ok, a teraz od jakiegoś czasu mam problem z kartami. Po wejściu w Mój komputer palmtop się zawiesza ( przy włożonej karcie 256MB lub 2GB). Jeśli wyjmę kartę to wchodzi w opcję Mój komputer i wtedy włożę to wykrywa kartę, ale wyskakuje również inny folder BINFS2 (pusty). Jeśli wejdę w kartę to widzę pliki ale nie mogę uruchomić. ktoś wie jak pozbyć się problemu?