Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Częstotliwość karty graficznej GF 7300 GT 512MB

Laskus 01 Lip 2008 22:22 3021 26
  • #1 01 Lip 2008 22:22
    Laskus
    Poziom 9  

    Witam
    Mam problem z kartą graficzną GF 7300 GT 512mb
    Wysłałem ją na reklamacje i gościu powiedział że karta jest sprawna tylko że na moim komputerze jest podłącznona na zbyt dużej częstotliwości
    A ja nie zwiękrzałem jej żadnym programem, po formacie i instalowaniu nowych sterowników też nie pomogło a on mi jeszcze napisał że usterka zniknie przy standardowym zainstalowaniu sterowników i jeszcze jedno pytanko czy można tą częstotliwość jakimś programem zmiejszyć?

    0 26
  • #2 01 Lip 2008 22:33
    zdzichu6969
    Poziom 23  

    Pierwszy raz słyszę o czymś takim. Więc na początek proponuje przywrócić ustawienia fabryczne ostawień BIOSU może one coś tam źle robią?

    0
  • #3 01 Lip 2008 22:37
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Proszę dokładnie opisać objawy usterki.

    0
  • #4 01 Lip 2008 22:41
    Laskus
    Poziom 9  

    Napisze tobie co ja mu napisałem a co on mi odpisał może wtedy coś sie dowiesz

    A jeszcze mam jedno pytanko. Bo pan mi napisał że karta jest podkręcona> w moim komputerze przy zbyt dużej częstotliwości, a wie pan jak> zmiejszyć tą czestotliwość? Ja mu takie coś napisałem a on mi odpowiedział :

    Witam,przy standardowym zainstalowaniu sterowników karta pracuje z prawidłową częstotliwością jeżeli nie używa Pan programów do jej zmiany (np. PowerStrip czy RivaTuner)

    A tu jeszcze wcześniejszy email
    Witam,karta jest najprawdopodobiej w Pańskim komputerze podkęcona, przy zbyt wysokiej częstotliwości na pamięciach występują takie efekty, karta u mnie chodzi doskonale, kilkugodzinne testy nic nie wykazały, po otrzymaniu pieniążków za przesyłkę zwrotną sprawnej karty (10 zł) odsyłam sprzęt, dane do przelewu:

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dam wam treść usterki z mojego ostatniego tematu

    Prosze o pomoc.
    Mam problem jak mi sie komputer włącza to coś mi sie dzieje z literkami przy starcie a i jak sie pokazuje że windows sie wczytuje to mam dziwne kropki pomarańczowe i jak mi sie sprawdzają dyski to mi sie robią na całym ekranie pomarańczowe paski i jak sie sprawdzi to obraz sie robi pocięty w paski niebieskie i zaraz monitor sie wyłącza,a i jeszcze 1 problem jak sie uda włączyć komputer to po paru minutach pracy na kompie monitor się wyłącza. Na kompie mogę jedynie siedzieć na trybie awaryjnym bo tylko tak działa.
    Mój sprzęt
    Amd Athlon 2000+ 1.7 GHz
    768 mb ram ddr
    Karta Nvidia GF 7300 GT 512 mb
    Zasilacz 500 wat
    Monitor Philips 107E

    0
  • #5 01 Lip 2008 22:45
    zdzichu6969
    Poziom 23  

    A jakiej firmy masz zasilacz?

    0
  • #6 01 Lip 2008 22:47
    Laskus
    Poziom 9  

    zasilacz firmy SUN PRO

    0
  • #7 01 Lip 2008 23:01
    DJ.KiteX
    Poziom 15  

    Nie szukajmy tutaj winy w zasilaczu, może to też wina monitora, wytrzymuje dłużej gdy wyświetla gorszej jakości obraz, a może kolega pozmieniał coś w ustawieniach ekranu i monitor nie może sobie z nimi poradzić?

    0
  • #8 01 Lip 2008 23:04
    Laskus
    Poziom 9  

    Nic nie zmieniałem a i zapomniałem powiedzieć że ta karta działała mi 3 miechy bez problemów jedyny taki problem co był że miałem słaby zasilacz i sie komputer zawieszał

    Dodano po 49 [sekundy]:

    Jutro postaram napisać nowe informacje bo jutro idę odebrać kartę

    0
  • #9 01 Lip 2008 23:06
    DJ.KiteX
    Poziom 15  

    To podmień zasilacz, czasami tak jest, że ty nic nie zmienisz, albo zrobisz coś przypadkiem, albo jakaś gra ci namiesza. Spróbuj w trybie awaryjnym podajże VGA coś takiego było ustawić monitor na mało wymagających ustawieniach rozdzielczość 800x600 i częstotliwość odświeżania jakieś 50Hz.

    0
  • #10 01 Lip 2008 23:09
    Laskus
    Poziom 9  

    Podmienić zasilacz??? Ekstra karta wymaga najmiej 400 wat a ja mam wkładać stary zasilacz o mocy 350wat

    0
  • #11 01 Lip 2008 23:11
    DJ.KiteX
    Poziom 15  

    To może inaczej sformułuję wypowiedź zmień zasilacz i sprawdź efekty.

    0
  • #13 02 Lip 2008 13:26
    Laskus
    Poziom 9  

    OK odebrałem kartę i po zainstalowaniu sterowników i uruchomienia ponownie komputera natychmiast ta usterka sie pojawia ;/
    Tak jak mi doradzałeś wszedłem w tryb VGA i tak jak doradzałeś zmienić na najmniejszą roździelczośc ekranu i odświeżania tylko ty pisałeś że ustawić na 50 HZ a ja mam najmniejszą do ustawienia 60hz nie wiem co ja mam teraz zrobić ;(

    0
  • #14 02 Lip 2008 14:51
    zdzichu6969
    Poziom 23  

    Ustaw na najniższą jaka możliwa. Proste.
    Zresetuj również ustawienia BIOS.

    0
  • #15 02 Lip 2008 15:16
    asussucks
    Poziom 10  

    A czy probowales z innym monitorem ? Piszesz jedynie, ze nie zmieniales monitora, a to wlasnie on mogl uledz uszkodzieniu.

    0
  • #16 02 Lip 2008 17:10
    Laskus
    Poziom 9  

    Jak by monitor był uszkodzony to by na mojej starej karcie by nie działało

    0
  • #17 02 Lip 2008 18:03
    iron64
    Spec Overclocking

    Koledzy, szukacie dziury w całym, a tak naprawdę to karta jest uszkodzona.
    Artefakty pojawiają się jeszcze przed załadowaniem sterowników, zatem nie mają one wpływu na kartę, bo nie są jeszcze uruchomione.
    Monitor nie ma na to wpływu.
    Zasilacz może mieć wpływ, ale opis usterki nie zgadza się z typowymi objawami zasilacza-trupa.
    Czasami takie efekty daje przetaktowanie szyny AGP, ale nie sądzę aby kolega to robił.
    Zatem karta jest szmelc. Koniec i kropka.

    0
  • #18 02 Lip 2008 18:39
    Laskus
    Poziom 9  

    Czytałeś mój post z tymi wiadomościami od sprzedawcy?
    Karta nie jest uszkodzona !!! Tylko jest podłączona przy zbyt dużej częstotliwości . Tylko jak jest przy zbyt dużej częstotliwości to format komputera,przywrócenie ustawień fabrycznych biosu lub ponowna instalacja sterowników powinna pomóc ale to nie działa , a napisał że instalacja sterowników pomorze i błędy sie pojawiają po instalacji sterowników

    0
  • #19 02 Lip 2008 18:50
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Kolego Laskus, proszę niezwłocznie poprawić niechlujstwo i interpunkcję w swoich postach.
    Proszę podać oznaczenie i producenta swojego zasilacza. Dobrze byłoby zmierzyć miernikiem podstawowe napięcia przy pracującym komputerze. Ponadto proszę obejrzeć wygląd kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej (wybrzuszenia, wycieki).

    0
  • #20 02 Lip 2008 19:25
    iron64
    Spec Overclocking

    A co miał sprzedawca napisać, że sprzedał trupa a kasy nie odda?
    Zastosuj się jeszcze do rad kolegi Jankolo, bo może niepotrzebnie oczerniam sprzedawce.

    0
  • #21 02 Lip 2008 20:29
    C3-PO
    Poziom 12  

    Miałem swego czasu podobny problem. Była to karta na AGP zgodna z napięciami w wersji AGP 2x/4x i 8x - czyli z dwoma wcięciami na slocie (gdy jest jedno wcięcie karta obsługuje tylko AGP 8x). Na starszej płycie karta działała a na nowszej przestała (wina nie wiem po czyjej była stronie, czy karty czy płyty). Nowsza płyta obsługiwała tylko nowsze karty.

    0
  • #22 02 Lip 2008 21:40
    Laskus
    Poziom 9  

    Kolejny który nie czytał wszystkich moich postów...
    1. moja płyta główna obsługuje agp 8x a ta karta tyle wymaga
    2. pisałem że karta działała mi przez 3 miesiące bez żadnych problemów.

    0
  • #23 02 Lip 2008 21:50
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Kolega zlekceważył polecenie moderatora i nie poprawił niechlujnie napisanych postów. Co więcej, kolega nadal pisze je niechlujnie. Karzę więc kolegę ostrzeżeniem. Informuję, że nie zwalnia to kolegi z obowiązku niezwłocznego poprawienia swojego niechlujstwa.

    0
  • #24 03 Lip 2008 08:30
    Diagran6
    Poziom 25  

    Witam.
    Przyznam że czytając Twoje posty ogarnia mnie wielki smutek.
    Jeśli Twój sprzęt jest tak bardzo dopieszczony jak Twoja mowa, to nic dziwnego że odmówił Ci dalszej współpracy.
    Spróbuj przeczyścić złącze AGP np. izopropanolem, weź do ręki miernik ustawiony na pomiar napięć stałych i dokonaj pomiarów - o czym już pisał kol. [jankolo].
    Następnie weź słownik języka polskiego i napisz o wynikach swoich zabiegów.
    Przypomnę tylko iż w okienku na samym dole jest taki przycisk [Pisownia] z którego powinieneś korzystać od świtu do nocy :cry: .
    Pozdrawiam.

    0
  • #25 03 Lip 2008 14:16
    Laskus
    Poziom 9  

    Sorki za moją pisownie , nie zdążyłem jej poprawić bo nie wiem jak ;/
    Rzadko pisze na różnych forach, a co do tego co mi napisaliście żebym zrobił to chwilowo się musze wstrzymać bo ja mam 13 lat i nie wiem jak sie to robi , jak mój wujek będzie mieć czas to to zrobi

    Proszę skorzystać z przycisku zmień znajdującego się nad każdym postem.
    [jankolo]


    Dodano po 4 [godziny] 19 [minuty]:

    Proszę bardzo wszystkie błędy poprawione

    0
  • #26 03 Lip 2008 21:05
    krawatz
    Poziom 2  

    Zasilacz nie ma tu nic do rzeczy Winna jest karta albo w monitor Zainstaluj riva tuner i zmniejsz taktowanie na pamięciach i rdzeniu karty Jeśli zniknie problem = karta padaka

    0
  • #27 04 Lip 2008 11:45
    Laskus
    Poziom 9  

    Ok to zrobie to River Tunerem , a może ktoś mi powiedzieć jak sie to robi? I na jakim trybie mam to robić :Vga, Awaryjnym ? bo na zwykłym to mi nie pozwoli karta wejść, i czy muszą być sterowniki zainstalowane?

    0