Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

JVC AV-DT 21 EE chasis CP-375s brak startu przetwornicy

Marek A 02 Lip 2008 18:04 2653 7
  • #1 02 Lip 2008 18:04
    Marek A
    Poziom 12  

    Witam !
    Koledzy mam problem z przetwornicą w Otvc JVC .
    Problem polega na tym iż przetwornica cały czas próbkuje , tak jak gdyby była obciążona . Dodam że odpinałem gałąż 123 V ipodłączałem żarówkę o mocy 40W ,a ona dalej próbkuje .
    Wymieniłem układ STRS 5707 , elektrolity oraz podstawiałem diody , nie przyniosło to żadnego efektu .Cały czas próbkuje ,jak zaklęta .
    Proszę o jakieś podpowiedzi !

    0 7
  • #2 02 Lip 2008 18:10
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Główny w przetwornicy - 100/400 też wymieniłeś?

    0
  • #3 02 Lip 2008 18:14
    andrzej c
    Poziom 29  

    Proponuję przy wyłączonym odbiorniku sprawdzić, czy nie ma zwarć do masy, po diodach strony wtórnej przetwornicy, na każdym z napięć.

    0
  • #4 02 Lip 2008 22:23
    Marek A
    Poziom 12  

    Ok !
    zaraz podstawię

    Dodano po 3 [minuty]:

    100uf/400v podstawiłem i nic
    zwarć po stronie wtórne nie ma odpinałem wszystkie diody

    Dodano po 17 [minuty]:

    Dodam koledzy że przetwornica wystartuje po kilku próbkowaniach jeżeli odepnę wszystkie obciążenia po stronie wtórnej

    Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

    Koledzy ma ktoś jeszcze jakieś sugestie ?

    Dodano po 2 [godziny] 37 [minuty]:

    Koledzy mam pytanie ,czy powodem tej usterki może być uszkodzony transformator przetwornicy ?

    0
  • #5 03 Lip 2008 09:32
    Michał99
    Poziom 30  

    Na żarówce nie odpali.

    0
  • #6 03 Lip 2008 09:50
    lisek
    Spec od monitorów

    Zobacz słynny opór R807 (od 2,7-3,9k> zależy od kinola /jego producenta)
    *jest to zabezpieczenie prądowe scalaka
    p.s
    Zobacz +8V > pin.9 STRS5707, wymień С808.
    D813(15v)

    *lampę 75W dopinasz potem ,jak wystartuje zasilacz

    0
  • #8 03 Lip 2008 15:12
    Marek A
    Poziom 12  

    witam
    Koledzy opór R807 2,7k wymieniłem,C 808 wymieniłem i nadal nic
    diody D813 D812 odpiąłem , pozostawiłem tylko D 811 oraz C 818 wgałężi
    123v i przetwornica ruszyła ,ale bez żarówki ,bo z żarówą nie ruszy .

    Kolega sugerował abym wpiął żarówkę jak ruszy przetwornica , i miał rację ,jak już rusz to mogę jej wpinać obciążenie i będzie pracować .
    Koledz powiedzcie co za diabeł w tym siedzi ?

    Dodano po 52 [minuty]:

    Koledzy bardzo dziękuję za zainteresowanie moim tematem !

    Otv ruszył ,przyczyną tego zamieszania był kondensator C 409 470 pF 2KV,znajduje się on w gałęzi 123 v obok wyjścia na cewki odchylania . Chociasz dalej męczy mnie pytanie, dlaczego przetwornica nie ruszyła jak miała wpiętą żarówkę ? ale to pytanie pozostawiam innym .

    Dziękuję za pomoc !

    0