Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Diana P565A - bezpiecznik?

eutanazy 02 Jul 2008 19:47 1748 10
  • #1
    eutanazy
    Level 10  
    Witam
    Wymieniłem w tej pralce regulator temperatury (w starym ukrecil sie trzpień od pokretła - był plastikowy), podłączyłem go w taki sposob jak byl podłaczony stary.
    Po uruchomieniu pralka na sekunde zaswiecila, po czym zgasła na amen. Gdzie w tej pralce jest bezpiecznik który mógł sie spalić?
    pozdrawiam
    łukasz
  • #2
    schnauzerman
    Home appliances specialist
    W tej pralce nie ma żadnych bezpieczników, sprawdź czy dobrze podłączyłeś wyłącznik główny
  • #3
    eutanazy
    Level 10  
    sęk w tym, ze moja rola ograniczyła sie do wymiany jedynie termostatu i podlączenia kabli tak jak były. oczywiscie czujnik temperatury rownież powędrował w odpowiednie miejscie. Nic wiecej nie dotykałem.

    Kable podłączone są w następujący spsób:
    P5 - biały
    5 - czarny
    P6 - niebieski
    6 - czarny
    P - brązowy
    1 - szary
  • #4
    schnauzerman
    Home appliances specialist
    [quote="eutanazy"]sęk w tym, ze moja rola ograniczyła sie do wymiany jedynie termostatu i podlączenia kabli tak jak były.

    Ten termostat jest również wyłącznikiem głównym, styki 1 i P to styki termostatu,reszta to wyłącznik główny, sprawdź czy dochodzi do niego napięcie i czy po włączeniu wychodzi, zobacz też czy pralka nie jest podniesiona na rolce i czy działa blokada klapy

    Dodano po 1 [minuty]:

    eutanazy wrote:
    sęk w tym, ze moja rola ograniczyła sie do wymiany jedynie termostatu i podlączenia kabli tak jak były.

    Ten termostat jest również wyłącznikiem głównym, styki 1 i P to styki termostatu,reszta to wyłącznik główny, sprawdź czy dochodzi do niego napięcie i czy po włączeniu wychodzi, zobacz też czy pralka nie jest podniesiona na rolce i czy działa blokada klapy
  • #5
    eutanazy
    Level 10  
    Więc wyłącznik główny podłączyłem tak jak był podłaczony stary wyłącznik, co zgadza sie również ze schematem z instrukcji do pralki. dla pewnosci zamieniłem oba kabelki, i wciąż było to samo. Pralke oczywiscie opuściłem, a blokada klapy jeszcze przed cala wymiana (wczoraj) - dzialala, tak jak cala pralka, nie bylo z nią zadnych problemów, nie jest to tez pralka ktora leżala gdzies na strychu, byla przeze mnie caly czas uzytkowana.
    Nie moge nigdzie znalesc schematu jak maja byc podlaczone te 4 kabelki od regulatora temp. podlaczone mam tak jak pisalem wczesniej.
    sprobuje teraz spowrotem stary element zamontowac, zobaczymy czy zadziala, nic innego do głowy mi nie przychodzi.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Podłączyłem stary termostat i pralka sie wlacza (pali sie lampka) wiec jednak cos z tymi kabelkami nie tak, lub z nowym termostatem. Czy połączenia kabli ktore podalem wcześniej są poprawne?

    Dodano po 16 [minuty]:

    Kolejny krok.
    Zrobiłem mixa.
    Podłączyłem stary regulator (cztery kabelki) z nowym wlącznik głównym (dwa dolne kabelki) i pralka sie wlącza.
    Podłączyłem wiec spowrotem tylko nowy, zamieniając jednak pary kebelków, i pralka swieci.
    Zaraz ja poskładam i uruchomie pranie, zobaczymy co sie stanie.
    Moje pytanie na teraz jest takie:
    Czy błedne podłaczenie tych czterech górnych kabli może spowodować, ze pralka zamiast 95st ustawi 0 a dla 0 95, czy poprostu pralka nie bedzie działac, tak jak to było w moim przypadku?
  • #6
    nares
    Home appliances specialist
    Podłączasz wg oznaczeń czy wg miejsc?
  • #7
    eutanazy
    Level 10  
    oznaczenia w starym sa p4, 4, p5, 5 a w nowym p5, 5, p6, 6, wiec podlaczylem wg miejsc.
  • #8
    schnauzerman
    Home appliances specialist
    Sprawdz styki które sie zwierają po włączeniu jeżeli p5 łaczy z 5 a p6 z 6 to powinno być ok
  • #9
    eutanazy
    Level 10  
    podłączyłęm w jakis tam sposob, i pralka zaswiecila.
    wszystko wygladalo dobrze, poskladalem ja wiec. po podlaczeniu do pradu zrobilo sie jakies zwarcie w okolicy pokretla od temperatury. W chwili podlaczania do pradu wajcha przy filtrze byla przesunieta w dol, ale to pewnie nic nie zmienia.
    teraz pralka nie odpala nawet na starym termostacie :/
    Pytanie wiec takie, co sie spalic moglo ?
  • Helpful post
    #10
    schnauzerman
    Home appliances specialist
    eutanazy wrote:
    podłączyłęm w jakis tam sposob, i pralka zaswiecila.
    wszystko wygladalo dobrze,
    ?


    Sprawdź czy jest napięcie na zasilaniu (plastikowa pokrywka z tyłu) z kostki zasilania idą dwa przewody na filtr p-z a z niego dwa czarne to te które dochodzą do wyłącznika te mają być podłączone na p4 i p5 dwa pozostałe dowolnie na 4 i 5 i tak samo na nowym wyłączniku
  • #11
    eutanazy
    Level 10  
    Wracamy do tematu. juz sie w tym gubie.
    sytuacje mam taka.
    Kable podlaczone tak:
    P5 - czarny
    P6 - czarny
    5 - biały
    6 - niebieski
    P - brązowy
    1 - szary

    Przy wyciagnietym termostacie i podlaczniu do pradu wszystko wyglada ok, pralka dziala.
    Po przykreceniu termostatu do obudowy pralki, na swoje miejsce - robi sie zwarcie.
    Zamienilem kable od termostatu P z 1 i sytuacja jest identyczna.

    Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

    No to problem rozwiazany, az wstyd sie przyznac :)
    poprostu w nowym termostacie nie bylo plastiku do odizolowania gornej blaszki, nie przełożyłem jej również ze starego, stad blaszka stykala do masy i powodowała zwarcie :)
    Po założeniu plastiku pralka działa.
    Nastawiłem pranie, zobaczymy czy dobrze dobiera temperature.

    Dziekuje za pomoc.