Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

10" Br. szybsze od 12" closed?

andy17890 03 Jul 2008 00:58 1236 7
    andy17890
    Level 12  
    Mam własnie takie pytanie...

Weźmy 2 głośniki tj. ;D Magnat xpress, albo jak kto woli PB sXX czy tam inny który ma swój odpowiednik w 10 jaki i 12 calach.

10" wkładamy do BR, a 12" do closed.

W którym przypadku bass będzie szybszy, i który zestaw zagra głośniej.
    Gdzieś tutaj na forum wyczytałem, że do techno, rock itp. najlepiej wsadzić 10" w Br i będzie git...
    Miechonet
    Level 20  
    Szybciej i głośniej będzie w 10cali br ale ja bym wolał 12cali cl uzyskasz mocniejszy bas.
    djtommy
    Level 24  
    nie kazdy glosnik sie nadaje do techne ;)
    Miechonet
    Level 20  
    Ja posiadam Ravemastera BSW 154 w odudowie zamkniętej napędzany jest holtonem 200W i trzęsie pokojem:)
    Qwet
    Level 33  
    Według mnie szybkość zależy nie tyle od tego czy obudowa BR istnieje wogóle, co od jej wykonania i jakości użytego głośnika. U mnie 10" tani głośnik noname w closed gra tak samo szybko jak 12" Infinity Reference 1252 w skrzyni BR ;) Dodam że Dibeisi 12" w BR drażniąco przedłużał :/ Wystarczy wrzucić dane do WinISD i pooglądać wykresy ;)
    andy17890
    Level 12  
    Aha... Więc dużo zależy od przetwornika.
    Ale porównując przykładowo te same serie głośników tylko, że 10BR a 12Closed?
    Qwet
    Level 33  
    Właśnie to zależy od jakości głośnika i od konfiguracji skrzyni. Nie ma odpowiednika skrzyni BR dla skrzyni zamkniętej. Tak samo głośnik Lanzar Max 10 nie jest idealnym odpowiednikiem Lanzara Max 12, wykonanym tak samo w innej skali. Dlatego nie można powiedzieć czy mniejszy zawsze będzie krótszy.
    W częstotliwości strojenia BR głośnik będzie najmocniej "przedłużał" bas. Głośnik w BR strojonej na 20Hz będzie miał brzmienie bardziej zbliżone do closed niż BR strojona na 40Hz. W dodatku przy strojeniu na 40Hz głośnik który w 20Hz gra krótko, w 40Hz może już przedłużać. Wynika to z tego że pasmo 20Hz prawie wogóle nie pojawia się w muzyce, natomiast 40Hz już często. A to jak będzie wyglądać charakterystyka przedłużania zależy już od parametrów i wykonania głośnika, mniej od jego średnicy.
    _ige_
    Level 20  
    Niema wrozek na forum nikt ci na to pytanie nie odpowie w prost bo to zalezy od przetwornika i jego aplikacji,zasilenia i calej masy innych bzdetow.Znam 10'' co potrafia mulic w klozecie i znam 15 ktore sa szybkie w BR ale to o niczym nie swiadczy.