Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Niewłaściwie działająca zintegrowana karta dzwiękowa realtek

profesor85 03 Lip 2008 19:16 5102 8
  • #1 03 Lip 2008 19:16
    profesor85
    Poziom 8  

    Witam mam problem ze zinegrowaną kartą dzwiękową realtek na płycie Gigabyte GM-945-S2 w systemie operacyjnym Windows XP Home Edition tj. przy zainstalowaniu sterowników wszysto w menedzerze urządzeń jest ok, ale dzwięku nie ma. Próbowałem ściągnąć ze strony producenta płyty Gigabyte ale nie pomogło. Doradzcie co mogę zrobić z góry dziękuję!!

    Proszę niezwłocznie poprawić swój post zgodnie z punktem 11 regulaminu, niezastosowanie się do zaleceń moderacyjnych skutkować będzie ostrzeżeniem.

    0 8
  • #2 03 Lip 2008 19:40
    rafixs
    Poziom 24  

    Czy sprawdzałeś dźwięk na innych głośnikach?
    Jak też nie ma to sprawdź czy karta jest włączona w BIOSie.
    powodzenia

    0
  • #3 04 Lip 2008 12:58
    olfork
    Poziom 23  

    rafixs napisał:
    c?
    sprawdź czy karta jest włączona w BIOSie.
    powodzenia


    Gdyby karta nie byla wlaczona to chyba wogole nie powinna sie zainstalowac - byc widoczna jako dzialajace urzadzenie. Podepnij mikrofon i sprawdz czy jest zbierany jakikolwiek sygnal ( chociazby standardowym rejestratorem dzwieku ) upewnisz sie ze twoja karta faktycznie poprawnie funkcjonuje i nie jest to problem gniadza, wyciszenia, innych blednych ustawien.

    0
  • #4 04 Lip 2008 13:27
    profesor85
    Poziom 8  

    Niestety nie zbiera żadnego sygnału. Nie mam pojęcia co może być. Zwykle przy podłączaniu i odłączaniu kabla pokazywał się komunikat, że np. gniazdo zostało odłączone a tu nic. wyjąłem wtyczkę a pokazuje, że gniazdo jest aktywne. A może być to spowodowane np. pobieranymi aktualizacjami?? bo ostatnio pobrał mi sporo i pewnie są to też aktualizacje z SP3. Może tu występuje jakiś konflikt?
    Za niezastosowanie się do zaleceń moderacyjnych nakładam ostrzeżenie. Informuję równocześnie, iż nie zwalnia to kolegi z niezwłocznego wykonania zaleceń. Dalsze ignorowanie poleceń skutkować będzie restrykcjami regulaminowymi.

    0
  • #5 04 Lip 2008 18:00
    rafixs
    Poziom 24  

    Ja mam SP3 i kartę Realtek i problemu nie ma. Sprawdź czy nie masz żadnych konfliktów { mój komputer -> właściwości -> sprzęt -> menadżer urządzeń }. Czy masz taki komunikat przy karcie dźwiękowej jak na zdjęciu.
    Niewłaściwie działająca zintegrowana karta dzwiękowa realtek

    0
  • #6 04 Lip 2008 18:13
    Boqler
    Poziom 20  

    Jak na mnie to cos ze sterownikami nie tak. Podobnie mialem w laptopie i sterami od wifi. Zainstalowalem i w menedzerze bylo ok a i tak net nie dzialal. Posiedzialem pare h na forach i znalazlem dobre sterowniki

    0
  • #7 04 Lip 2008 18:25
    profesor85
    Poziom 8  

    W oknie wyśletla się że działa poprawnie. odinstalowałem stery i znów je zainstalowałem podczas instalalacji pojawił się komunikat, odnośnie pliku 'RtkHDAud.sys' i jak go znalazłem to system wyświetlił komunikat o autentyczności pliku. Dzwięk teraz jest ale bardzo cichy i przesterowany.

    0
  • #8 04 Lip 2008 18:35
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jeżeli ta karta dżwiękowa należy do kart "inteligentnych", czyli sama potrafi rozpoznać co i gdzie jes podłączone, proszę odłączyć głośniki od komputera i podłączyć je ponownie.

    0
  • #9 05 Lip 2008 20:48
    rafixs
    Poziom 24  

    Witam.
    Sprawdź ustawienia w panelu sterowania -> sound effect manager. Może masz tam poprzestawiane. Dołączam zdjęcie ustawień.

    Niewłaściwie działająca zintegrowana karta dzwiękowa realtek

    Powodzenia

    0