Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips plazma 42FD9932/01S ch. FTV1.9 wyłącza się.

wzaga50 03 Lip 2008 20:17 3243 6
  • #1 03 Lip 2008 20:17
    wzaga50
    Poziom 10  

    Startuje, przez 1s pokazuje się normalny obraz, po czym klikają przekaźniki, wyłącza się i czerwona dioda miga jednostajnie. Na linii protect (Col. 7371) jest cały czas stan niski, więc to nie ten sygnał go wyłącza. Stwierdziłem, że najpierw zanika Vs (znikają przebiegi na trafie), a dopiero po 1-2 s wyłącza się. Opto 7103 nie daje sygnału do wyłączenia Vs. Elektrolity wymienione. W czasie pracy napięcia Vs i Va prawidłowe. Obraz wygląda na prawidłowy, więc to chyba nie drivery na taśmach (dużo rozbierania żeby je obejrzeć). Może ktoś ma serwisówkę z opisem kodów błędów ( na Elektrodzie i na Eserviceinfo są tylko schematy). Proszę o jakieś pomysły.Pozdrowienia.

    0 6
  • #2 04 Lip 2008 19:11
    wzaga50
    Poziom 10  

    Dziś zrobiłem znaczny postęp. Ustaliłem, że wyłączenie VS jest wymuszane przez podanie napięcia na p. 10 sterownika poprzez opto 7003, sterowane napęciem Vstart, które z kolei zależy od napięcia Vrr wychodzącego z panela wyświetlacza PDP. Wg opisu jeżeli jest jakiś problem w PDP, napięcie Vrr spada do 0 (normalnie powinno być 3V), co powoduje wyłączenie najpierw VS, a potem całego TV. Odłączyłem Vrr i zasymulowałem napięcie 3V (opornik do 5V). TV się nie wyłącza, jest dźwięk, napięcie VS jest cały czas, ale spada po kilku s ze 180V do 165V, natomiast efekt na ekranie bez zmian: obraz pokazuje się na 1s i ekran gaśnie. Schematu PDP nigdzie nie mogę znaleźć. Czy może to być objaw uszkodzenia sławetnych driverów ? Proszę o opinie bardziej doświadczonych w tej technice kolegów.

    0
  • #4 10 Lip 2008 20:10
    wzaga50
    Poziom 10  

    Bardzo dziękuję, tego właśnie brakowało.

    Moderowany przez Mirek Z.:

    Kolega napisał w temacie dwa posty naruszające p.10.2 regulaminu (wcześniejszy usunąłem).
    Ostrzeżenie.

    0
  • #5 30 Lip 2008 20:46
    wzaga50
    Poziom 10  

    Po urlopie w przypływie energii rozebrałem go i stwierdziłem w trzech driverach na taśmach piękne dziurki. Tylko dlaczego obraz przez 1 s wyglądał na dobry ? Mam zatem kompletny sprawny TV bez matrycy, gdyby ktoś czegoś potrzebował. Temat zamykam.

    0
  • #6 29 Lip 2009 16:14
    jaktos
    Poziom 10  

    Witam.
    Mam identyczny problem. Upłynęło już sporo czasu. Jeżeli mogę wiedzieć co było przyczyną i od czego zacząć naprawę. TV już wiekowy i pomimo średniego pojęcia postanowiłem sam z nim się uporać. Jeżeli Pan/Pani coś podpowiedział/a i naprawa by się udała byłbym wdzięczny.
    Pozdrawiam.
    Marian Prus

    0
  • #7 30 Lip 2009 16:35
    wzaga50
    Poziom 10  

    Przecież napisałem, że spalone scalaki na taśmach łączących ekran z resztą elektroniki. Nie do naprawienia. :cry:

    0