Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

obsluga ekranu dotykowego z wykorzystaniem ADS7846

greg84 03 Lip 2008 21:54 1449 4
  • #1 03 Lip 2008 21:54
    greg84
    Poziom 15  

    Czesc, poszukuje jakis przykladowych kodow zrodlowych obslugi rezystancyjnego ekranu dotykowego z wykorzystaniem przetwornika ADS7846 i dowolnego 8-bitowego procesora. Szukalem po internecie ale sa tylko jakies linuksowe bibiloteki z REd hata w c++. Bede wdzieczny za jakies linki ewentualnie moze ktos ma jakis wlasny przyklad.
    Pozdrawiam

    0 4
  • #2 23 Lip 2008 17:08
    greg84
    Poziom 15  

    wracajac do obslugi ADS7846, posiada on 12-bitowy prztwornik AC, przy napieciu odniesienia Vref=Vcc=3,3V posiada on nastepujace parametry wedlug daty katalogowej:

    1) LSB=3,3V/4096=805uV
    2)bl. nieliniowosci calkowej=+/- 2LSB
    3)bl. wzmocnienia= +/- 4LSB
    4)bl. zera = +/- 6LSB

    Jezeli rezystancje plaszczyzn panelu dotykowego "w spoczynku" wynosza odpowiednio: plaszczyna X = 740Ω, plaszczyzna Y = 217Ω, a wynik konwersji jest liczbą 12bitową (oddzielna konwersja dla X i Y) i wedlug producenta jest to ilosc procent rezystancji danej plaszczyzny.
    Moje pytanie do Was:
    1) jak odniesc wyniki konwersji do tychze rezystancji aby wyznaczyc wspolrzedne geometryczne miejsca dotkniecia panelu?
    2) jak skojarzyc wspolrzedne dotkniecia panelu z pikselem/pikselami wyswietlacza LCD wyposazonego w ten panel?
    Prosze o podpowiedzi

    0
  • #3 30 Lip 2008 14:43
    symndz
    Poziom 16  

    greg84 napisał:

    2) jak skojarzyc wspolrzedne dotkniecia panelu z pikselem/pikselami wyswietlacza LCD wyposazonego w ten panel?

    akurat w tym celu stosuje sie kalibracje na ekraniku

    0
  • #4 31 Lip 2008 09:17
    Samuraj
    Poziom 35  

    Jedno pytanie wywodzi się z drugiego.
    Odczytujesz wartość z przetwornika AC.
    Robisz sobie funkcję liniową i do niej kalibrację dwu punktową np. skrajnie lewe położenie i skrajnie prawe położenie. Tak samo robisz dla drugiej współrzędnej.
    Jeśli będziesz mieć wyliczony współczynnik kalibracji to z funkcji wyliczysz do jakiego punktu odnosi się wartość z przetwornika AC.

    0
  • #5 31 Lip 2008 09:58
    symndz
    Poziom 16  

    Samuraj napisał:
    "liniową"

    a wlasnie! centralnie warto wyznaczac punkt jesli by sie okazaly jakies nieliniowosci pomiaru pozycji

    0