Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Anonymous
    Anonymous  
    paszaww123
    Level 16  
    Ja kiedyś też robiłem tą bazooke a za zapalnik posłużyła mi zapalniczka do odpalania kuchenki gazowej (taka z dłuższą rurką z której leci ogień)
    Wkładasz taka zapalarkę i obklejasz taśmą izolacyjną jak naciśniesz spust zapalniczki to wtedy ogień z zapalniczki zapala mieszankę.
    Qwet
    Level 33  
    świeca zapłonowa, cewka zapłonowa, włącznik przyciskowy i bateria akumulatorków 9-10 sztuk NiMH 2400mAh wystarczy.
    Cewka może być od ogara, WSK-i, MZ-ty, nawet od malucha. Działa bo sprawdzałem, choć nie w potato gunie. Świeca jakakolwiek, może być od starego motocykla. Można ją łatwo i szczelnie wkręcić ;) wystarczy zrobić dziurę o 2mm mniejszą niż szerokość gwintu i wkręcić świecę na siłę.
    Anonymous
    Anonymous  
    hindoos
    Level 31  
    Użyj wyobraźni :P Kolega Qwet podrzucić ci najlepsze rozwiązania, jeśli te Ci nie odpowiadają, wymyśl albo pogoogluj za innymi :)
    Anonymous
    Anonymous  
    Qwet
    Level 33  
    Daj 8-9 baterii paluszków szeregowo z włącznikiem na cewkę. Podziała dzień, dwa i będziesz musiał wymienić baterie :D Lepiej wykorzystać małe akumulatorki, wtedy po rozładowaniu sobie w domu naładujesz.

Pamiętaj też że iskra występuje po puszczeniu włącznika, wtedy zostaje zaindukowany impuls bardzo wysokiego napięcia - uwaga na palce :D
    Vector_666
    Level 17  
    Hm ja u Siebie miałem wkręcone pod odpowiednim kątem wkręty ( można je dodatkowo przykleić jakimś klejem dla bezpieczeństwa żeby nie było możliwości ich "wydmuchania" z potato gun'a ) do wkrętów podłączoną miałem zapalarkę piezoelektryczną - taką do odpalania kuchenki gazowej jednak w wersji bez płomienia, dawała po prostu sam impuls elektryczny. Z tego co pamiętam to kosztowała ponad 20 zł. Nie kupuj tanich zapalarek gdyż one mają taki zapalnik jak zapalniczki.
    Anonymous
    Anonymous  
    Ptolek
    Level 36  
    Zapalnika piezo do zastosowań polowo-ziemniaczanych nie polecam bo wilgoć go unieszkodliwi. Polecam tanią zapalarkę na baterie za 5zł. Przewody wysokiego napięcia można wyprowadzić na zewnątrz, a jako elektrody zapłonowej użyć zwykłej świecy zapłonowej od samochodu albo kosiarki.
    Danielneo1
    Level 11  
    A jak można zrobić taki zapalnik piezo?
    Anonymous
    Anonymous  
    Qwet
    Level 33  
    Trzeba zrobić impuls napięcia. Najlepiej na cewce wysokiego napięcia. W uzwojeniu pierwotnym płynie stały prąd, a w momencie odcięcia przepływu prądu (puszczenia włącznika) cewka będzie chciała "popchnąć" dalej prąd w obojętnie którym uzwojeniu, tak żeby nie został on natychmiastowo zatrzymany. Ponieważ na uzwojeniu wtórnym cewce jest łatwiej "kontynuować" przepływ prądu (dużo większa ilość zwojów), rozładowanie cewki zobaczymy na elektrodach świecy, które są podłączone do uzwojenia wtórnego.

Taki efekt można osiągnąć nawet z napięcia 1,5V, ale trzeba się nieźle namachać z nawijaniem drutu. Cewkę możesz samemu nawinąć, z tym że będziesz potrzebował sporo drutu 0,05mm i na pierwotne jakieś 0,4mm. Co innego z 12V, wtedy możesz wykorzystać cewkę motocyklową lub samochodową ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    Qwet
    Level 33  
    Wychodzą tysiące zwojów cieniuśkim drutem. Nie nawiniesz tego w jeden dzień :D Nawijałem już raz 400zwojów, zeszło mi na tym ładnych parę godzin. Nie opłaca się kombinować na siłę, lepiej skombinować cewkę zapłonową i kilka baterii...

Schemacik podłączenia cewki tutaj:
    Zapalnik do potato guna

Dodano po 12 [minuty]:

Poczytaj tu:
    http://www.auto-online.pl/serwis/poradnik/elek_autom/wykonaw/cewka.htm

Jeśli chodzi o uzwojenia to pierwotne musi mieć kilka milihenrów indukcyjności własnej - z tego liczysz średnicę, długość i ilość zwojów uzwojenia. Wtórne musi być nawinięte na uzwojeniu pierwotnym i składać się ze 100 razy większej liczby zwojów.
    grzesiekskc
    Level 12  
    I pomyśleć ze od tak wpisałem sobie tylko "potato Gun w wyszukiwarke i znalazłem ciekawy temat ;)

O dziwo nikt nie poruszył innej metody zapalania mieszanki metodą iskrową... kiedyś na jakimś forum z róznymi wynalazkami opisywałem już to ale i tutaj podam ;)
    Otóż:
    Źeby zapalić gaz/mieszanke potrzebna jest iskra jednak dla mnie bieganie z cewką zapłonową od poldka (tylko taką miałem :D ) i baterią aku było niewygodne...tańszym sposobem jest kupienie starego aparatu ANALOGOWEGO i rozebranie go na części (Aparat koniecznie z flashem) tam gdzie mamy kondensator to do niego dolutowywujemy dwa kable + i - wyprowadzamy jakos na zewnatrz obudowy. Caly aparat przyklejamy do działka i jak w większości wystarczy otworzyć obiektyw dla włączenia ładowania flasha z kabli które wyprowadziliśmy na zewnątrz zrobić "styk" w komorze spalania i daje nam to piękny zapłon. Najlepiej jeden kabel podłaczyć do jakiejś blachy w komorze a w miejscu prostopadłym do niej zrobić dziurkę i pseudo-spust gdzie po włorzeniu kabla nastąpi zetkniecie sie blachy z przewodem i iskra.
    Anonymous
    Anonymous