Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak wyjąć klawiaturę w Fujitsu Siemens V5545

booboss 05 Jul 2008 22:15 10014 9
    booboss
    Level 10  
    Witam,

wczoraj zalałem klawiaturę w FS V5545 i nie działa połowa klawiszy pomimo suszenia. Było to piwo więc generalnie coś się mogło posklejać. Jak mogę bezpiecznie wyjąć klawiaturę żeby ją porządnie umyć ? Jeśli nie pomoże to oczywiście będę zmuszony kupić nową ale wolał bym najpierw spróbować ją umyć.

Podobno wyciąga się ją od góry (jak w każdym notebooku chyba) ale nie wiem jak a nie chcę czegoś połamać.
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    W większości notebooków odkręcasz od spodu kilka wkrętów mocujących taką szeroką, wąską maskownicę znajdującą się między klawiaturą a ekranem. Po odkręceniu delikatnie podważasz ten pasek plastiku i powinien dać się wyjąć. Pod nim zobaczysz 2-3 śrubki mocujące klawiaturę od góry - odkręcasz, podnosisz klawiaturę, wypinasz taśmę i... wyrzucasz, zamawiasz nową, zakładasz, działa. Zalanej klawiatury NIE DA SIĘ SKUTECZNIE wyczyścić, może pomoże na kilka dni-tygodni, później znów zacznie się kleić.
    booboss
    Level 10  
    To zawsze jakieś rozwiązanie. Przynajmniej będę miał sprawnego notebooka dopóki nie dostanę nowej klawiatury. Dzięki za informację, zaraz będę to oglądał i spróbuję znaleźć śrubki i maskownice.
    tzok
    Moderator of Cars
    Ostatnio naprawiałem znajomemu FS po takim zalaniu, ale nie pamiętam modelu.

Maskownicę trzymało w sumie 5 wkrętów (2 na spodzie i 3 pod baterią), klawiaturę trzymała tylko maskownica.

Naprawa polegała na zdemontowaniu klawiatury z laptopa a następnie na wyjęciu wszystkich klawiszy razem z ich mechanizmem zawieszenia, następnie zdjąłem czarną folię maskującą i odkleiłem od aluminiowej podstawy folię przewodzącą. Następnie wykąpałem ją w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, następnie opłukałem dokładnie pod bieżącą wodą, wysuszyłem i poskładałem wszystko "do kupy". Podczas mycia trzeba pamiętać o rozdzieleniu 3 warstw folii (dolna, rozdzielająca, górna), górna z dolną są zgrzane w 2 punktach, trzeba uważać, by ich nie rozerwać.
    booboss
    Level 10  
    Koledzy, dziękuję za odpowiedź ale nie mogę zlokalizować śrubek które trzymają maskownicę. Nie mam pewności które to są. Poniżej wrzuciłem w miarę dokładne zdjęcia tego obszaru notebooka. Gdyby ktoś był tak dobry i na nie zerknął to będę wdzięczny.

Jak otworzę maskownicę to myślę że z resztą sobie poradzę.

---------------------------

Dół notebooka - wyjęta bateria - te srebrne śrubki to już pod baterią

Te same ujęcie tylko na większym zbliżeniu

Ten sam róg notebooka - widok z tyłu

Ten sam róg co powyżej - widok maskownicy
    tzok
    Moderator of Cars
    Po prostu odkręć wszystkie śrubki które znajdują się pod maskownicą, lepiej odkręcić jedną za dużo niż jedną za mało... maskownica trzyma się dodatkowo na zatrzaskach.
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Kolego Boobos, odkręć wszystkie wkręty pod maskownicą, rzuć też okiem w okolice środka laptopa, bywają też wkręty oznaczone literą "K", które trzymają od spodu klawiaturę.

Tak przy okazji, to gratuluję koledze Tzok cierpliwości, w życiu nie podjąłbym się rozebrania klawisz po klawiszu, wyjęcia folii i ... składania tego do kupy - pół dnia roboty, czyli biedny klient musiałby ze dwie stówy położyć (nowe klawisze dostanie się za 150-200 PLNów) ;-) . No, chyba że to ktoś znajomy, albo co gorsza... znajoma, wówczas wiadomo ;-)
    booboss
    Level 10  
    Witam ponownie. Dla wiadomości kolejnych userów którym przyszło by rozbierac tego notebooka. Maskownica w tym modelu akurat nie jest przykręcona nijak. Trzeba wykazac sie odrobiną odwagi i delikatnie wyszarpac ją "na siłę" Klawiatura pod maskownicą też nie jest przykręcana; trzymie się na klawiaturze. Mycie klawiatury pod zlewem z użyciem płynu do mycia naczyń itd. nic nie pomogło. Mój kolega właśnie ją rozbiera na części pierwsze - a właściwie już skończył. Robił to już parę razy i trochę to trwa ale nie pół dnia.

Autoryzowany serwis FS w Katowicach zaśpiewał za klawiaturę 280 PLN Brutto, tak więc może warto się pobawic.

Jeszcze raz dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pomoc.

Dodano po 9 [minuty]:

Niektóre styki się utleniły. Do wyrzucenia.
    tzok
    Moderator of Cars
    Takie pytanie - czym zalałeś.

Kilka wskazówek dla potomnych:
    - po zalaniu nie próbować włączać komputera (prąd przepływający przez płyn zniszczy styki i ścieżki),
    - jak najszybciej trzeba klawiaturę rozebrać i umyć,
    - nie wolno próbować suszyć klawiatury suszarką czy gorącym powietrzem,
    - utlenione ścieżki i styki można naprawiać farbą przewodzącą na bazie srebra (np. Electon 40AC).