Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Brandt WM 1001 ECO nie odwirowywuje i nie wylewa wody

pawell555 06 Lip 2008 18:24 4323 6
  • #1 06 Lip 2008 18:24
    pawell555
    Poziom 2  

    Od ośmiu lat jestem posiadaczem pralki brandt 1001 eco, od pewnego czasu ( 2 miesiące) pralka nie płucze a następnie nie odwirowywuje prania. Po zakończeniu prania w pralce stoi woda.
    Pompa odprowadzająca wode działa (sprawdziłem zarówno na sucho przy kontakcie jak i podczas pracy pralki), hydrostat również funkcjonuje prawidłowo, filtr jest czysty jak i wąż odprowadzający wode.
    Cóż jej może dolegac???????????
    Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuje i pozdrawiam.[/code]

  • #2 06 Lip 2008 18:58
    nares
    Specjalista AGD

    Sprawdź czy jest podawane zasilanie na pompę podczas progr. wirowania.

  • #3 06 Lip 2008 19:48
    staszekf
    Poziom 32  

    Po tylu latach pracy (8) silnik pompy do wymiany.Pozdrawiam.

  • #4 06 Lip 2008 20:02
    pawell555
    Poziom 2  

    Tym razem pralka odwirowała i wypłukała ale nie pobrała z pojemniczka płynu do płukania.
    Nie wiem od czego zależą "humory" tej pralki, raz nie odwirowywuje i pozostawia wode po praniu a raz funkcjonuje w wyżej opisany sposób.

    Tak na pompie wody jest napięcie przy programie odwirowania.

  • #5 06 Lip 2008 21:09
    nares
    Specjalista AGD

    staszekf napisał:
    Po tylu latach pracy (8) silnik pompy do wymiany.Pozdrawiam.

    I tyle.

  • #6 02 Sty 2013 17:08
    galaktyka1
    Poziom 8  

    Witam , nie będę weryfikował porad innych. Może mają rację , może nie. W moim egzemplarzu na wiosnę wystąpiło to samo zjawisko, opisane na początku przez "pawell555". Bujałem się z tym kilkanaście tygodni. Były momenty że pralka szła bez zarzutu, a były takie cykle, że można było się samemu "zagotować" , woda w bębnie i płyn do płukania w pojemniku. Przyjrzałem się dokładniej programatorowi i zauważyłem że jeden ząbek popychający styki w skrajnej sekcji , nie "jedzie" po krzywce tylko ślizga się z boku. Próbowałem to jakoś "naprowadzić" i przez jakiś czas było po problemie. Ale po kilku tygodniach znów było źle. Kupiłem używany (ale sprawny jak się okazuje) programator na Allegro (za 70zł) i od lata (bodajże od lipca) jest po sprawie. Może moje doświadczenia z tej "zabawy" komuś się przydadzą. Nie wiem jaka jest awaryjność dzisiejszych maszyn do prania, ale moja ma prawie 12 lat i oprócz opisanego defektu, kilka lat temu zmieniłem czopowania bębna , fartuch (ta pralka ma to wpisane w życiorys) i na tym koniec napraw.
    Pozdrawiam

  • #7 02 Sty 2013 21:52
    slawek 27
    Poziom 10  

    niestety jak pompa stanie w złym miejscu a jest wybita to nie ruszy a jak znowu dostanie 230v to ja wzbudzi i dalej ruszy stad raz wypuści wodę i nabiera do płukania na 99,9% pompa

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME