witam,
ja to tak rozumie
wymiana będzie się odbywać po szynie danych a nie bezpośrednio po kablu każdy sygnał. W tej sposób ograniczysz liczbę połączeń bo będziesz tylko musiał podpiąć moduł LT 2.
Wejście / wyjście wirtualne tzn wszystkie te które nie są fizyczne. Czyli jak masz integra 64 + ekspander wejść to masz w sumie 16+8 wejść fizycznych. Reszta to wejścia wirtualne które możesz używać do programowania. Z wyjściami jest podobnie, Możesz to jakiegos wirtualnego wyjscia przypisać zdarzenie np. Duress
i to wyjście użyć dla różnych celów. Możesz przypisać do wejścia wyjście. A moduł będzie to widział jako wejście choć ono w cale nie jest fizyczne.
Czyli będziesz mógł zrobić tak aby moduł reagował na 64 zdarzenia a może i więcej (jak dodać fizyczne wejścia na module)
W sumie jak dla mnie to potrzebna jest informacja że jest alarm, sabotaż
bo i tak trzeba jechać wyjaśnić zdarzenie a nie jest istotne która czujka. W centrali sobie sprawdzisz. Jest alarm to zasuwasz na miejsce a nie bedziesz sie zastanawiał która czujka. To oczywiści moja prywatna opinia.
pozdrawiam
tomekn.com wrote: Witam
Do BENO99 pisałeśw swoim poście
BENO99 wrote:
......W tych centralach Integra Masz jeszcze jeden dodatkowy plus .
Możesz wykorzystywać np. wirtualne wejścia/wyjścia m.i.n do powiadamiania.
Przykładowo INTEGRA 64 ma na płycie 16 wejść i wyjść.
Ale docelowo może mieć po zakupie ekspanderów 64 wyjścia i wejścia.
Jednak do powiadomień nie musisz kupować tych ekspanderów.
Te wirtualne wejścia/wyjścia są "aktywne" do takich celów
Nie ma sensu szukać modułu GSM z wieloma wejściami.
Pozdrawiam
Nie "kumam" o co chodzi z wirtualnymi wejściami tzn: jeśli są wirtualne to do nich nic nie podłacze a jak nie podłącze to skąd "integra" wie że otworzyło się okno nr.1 na parterze a nie okno nr 10.? W zasadzie idelanie dla mnie byłoby gdybym miał każdą czujkę wpiętą pod inne wejście wtedy wiem dokładnie które z wejść się pobudza i dostanę smsa o tym że okno nr.x zostało otwarte lub czujka ruchu nr.x została pobudzona, a gdy będą one podłaczone równolegle np: kontraktrony w oknach lub czujki ruchu na parterze to nie będe wiedział która z nich zadziałała. Mógłbyś mi to jakoś wyjaśnić jak traktować te wirtualne wejścia?
pozdrawiam
tomekn.com