Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Denon PMA201SA, Mordaunt Short Avant 902i - cichy lewy kanał

cacup 07 Lip 2008 01:50 2596 1
  • #1 07 Lip 2008 01:50
    cacup
    Poziom 9  

    Sprzęt: Wzmacniacz Denon PMA-201SA, kolumny Mordaunt Short Avant 902i. Do wzmacniacza podłączony mam CD-player Denon DCD-201SA, komputer, mikser dj'ski z dwoma gramofonami, czasem inne urządzenia (np. mp3 player).

    Problem: Po pierwszym podłączeniu sprzętu przez kilka pierwszych dni NA PEWNO wszystko było w porządku - obie kolumny grały jednakowo głośno, równomiernie - nic nie wskazywało, że coś było nie tak.

    Po kilku dniach jednak zauważyłem, że z jednego głośnika wydobywa się dźwięk zdecydowanie cichszy niż z drugiego: P - prawidłowy, L - cichy. Sprawdziłem wszystkie źródła dźwięku (CD, komputer, mixer) - wszystkie dawały sygnał prawidłowy, P=L równie głośny. Jednakże na wyjściu bez względu na źródło - problem jak wyżej.
    Przewody połączeniowe z urządzeniami, jak i przewody do obu kolumn sprawdziłem - nie są uszkodzone.
    Dodatkowo zauważyłem też, że po podłączeniu słuchawek do przedniego panela wzmacniacza (gniazdo PHONES) sytuacja w słuchawkach była identyczna: prawy kanał grał prawidłowo, lewy zaś - zdecydowanie ciszej.
    Sprawdziłem we wzmacniaczu ustawienia: balans ustawiony centralnie,
    bass/treble na "0", loudness i inne tego typu bajery również standardowo lub wyłączone.

    Pierwsza moja myśl - uszkodzenie kolumien. Ponieważ nie bardzo znam się na sprzęcie audio - pomyślałem ze być możne robię coś źle. Kolumny mają 4 zaciski do kabli połączeniowych HF(+), HF(-), LF(+), LF(-) (w tym para HF(+) i LF(+) oraz HF(-) i LF(-) są zwarte za pomocą blaszek). Szczerze mówiąc pierwszy raz spotkałem się z tego typu sposobem podłączania. Podłączałem kolumny osobno do HF(+/-) jak i do LF(+/-) za każdym razem przy zwartych blaszkach - problem był słyszalny za każdym razem.
    Kolejną rzeczą którą sprawdziłem była zamiana kolumn miejscami. Okazało się ze po zamianie prawej z lewą wciąż kolumna po lewej stronie grała ciszej.
    Dało mi to do myślenia, ze jednak obie kolumny są sprawne a problem tkwi we wzmacniaczu. Co więcej - ten sam efekt w słuchawkach potwierdził moje przekonanie.

    Tak odesłałem wzmacniacz do naprawy. W serwisie wszystko podłączono i okazało się że wszystko działa prawidłowo (sprawdzane przez 2 dni). Sprzęt został mi odesłany i przystąpiłem do ponownej instalacji w domu.
    Po ponownej instalacji również stwierdziłem, że wszystko jest prawidłowo
    (zarówno w kolumnach jak i słuchawkach). Jednak po kilku dniach
    (kilkudziesięciu godzinach grania) problem znowu się pojawił. Podobnie jak wcześniej - lewy kanał zdecydowanie "ucichł" w stosunku do prawego. W słuchawkach ponownie lewa gra ciszej niż prawa.

    Spojrzałem do instrukcji kolumn, http://www.mordauntshort.com/assets/documents/AP184002MSAvant900iInstallationGuide.pdf).. W
    instrukcji zainteresowało mnie pkt. 4. i 5. instalacji. Podłączanie kolumny
    za pomocą jednego kabla przy zwartych blaszkach i za pomocą 2 kabli bez blaszek. Jak również ten proces "run in", chyba jakiegoś "docierania".
    Wytłumaczcie mi o co w tym wszystkim chodzi, bo nie bardzo się w tym temacie orientuje.

    Zastanawiam się w czym może być ten mój problem. Rozkładam bezradnie ręce i proszę Was o jakieś podpowiedzi.

    Proszę nie sugerować się szerokością pola tekstowego i nie nadużywać klawisza "enter".
    Poprawiłem, bo wyglądało jak średniej klasy poemat, a nie opis problemu :)
    Natomiast kolegę proszę o poprawienie tytułu postu, tak by był zgodny z p.11 regulaminu.
    [Art]

    0 1
  • Sklep HeluKabel
  • #2 07 Lip 2008 21:50
    cacup
    Poziom 9  

    Na grupie pl.rec.audio przedstawiłem mój problem, gdzie dostałem kilka sugestii, które już sprawdziłem. Bez skutku jednak :(

    Link do wątki na pl.rec.audio (dla tych co wątek ich interesuje).

    0