Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Prosz, dodaj wyj徠ek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzi瘯i temu, 瞠 ogl康asz reklamy, wspierasz portal i u篡tkownik闚.

Diesel - s豉bo zapala na ciep造m silniku. Golf 3 1.9 D

nateg 07 Lip 2008 23:07 21452 24
  • #1 07 Lip 2008 23:07
    nateg
    Poziom 11  

    Witam wszystkich. Mam problem z moim dieslem. Golf 3 silnik 1.9 D rok prod 1997.
    Mechaniczna pompa wtryskowa z immobiliser'em. Ci璕no przyspieszania na link. Do pompy pod陰czone s dwa czy trzy czujniki, elektrozaw鏎 z immo oraz elektroniczne ssanie.

    - auto ma stosunkowo s豉by akumulator
    - d逝go kr璚i 瞠by zapali na ciep造m
    - 鈍iece OK
    - rano pali na dotyk
    - czasami zdarza si 瞠 po wy陰czeniu stacyjki auto dalej pracuje (zaznaczam 瞠 wymieni貫m kostk stacyjki)


    Moje pytanie :

    - Jak wymieni elektrozaw鏎 w tej pompie ?
    - Jakie zadanie spe軟iaj czujniki w pompie?
    - Co mo瞠 by przyczyn tych wszystkich objaw闚?

    Z g鏎y dzi瘯uj za pomoc. Na dole zdj璚ie tej w豉郾ie pompy
    Diesel - s豉bo zapala na ciep造m silniku. Golf 3 1.9 D

    0 24
  • #2 07 Lip 2008 23:13
    grabek
    Poziom 11  

    Kolego a sprawdzales pompe na stole diagnostycznym ??? jakie cisnienie podaje??

    1
  • #3 18 Lip 2008 19:02
    nateg
    Poziom 11  

    sprawdzenie kosztuje 200 PLN

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jak rozebra ten dziwny immobiliser??? Po od陰czeniu kabli od pompy auto dalej pracuje. Na 100 % zacina sie elektrozaw鏎 i mo瞠 to jest przyczyn!! Tylko jak sie do tego zabra!

    0
  • #4 18 Lip 2008 19:15
    trans-serwis
    Poziom 39  

    Sruby od immo na pompie trzeba rozwierci

    0
  • #5 21 Lip 2008 17:49
    nateg
    Poziom 11  

    Dzisiaj wymieniam elektrozaw鏎. Mam nadziej ze pomo瞠. Nie u鄉iecha mi sie wymiana pompy.

    0
  • #7 13 Lis 2008 15:22
    prezes1966
    Poziom 9  

    warto sprawdzic ci郾ienie na cylindrach jesli jest dobre to wtedy mozesz czepiac si pompy wtryskowej Pozdrawiam!

    0
  • #8 17 Lis 2008 21:04
    barney191
    Poziom 1  

    mam podobny silnik tylko nie wiem gdzie znajduje si ten elektrozaw鏎 mo瞠cie pom鏂 dzi瘯i

    0
  • #9 20 Sty 2009 17:59
    nateg
    Poziom 11  

    Elektrozaw鏎 znajduje si pod czarnym zalanym 瞠lem pude趾iem. To pude趾o ma w sobie elektronik immo. 字uby rozwierci貫m ale immobilaiser uszkodzi貫m przy okazji. Odwiercenie 鈔鏏 wymaga troch wprawy i cierpliwo軼i - mi jej zabrak這 :) Bez immo te dzia豉. Problem ze zgaszeniem auta znikn掖 jednak dalej s豉bo pali na ciep造m.
    Rozwi您aniem tymczsowym staje sie wlutowanie rezystora 150 ohm w szereg z czujnikiem temperatury. Auto d逝瞠j grzeje 鈍iece no i zapala. Jednak aku trzeba cz窷ciej pod豉dowywa. Na razie je盥輳!

    1
  • #10 20 Sty 2009 21:21
    m.marcin
    Poziom 17  

    Jak na zimno pali a na ciep這 ma problemy to masz przestawiony k徠 pocz徠ku wtrysku. Ci璕no ssania (na twoim zdj璚iu oznaczone nr.1 ) przyspiesza w豉郾ie ten k徠 na zimnym silniku i wtedy dodajac do tego jeszcze 鈍iece 瘸rowe silnik pali .

    Dodano po 7 [minuty]:

    Mo瞠sz spr鏏owa samemu przestawi ten k徠 poprzez poluzowanie trzech 鈔ub mocuj帷ych ko這 z瑿ate na pompie ( 鈔uby tylko lekko zluzowa ! ) a nast瘼nie przesuni璚ie ko豉 w kierunku przeciwnym do wskaz闚ek zegara - oczywi軼ie pompa w tym czasie jest zablokowana.

    0
  • #11 21 Sty 2009 17:53
    nateg
    Poziom 11  

    Co do ci璕na ssania. Wczoraj sprawdzi貫m i okaza這 si 瞠 elektromagnes nie poci庵a linki. Plus si pojawia ale zero reakcji. Czy na Ciep造m silniku to ci璕no te powinno dzia豉?

    Dodano po 59 [sekundy]:

    Co do ci璕na ssania. Wczoraj sprawdzi貫m i okaza這 si 瞠 elektromagnes nie poci庵a linki. Plus si pojawia ale zero reakcji. Czy na Ciep造m silniku te powinien pojawia si +?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Zauwa篡貫m jeszcze jedno. Podczas rozruchu silnik ma tendencj do cofania wa逝 w przeciwn stron. Dzieje si tak przy du篡ch mrozach gdzie rozrusznik ma ci篹ko. Czy to jest objawa 幢e ustawionego k徠a wtrysku?

    0
  • #12 23 Sty 2009 10:04
    kazpal
    Poziom 15  

    Witam.
    Jak cofa wa, to
    -za s豉by akumulator
    -zbyt wczesny wtrysk

    Odno郾ie s豉bopalenia na gor帷ym, to sprawd, czy wystarczy ostudzi pomp. Jak pomaga to ko鎍zy si sekcja.:cry:

    0
  • #13 24 Sty 2009 00:50
    m.marcin
    Poziom 17  

    Ci璕no ssania to TERMOELEMENT a nie elektrozaw鏎. R騜nica taka 瞠 jak podajesz napi璚ie na elektrozaw鏎 to przyci庵a od razu natomiast termoelement dzia豉 wolno bo musi si nagrza - na tej pompie linka ssania wyd逝瘸 si. Mo積a sprawdzi czy jest dobrze ustawione ssanie - gdy silnik nagrzany. Z tego co widz na zdj璚iu to chyba ssanie nie b璠zie dzia豉這.

    2
  • #14 24 Sty 2009 10:53
    chudino
    Poziom 11  

    a spr鏏uj od陰czy przew鏚 od czujnika ciep豉 do grzania 鈍iec i podgrzej przy odpalaniu na ciep造m. Moim zdaniem to konczy Ci si silnik

    -2
  • #15 17 Lut 2009 13:08
    nateg
    Poziom 11  

    Po od陰czeniu czujnika zapala - d逝瞠j grzeje 鈍iece (my郵i ze silnik zimny). Co w zwi您ku z tym?

    0
  • #16 15 Lut 2010 20:07
    nateg
    Poziom 11  

    Witam ponownie.

    By貫m dzisiaj w warsztacie.
    Od czasu ostatniego postu :
    - wymieni貫m akumulator na nowy
    - rozrusznik naprawiony
    - wymieniony rozrz康 (wszystko poprawnie ustawione)
    - sprawdzone wtryskiwacze (nie lej, otwieraj si przy 120 jednostki nie pami皻am)
    - sprawdzone ci郾ienie na cylindrach
    1 - 29 Bar闚
    2 - 35 Bar闚
    3 - 39 Bar闚
    4 - 31 Bar闚
    - wymieniony filtr paliwa

    Auto dalej s豉bo pali na ciep造m. Silnik raczej si nie ko鎍zy jak wy瞠j napisa kolega.
    Zostaje tylko pompa wtryskowa!!! Wymienia czy do regeneracji?

    0
  • #17 16 Lut 2010 17:35
    m.marcin
    Poziom 17  

    Nawet jak dasz pomp do regeneracji to i tak b璠ziesz musia dobrze ustawi k徠 pocz徠ku wtrysku ( pisa貫m ju wcze郾iej ) wi璚 moja rada - najpierw sprawd to ustawienie.
    Poprawne ustawienie rozrz康u to jedno a dobrze ustawiona pompa to drugie.

    0
  • #18 16 Lut 2010 18:22
    kajoj6661
    Warunkowo odblokowany

    to wina g這wiczki w pompie wtryskowej,,,mo瞠sz kupi z gwar za 450-500pomp wtryskow,oddaj swoja na st鏊 niech ci powiedz czy warto j robi a pocz徠ek wtrysku i tak b璠ziesz musia ustawi na zegar

    1
  • #19 16 Lut 2010 18:56
    robokop
    Moderator Samochody

    nateg napisa:

    - sprawdzone wtryskiwacze (nie lej, otwieraj si przy 120 jednostki nie pami皻am)
    - sprawdzone ci郾ienie na cylindrach
    1 - 29 Bar闚
    2 - 35 Bar闚
    3 - 39 Bar闚
    4 - 31 Bar闚

    Silnik si ko鎍zy - 10 bar闚 r騜nicy pomi璠zy cylindrami kwalifikuje silnik do naprawy, chocia w te 39 bar闚 to nie wierz - "1Y"nominalne 3,4 MPa, ci郾ienie otwarcia wtryskiwacza:
    - nominalne 15...15,8 MPa
    - minimalne dopuszczalne 14 MPa ,
    Silniki typu AGD oraz AEY
    nominalne: 2,5 - 3,1 MPa
    minimalne: 0,19 MPa
    maksymalna r騜nica mi璠zy cylindrami: 0,5 MPa
    Ci郾ienie otwarcia wtryskiwacza
    - nominalne: 19 - 20 MPa
    - minimalne dopuszczalne: 17 MPa
    czyli "120 nie wiadomo czego" to chyba zbyt ma這 w og鏊e. Chyba 瞠 te pomiary by造 tak wiarygodne.

    0
  • #20 16 Lut 2010 19:35
    JANUARY111
    Poziom 14  

    Jakies bzdury z tym pomiarem cisnienia normalne cisnienie to 32bary wedlug ksiazki to
    19-32bar nap wsilniku ALH ,natomiast co do usterki to jezeli na cieplym nie pali to pompa do roboty poniewaz po nagrzaniu rozczelnia sie i nie daje odpowiedniego cisnienia

    0
  • #21 16 Lut 2010 22:47
    nateg
    Poziom 11  

    Jutro postaram sie o wydruki z pomiar闚. Faktycznie cisnienie to jaka bzdura. Mog貫m sie pomylic.

    1
  • #22 16 Lut 2010 22:57
    Michu10
    Poziom 32  

    39 bar to na pewno pomy趾a, jakby ci郾ienie by這 ok 30 bar na ka盥ym to silnik ok

    1
  • #23 17 Lut 2010 09:45
    JANUARY111
    Poziom 14  

    Jezeli cisnienie mierzone jest przez swiece zarowe to nalezy odkrecic przewody od wtryskow lub odlaczyc wtyczke z elekteozaworu bo inaczej bedziedzie bledny pomiar poniewaz paliwo ktore jest wtryskiwane uszczelnia tloki

    0
  • #24 08 Cze 2010 06:51
    Olimir
    Poziom 8  

    nateg,bardzo mnie interesuje jak rozwi您a貫 zw鎩 problem z silnikiem. Mam podobne objawy. Silnik ciep造 w Golfie III 1,9 tdi s豉bo pali. Sta這 si to nagle.S造sz r騜ne rady na temat rozwi您ania problemu. Mozesz napisa co by這 przyczyn u Ciebie?

    0
  • #25 28 Sty 2011 20:58
    nateg
    Poziom 11  

    Auto sprzeda貫m. Problem nie rozwi您any.

    0