Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pytanie o zgrzewarkę do folii kanthal

adek1991 08 Jul 2008 12:20 4221 7
    adek1991
    Level 17  
    Wic mam takie pytanie jak to jest z zgrzewarka do folii kanthal czy tam drut oporowy to on jest cały czas ciepły i przy zgrzewie jest dogrzewany czy on jest zimy i grzeje sie tylko jak sie zgrzewa... Jaki transformator najlepiej dobrać do zgrzewarki i czy trzeba regulacjie mocy czy wystarczy tylko regulacja czasu...
    Pozdrawiam
    Dioda52
    Level 27  
    Wszystkie zgrzewarki do foli pracuja w ten sposob, ze w momencie scisniecia foli i dotkniecia wlancza sie zasilanie drutu oporowego i tu jest ustawiany czas jego pracy zalezny od foli, grubosci itp.Teraz nie zalezy jak dlugo sie przytrzyma scisniete, bo zadzialanie jest tylko raz do momentu zwolnienia.Ponowne scisniecie ponownie daje zasialanie na drut oporowy.Drut oporowy nie dotyka bezposrednio do foli tylko przez specjalna tasme termiczna.Czas ustawia sie taki aby nastapilo zgrzanie i latwe rozdzielenie z walkiem foli.Napiecie wynosi okolo 2-4V zalezne od drutu. Moc transformatora musi byc wystarczajaca do pracy ciaglej lub przerywanej.Nie stosuje sie regulacji mocy tylko czas.
    histeria
    Level 19  
    Znana mi zgrzewarka do folii to ZI-500C produkcji UNITRA-PROFEL posiada trochę inne parametry-zgrzewanie czy cięcie odbywa się przez regulację czasu,moc w impulsie 1500 W,zasilanie drutu oporowego to 48 V,przy długości zgrzewu 500mm.
    adek1991
    Level 17  
    histeria Możesz coś o niej wiecej powiedzieć...jak odbywa sie regulacja mocy...Miałm transformator toroidalny 300w odwninołem wtórne i nawinołem jeden przewód od odpalania samochodu i pierwotne mi sie spaliło:(
    elster
    Level 14  
    Rozwiązania zgrzewarek do folii są bardzo różne. Najczęściej spotykana i najprostsza metoda to zgrzewarka impulsowa, gdzie załączenie prądu zgrzewania odbywa się impulsowo po dociśnięciu elektrody grzejnej do folii. Jeśli elektrodę stanowi drut lub płaskownik kantalowy umieszczony prostopadle do folii - wraz ze zgrzewem następuje odcięcie folii. Napięcie zasilanie elektrody zależy od średnicy zastosowanego drutu i jego długości i potrafi wynosić nawet kilkadziesiąt V. Najprostsza regulacja to regulacja czasu zgrzewu, ale często bywa stosowana również regulacja mocy, chociażby przez zmianę napięcia zasilania. Do zamykania worków bez odcięcia używa się taśmy oporowej w położeniu poziomym i wtedy przydaje się dodatkowa regulacja czasu schłodzenia spoiny pod dociskiem, co zapewnia mocny, szczelny zgrzew. Są też zgrzewarki t.zw. stałogrzejne (inaczej - stałocieplne), w których elektroda wykonana z kawałka dobrze przewodzącego ciepło metalu i dodatkowo pokryta warstwą teflonu jest cały czas utrzymywana w odpowiedniej temperaturze za pomocą grzałki i termoregulatora. Wybór rozwiązania zależy od rodzaju i grubości stosowanej folii oraz efektu, jaki chcemy poprzez zgrzew uzyskać.
    histeria
    Level 19  
    adek1991 podaj adres to wyślę schemat i instrukcję.
    adek1991
    Level 17  
    adek1991(_at_)vp.pl lub adek1991(_at_)neostrada.pl
    Z góry dzieki
    adek1991
    Level 17  
    Dziekuje za te dane o zgrzewarce...pomogły mi