Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
OptexOptex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stacja pogody - zasilanie

08 Lip 2008 14:03 1637 9
  • Poziom 10  
    Z góry przepraszam jeśli nie ten dział i jeśli moje problem jest banalny - jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o elektronikę :(
    Ale do sedna sprawy:
    Otóż niedawno sprawiłem sobie stację pogody SP3:
    LINK DO TAKIEJ STACJI
    Stacja pogody - zasilanie

    Wszystko na początku wydawało się OK, ale okazało się, że bateria wytrzymują bardzo krótko (ok 7 dni) - zasilana jest na 2 bateryjki AAA.

    Postanowiłem podłączyć zasilacz, zrobiłem taką prowizorkę: tam gdzie wkłada się baterie - podłączyłem taki uniwersalny zasilacz jak znalazłem w domu (jakiś tani co ma regulację napięcia od 3-12V).

    Stacja ożyła, ale nie do końca. Otóż na zasilaczu nie potrafi złapać sygnału z czujki zewnętrznej temperatury. Jeśli odłączę zasilacz i wsadzę bateryjki - wszystko znowu działa.

    Czym różni się zasilanie z zasilacza i baterii że mi to nie bangla ? Jaki muszę sobie zakupić zasilacz ? W czym może być tutaj problem ??

    Bardzo proszę Was o pomoc, bo urządzenie stoi w domu w zasadzie bezużyteczne.

    Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie rady
  • OptexOptex
  • Poziom 36  
    Witam, zamontuj stabilizator ( 3V ) do zasilacza, powinno pomóc, schematy znajdziesz na " Elektrodzie ".
    Powodzenia. :wink:
  • Poziom 10  
    Ponieważ jestem noga z elektroniki, to czy będzie to to samo jeśli kupię na allegro zasilacz "stabilizowany" ??
  • OptexOptex
  • Poziom 36  
    Jeśli kupisz na 3V to będzie to samo.
  • Poziom 21  
    jaki jest max zasięg nadajnika??
  • Poziom 10  
    Z tego co pamiętam to max 50m , na zasilaczu nawet jak leży obok stacji to nie łapie go
  • Poziom 19  
    Zasilacz musi być dobrej jakości...stabilizowany i porządnie wyfiltrowane napięcie wyjściowe.Prawdopodobnie zła filtracja odstraja ci odbiornik w stacji i nie widzi czujnika.Na końcu przewodu zasilającego wstaw kondensator koło 10nF.Zasilacz koniecznie transformatorowy...na jakichkolwiek bez transformatora nie uruchomisz tego.
  • Poziom 43  
    panm napisał:
    Z góry przepraszam jeśli nie ten dział i jeśli moje problem jest banalny - jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o elektronikę :(
    Ale do sedna sprawy:
    Otóż niedawno sprawiłem sobie stację pogody SP3:
    LINK DO TAKIEJ STACJI
    Stacja pogody - zasilanie

    Wszystko na początku wydawało się OK, ale okazało się, że bateria wytrzymują bardzo krótko (ok 7 dni) - zasilana jest na 2 bateryjki AAA.

    Postanowiłem podłączyć zasilacz, zrobiłem taką prowizorkę: tam gdzie wkłada się baterie - podłączyłem taki uniwersalny zasilacz jak znalazłem w domu (jakiś tani co ma regulację napięcia od 3-12V).

    Stacja ożyła, ale nie do końca. Otóż na zasilaczu nie potrafi złapać sygnału z czujki zewnętrznej temperatury. Jeśli odłączę zasilacz i wsadzę bateryjki - wszystko znowu działa.

    Czym różni się zasilanie z zasilacza i baterii że mi to nie bangla ? Jaki muszę sobie zakupić zasilacz ? W czym może być tutaj problem ??
    Można by napisać: "ten typ już tak ma"... :cry:
    A tłumacząc to na szczegóły, to właśnie przewody od podłączonego zewnętrznego zasilacza są tego przyczyną.
    Urządzenie ma zainstalowany autonomiczny odbiornik radiowy, a jak odbiornik radiowy to i nieodłącznie antena odbiorcza.
    To urządzenie ma antenę dostrojoną w taki sposób, by dobrze odbierało sygnał z zewnętrznej czujki jeśli jest zasilane właśnie z wewnętrznych ogniw - baterii.
    Jak już wcześniej napisałem; dołączone przewody stają się częścią anteny - przeciwwagi - i powodują jej rozstrojenie.


    panm napisał:
    Bardzo proszę Was o pomoc, bo urządzenie stoi w domu w zasadzie bezużyteczne.

    Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie rady
    Nic nie poradzisz, znam ten "ból" ... :cry: ... taka jest "filozofia" produkcji prostych urządzeń elektronicznych... :D
  • Poziom 10  
    No to powiem szczerze trochę mnie podłamałeś. To znaczy, że nic nie da się zrobić żeby to urządzonko poprawnie działało? :cry: