Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel omega 2,0i 1992 - świeci się kontrolka silnika

trebla 08 Jul 2008 17:23 7307 18
    trebla
    Level 10  
    Czy ktoś ma pojęcie dlaczego? Najpierw mrugała i tykał komputer na dole po prawej w nogach pasażera a potem zaświeciła się ciągłym. Silnik szarpał,gasł i nie trzymał wolnych obrotów. Teraz wszystko ok ale się świeci....
    Mechanicy jak zwykle:"paaanie,to nie wiadomocojest...cza zdjagnozować a to stówa jest ,panie..." albo "to nawet i w autoryzowanym nie pomogo.."
    Anonymous
    Anonymous  
    trebla
    Level 10  
    Jeżeli to pod nogami pasażera to sterownik to wymieniłem na nowy...jeżeli nie to pytanko gdzie on jest?
    Anonymous
    Anonymous  
    trebla
    Level 10  
    No to pytanko zasadnicze:czy da się z tym żyć?czy ma to wpływ na cokolwiek?Jak mrugało to był problem:szarpanie itd...ale od kiedy świci ciągłym to autko jak dawniej - zdrowiutkie...na gazie i na paliwku pali tyle samo(były sugestie,że to sonda lambda)
    D_Mrozu
    Level 21  
    Witam.
    Jeżeli Twoja Omega ma gniazdo OBD (10 lub 16 pinowe) to bez żadnych skomplikowanych przyrządów można odczytać błędy sterownika silnika. Jedynym i najbardziej zaawansowanym technologiucznie narzędziem będzie spinacz biurowy.
    Napisz, czy masz gniazdo diagnostyczne 10 czy 16 pinowe (u mnie w B jest pod klapką z bezpiecznikami pod kierownicą).
    Pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous  
    trebla
    Level 10  
    Objawy były takie: zaświeciła się kontrolka silnika na desce - silnik stracił wolne obroty i pływał zarówno na gazie jak i na benzynie. Komputer na dole tyrkał jak przy zwarciu. Zgasła - wszystko wraca do normy. Na benzynie żadnych problemów na wysokich obrotach, na wolnych gaśnie. Na gazie - bez możliwości wejścia na wysokie obroty. Na trasie mruga i gaśnie na zmianę przy nowej prędkości - czyli jadę 100 to świeci.120 gaśnie po czym znowu świeci...itd. Wymieniłem boscha GG - tego na dole i....kontrolka zaświeciła się ciągłym światłem i wszystko gra!!!Spalanie jak zawsze...Obroty w miarę równe...ale się świeci...
    D_Mrozu
    Level 21  
    Może i każdy lamer wie, a ja nie :)
    Ale jeżeli kontrolka świeci cały czas, zarówno podczas pracy na benzynie i LPG to musi być jakiś błąd zapamiętany w sterowniku (w Twoim przypadku Bosch Motronic 1.5), gdyby błąd przy iluśtam uruchomieniach silnika nie pojawiał się, sterownik mógłby go skasować a kontrolka zgasła by.
    trebla
    Level 10  
    a może nowy sterownik nie widzi czegośtam lub trzeba mu usterkę "zresetować "czy cóś...no ale co..cudowne samouleczenie?Wprawdzie prosiłem Omcię by się uleczyła bo jechałem z zagranicy ponad 1000km no ale....
    Anonymous
    Anonymous  
    trebla
    Level 10  
    ale usterka jest w pamięci starego i nowego kompa...podobno (jeżeli wszystko jest ok) można odłączając akumulator na 10s kasuje się pamięć sterownika
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    trebla
    Level 10  
    a gdzie piszą o wersji? mam tylko: 0 261 200 368 oraz 90 351 650 GG
    Anonymous
    Anonymous  
    trebla
    Level 10  
    ok...znalazłem...z literkami GG jest tylko jeden
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Mrozu niech się wypowiada w tematach w których ma coś konkretnego do powiedzenia.
    Zamykam