Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 29PT8303/58 wyłącza się i ponownie włącza

08 Lip 2008 23:15 8593 11
  • Poziom 2  
    Witam. Mam problem z TV Philips 29PT8303/58. Usterka polega na tym, że oglądając jakiś program telewizor tak jakby się wyłączał i ponownie uruchamiał na kanał 1 (ekran gaśnie i ponownie wstaje ale już na kanale 1) powtarza się to co kilka minut. Może ktoś już się spotkał z taką usterką lub wie co może być tego przyczyną i podpowie mi jak można temu zaradzić.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 25  
    Juz sobie prawie sam odpowiedziałeś , skoro wstaje na programie 1 to zatrzymuje się przetwornica , bynajmniej szukaj zimnych lutów w zasilaczu.
    pozdr
  • Poziom 12  
    Jeżeli to chassis mg2.1 to sprawdź przekaźnik od przetwornicy(nie od pętli).

    Jeżeli można ( a trzeba) proszę poprawić treść postu - zdania zaczynamy wielką literą a kończymy kropką. [dzimi]
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 2  
    flashh ja już prawie cały zasilacz przelutowałem i jak na razie to nic nie pomogło ale spróbóję dalej. Masz może jakieś dalsze sugestie jeżeli lutowanie nie pomoże.

    Dodano po 4 [minuty]:

    gienek 333 możesz mi podpowiedzieć gdzie szukać tego przekaźnika (może wiesz jaki to nr części lub jakoś inaczej możesz mi go wskazać).

    Proszę poprawić post - zasady pisowni polskiej dotyczą wszystkich użytkowników forum - regulamin pkt.15 [dzimi]
  • Poziom 12  
    Przekaźnik ma numer 1002: jeden z dwóch dość dużych czarnych prostopadłościanów z przodu zasilacza. Ten drugi, z numerem 1010, jest od pętli. Celem sprawdzenia, jesli nie masz takiego luźnego, możesz je zamienić i zobaczysz, czy jest poprawny efekt. Powozenia!
  • Poziom 10  
    Witam,
    Mam dokładnie to samo w tym samym modelu od kilku dni. Jedynie wcześniej wywaliło bezpiecznik na płycie głównej tej z trafem. Po usunięciu usterki - wymieniłem dwie diody prostownicze 1N5062, kondensator 221K na 2kV, MC44604P oraz Trik BT137 800B w zasilaczu reszta wydawała się sprawna. Po pierwszym włączeniu, tv zaskoczył i wydawało się, że będzie jak dawniej. Jednak zaczął zachowywać się dokładnie tak jak to tu ktoś opisał (włącza się i wyłącza wskakując na 1 kanał). Zauważyłem, że przy zmniejszonym kontraście prawie w ogóle się nie wyłącza. Rozumiem, że kontrast przeciąża coś w zasilaczu. Pytanie tylko co? W przypadku podanych elementów niektóre zastąpiłem zamiennikami np. 1N5062 (2A) na 1N5406 (3A) a Triak z 8A 800V na 12A 600V - Czy takie zmiany mogły mieć znaczenie przy tym problemie?

    Triak BT 137 na mierniku na zewnętrznych nóżkach wskazywał okolo 200 ohm, a ten zamiennik okolo 50 ohm - czy BT137 może być uszkodzony?

    Bardzo ciekawe, że komuś wysiadł taki tv w podobny sposób, niemal w tym samym czasie.

    Za każdą pomoc z góry dziękuję.
  • Poziom 12  
    Sądząc po objawach, jeśli zmieniają sie kolory po włączeniu lub przed wyłączeniem się tv i robi sie błysk, gdy się wyłącza, jest duże prawdopodobieństwo, że uszkodzony jest kineskop. Jest to chassis md2.2x, 29 cali. Mozna włożyć szeregowo opornik 4,7 do 5,6 ohma w żarzenie, i jeśli to kineskop, może pomóc. Można tez wejsć w tryb serwisowy, zwierając kołki koło procesora, i odczytać bład wyswietlony w serwisie, np. beam current oznacza uwalony koneskop. Powodzenia!
  • Poziom 10  
    Dziękuję za szybkią odpowiedź.
    PosiadamChassis MD2.21 AA. TV przy włączaniu zachowuje się normalnie, nie traci kolorów, nie zauważyłem błysków. W momencie podwyższenia kontrastu (tylko i wyłącznie tego parametru) obraz robi się bardziej żywy tak jak być powinno. Niestety po krótkiej chwili gaśnie jakby wyłączony z pilota i włącza się na kanał 1 (to przypomina restart komputera)przy czym parametr kontrastu wraca do poprzedniego stanu. W tej chwili pracuje na 30% kontrastu i nie wyłącza się w ogóle. Czy ten parametr kontrast ma związek z kineskopem, bo gdzieś słyszałem, że kineskop bardziej dostaje jak zwiększa mu się jasność ang. Brightness? Możliwe, że po wymianie tylu elementów w zasilaczu jeszcze coś zostało uszkodzonego. Reszta wydaje się sprawna na mierniku.
    Jeśli chodzi o tryb serwisowy to znalazłem na bocznej płycie takie 3 piny jakby takie gniazdo(jak w kompie do wiatraka), które jest opisane na zewnętrznych pinach, a środkowy nieopisany. Jeden z nich to ustawienia domyślne, a drugi tryb serwisowy. Rozumiem, że trzeba zwierać jak się chce jakiś tryb raz prawy ze środkowym, a raz lewy ze środkowym, gdy inny tryb. Czy przy włączonym czy wyłączonym tv należy zewrzeć? Czy ktoś mógłby dokładnie to opisać?
    Jeszcze jedno, tv nigdy sie nie uszkadzał. W momencie oglądania wybuchł bezpiecznik i finałem była wymiana 1/3 zasilacza. Musiało coś być powodem, że zasilacz padł. Po usunięciu usterek w zasilaczu, na wysokim kontraście tv restartuje się. Czyli może być coś jeszcze niż tylko zasilacz.
    Znalazłem już kilka podobnych usterek z 2008r na forum i jeszcze nikt nie wpadł co to może być zwłaszcza, że to uszkodzenie występuje od niedawna.
    Dziękuję za pomoc.
  • Poziom 12  
    Musisz zewrzeć pin srodkowy z bocznym (SAM) przy włączonym tv. wyświetli sie wówczas serwis. Spróbuj też wymienić wszystkie diody w zasilaczu.
  • Poziom 10  
    Witam ponownie,
    Dziękuję za pomoc.
    Wszedłem w tryb serwisowy SAM, w którym pokazuje no errors.

    Znów wywaliło bezpiecznik i to na standBy'u tym razem tv nie był załączony tylko był w trybie uśpienia. Ciekawe, że jedynie bezpiecznik wywaliło na płycie głównej, po jego wymianie tv zachowuje się jak dotąd to opisywałem. Nie wymieniałem dotąd diód, ale wyraźnie wygląda mi to na zasilacz. Wstawiłem zamiast 3,15A bezpiecznik 4A. Możliwe, że to wytrzyma, najwyżej walnie coś więcej. Nadal kiedy zwiększam kontrast jest restart tv do pierszego kanału. Szukam dalej możliwe, że jakiś złośliwy element na mierniku jest ok, a przy nagrzaniu już gorzej.

    Jeszcze pytanko nt ciekawej funkcji PIP bo zauważyłem w SAM, że można to załączyć, po załączeniu przycisk z PIP na pilocie działa i przesuwa obraz w bok, ale nie można wybrać drugiego kanału, czy to w tych modelach działało kiedykolwiek?
    No i jeszcze jedno nt formatu obrazu. Kiedy przełączyłem opcję type tube w SAM na 16:9 z 4:3 to tv ma znacznie więcej nastawów obrazu, ale przy włączeniu jest taki mniejszy obraz czy da rade zapamiętywać format w pamięci?

    Jeszcze raz dziękuję za wszelką pomoc.
  • Poziom 10  
    Dołączając się do tematu to w moim przypadku powodem wyłączania była niewydolność zasilacza spowodowana zmianą wartości dwóch równolegle połączonych rezystorów o wartościach 0,33Ω łączących źródło mosfeta z masą.Wcześniej był zwarty słynny niebieski listek 220pf
  • Poziom 2  
    Witam ponownie.
    Wracam po jakimś czasie do tematu usterki w moim Philipsie, ponieważ wcześniejsze działania nic nie zmieniły i TV nadal zachowuje się tak jak wcześniej a brak czasu nie pozwolił na dokładniejsze drążenie przyczyny usterki. Teraz więc ponownie proszę o jakieś następne porady co do przyczyny takiego zachowania się TV. Ostatnio wszystkie posty dotyczyły możliwości uszkodzenia zasilacza ale ostatnio zauważyłem że po podaniu sygnału na wejście AV z odtwarzacza DVD telewizor przez cały film działał prawidłowo więc teraz już sam nie wiem czy przyczyna przełączania się na 1 kanał podczas oglądania telewizji tkwi w zasilaczu czy to może być coś innego.
    Jeżeli ktoś już się spotkał z taką usterką i wie czym może być spowodowana to proszę o wskazówki i rady jak ją usunąć.