Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z brama domyslna w konfiguracji net'u

Tomasz_zet 09 Jul 2008 16:25 12499 5
    Tomasz_zet
    Level 10  
    Witam. Mam problem z konfiguracja net'u. Chodzi o to ze nie moge znalezc 'bramy domyslnej'. Wchodzac w 'cmd' i wpisujac 'ipconfig' pokazuje mi tylko ip i maske, jednak bramy domyslnej brak. Wiem, ze jest jakis sposob na jej znalezienie, tylko nie pamietam jak to zrobic.

Jesli cos mogloby pomoc to:
    ip: 169.254.43.121
    maska: 255.255.0.0

Nie bardzo wiem do czego sa komendy ipconfig renew, release i te tego rodzaju. A nie chce jeszcze gorzej namieszac niz juz jest ;D Nie jestem pewien ale DNS chyba nie musza byc podane. Wszystko dzialalo bez zarzutu az tu nagle.... zonk.... hehe. Prosze o mozliwie jak najszybsza odpowiedz. Pozdr.
    Tomasz_zet
    Level 10  
    Ale wydaje mi sie ze wlasnie w tym tkwi problem, bo tak bylo ostatnim razem, jakies 1,5 miesiaca temu. Wystarczylo znalezc numer bramy domyslnej wpisac ja i net dzialal.

Jesli sadzisz, ze jednak to nie jest wina braku podanego numeru bramy, to podrzuc jakis pomysl jak skonfigurowac net. Bede wdzieczny za kazdy pomysl.

Ustawienia automatyczne nic nie pomagaja - wtedy net tez nie dziala.

Jesli natomiast chodzi o polaczenie calej sieci to wyglada to tak: modem z kablowki (Comcast) polaczony do router'a wireless. Od tego kabel do kompa admina i 2 kabel na polaczenie innego komputera stacjonarnego. Do routera 2 laptopy przez wireless. To wszystko w jednym domu, wiec mam natychmiastowy dostep do kazdego z kompow, ale wszedzie bylo ustawienie automatyczne, tylko na admin byl podany ip, maska i brama. A jeszcze... router model Belkin'a. Nie wiem co moze okazac sie pomocne z tych informacji. Wydaje mi sie ze to moze byc wina router'a. Moze daloby cos polaczenie bezposrednio modemu z kompem admin'a, zeby chociaz tam byl net...??
    piterus99
    Level 43  
    Adres przydzielony to tzw. automatyczny adres sieci prywatnej. Przydzielany jest przez windows automatycznie wtedy gdy nie ma skonfigurowanego adresu IP na interfejsie a w sieci nie funkcjonuje badz nie jest dostepny serwer DHCP.

Dla przecietnego uzytkownika sieci oznacza to albo blokade adresu MAC(jesli dzialalo do wczoraj) lub bledna konfiguracje sieci.
    Tomasz_zet
    Level 10  
    Doszedlem w czym blad. Ktos z domownikow grzebal i zmienil numer ip (co gorsza nikt nie chce sie przyznac). To moj domysl, ze ktos przestawil, bo przeciez samo sie nie przestawilo. Odkopalem numer ip, maska sama wskoczyla, brame udalo sie znalezc i w koncu wszystko dziala jak nalezy. Przyznam tylko jeszcze ze te wszystkie bramy, mac'i, dns'y to prawdziwa ciemna magia.... hehe. Dzieki wam za checi i probe pomocy. Pozdrawiam.