Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Anonymous
    Anonymous  
    artis666
    Level 26  
    Prąd spoczynkowy ustawiony automatycznie, w porządku ale zmierz jaką ma wartość, nie zaszkodzi :D a czy oba kanały tak się grzeją??
    Anonymous
    Anonymous  
    artis666
    Level 26  
    Może napięcie jest zbyt wysokie?? Z tego co pamiętam to te tranzystory były stosowane jako zamienniki do wzmacniaczy Diory/Unitry a tam napięcie nie przekraczało 35V. Podobno bo ja największe jakie udało mi się zmierzyć miałem +-32V a Ty masz 44V... to już prawie na granicy dla tych BD243/244 sprawdzałeś w katalogach max napięcie? może się wzbudza?? Prąd spoczynkowy jest ok, zresztą sam to wiesz uczyć Cie nie bede :D prędzej odwrotnie:) pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    artis666
    Level 26  
    No to tak jak mówisz ja też jestem za wzbudzaniem sie.... trzeba będzie blokować końcówkę kondensatorami, daje to dośc dobre rezultaty w przypadku wzbudzania się końcówki ja niestety nie znam szczegółów co i jakimi wartościami może koledzy podpowiedzą albo sam znajdziesz:)
    joy_pl
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Spróbuj zrobić na wejściu filtr tak jak to jest tutaj
    Wzmacniacz DIY Wzbudza się
    I sprzężenie też skopiuj.
    Anonymous
    Anonymous  
    artis666
    Level 26  
    Coś dało skoro mniej się nagrzewa, szukaj dalej, porównuj schamaty a jakich rezystorów użyłeś jako emiterowe??

Dodano po 1 [minuty]:

Zwróć uwagę na C11/12 ze schematu kolegi joy_pl, Ty ich nie masz
    Anonymous
    Anonymous  
    joy_pl
    VIP Meritorious for electroda.pl
    mi chodziło bardziej o c2 i r1
    Anonymous
    Anonymous  
    artis666
    Level 26  
    Moim zdaniem za wysokie napięcie. Ja to już przerabiałem, wzmacniacz na TIP41C/42C moc 30W, napięcie symetryczne 30V, a że transformator miał 2 pary uzwojeń, jedna 2*22V, 3A, na której to szło 2 lata, a druga 2*32V, 5A. Pokusiłem się o przełożenie wtyczek perspektywą łatwego zwiększenia mocy. Efekt? po 2 minutach cichego grania kawałek tranzystora wylądował w kuchni, a laminatu do dziś nie doczyściłem. Albo się wzbudził albo TIPy nie wytrzymały takiego napięcia..
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    artis666
    Level 26  
    Dałeś mi do myślenia, ja po zmianie napięcia na większe nie ustawiałewm prądu spoczynkowego, tam nie mam potencjometrów, musiałbym wymieniać rezystory albo w miejsce rezystora podłączyć potencjometr i ustawić prąd, potem zmierzyć rezystancję tak ustawiongo potencjometru i dać taki, lub zbliżony rezystor :D
    Anonymous
    Anonymous