Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Silniczek obracający się o 150 stopni i powrót i tak ciagle

kamilcomp 10 Jul 2008 21:51 2040 22
Relpol
    kamilcomp
    Level 20  
    Witam...
    Będąc ostatnio na dyskotece zobaczyłem bardzo fajny skaner dyskotekowy... I wpadłem na pomysł aby taki wykonać....
    Posiadam silniczki zwykłe DC i chciał bym aby obracał sie o około 150 stopni i żeby powracał... i tak aby ten cykl powtarzać ć się mógł bez końca... Nie mam pomysłu jak to wykonać...

Pozdrawiam...
  • Relpol
    bogdan_p
    Level 39  
    na pewno nie przy bezpośrednim napędzie ale przy przekładni tak do tego enkoder i nie ma problemu , jednak do takiego zastosowania bardziej odpowiedni będzie silnik krokowy lub serwo modelarskie
  • Relpol
    daduszeryf
    Level 28  
    Cześć.Myślę,że to jest silnik z przekładnią i że to ma się obracać lewa prawa wolno.To możesz do osi silnika zamocować kawałek trzpienia który by przy obrocie powiedzmy w lewo o 150° naciskał na przycisk ten by zamieniał bieguny silnik by się obracał w przeciwną stronę tam by był drugi taki sam przycisk i znowu zamieniał bieguny silnik i silnik znowu by obracał się w lewo i tak w kółko.Tylko trzeba by zastosować jeszcze dwa przekaźniki.
    kamilcomp
    Level 20  
    Właśnie kombinowałem z przełacznikami i nic....
    Nie ma jakiegoś małego sterownika gotowego do takiego czegoś??
    O co hodzi z tym enkoderem?? Mógł by mi ktos narysowac jak to wg. niego powinno wyglądać??
    bogdan_p
    Level 39  
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Enkoder_inkrementalny praktycznie tarcza z otworami lub naniesionymi polami powodujące przerwanie wiązki promieniowania podczerwonego co daje impuls , zależnie od ilości pół lub otworów enkoder wysyła określoną ilość impulsów na jeden pełny obrót tarczy , tarczę enkodera umieszcza się na osi silnika odpowiedni układ kontroluje ilość otrzymanych impulsów co pozwala określić ilość wykonanych obrotów przez silnik z precyzją zależną od dokładności enkodera , zobacz sobie proste rozwiązanie na przykładzie Elebota
    teoretyczny przykład obliczenia:
    przekładnia 5 : 1
    enkoder 100impulsów/obrót
    ruch 180°
    pełen obrót po przekładni wymaga wykonania przez silnik 5 obrotów , co daje 5x100 = 500 impulsów z enkodera , 180° to 1/2 obrotu czyli 500/2 =250 impulsów z enkodera , myślę że teraz rozumiesz o co chodzi wystarczy kontrolować ilość impulsów i masz pełne pozycjonowanie układu , tak więc dowolny mikrokontroler , mostek H i możesz ustalić sobie dowolny kąt obrotu , podobnie można z silnikiem krokowym w którym liczymy kroki wiedzą że jeden krok to wykonany o X° obrót , nie wiem jak u Ciebie z programowaniem bo najprostszy sposób to pomysł kol.daduszeryf oczywiście musi być przekładnia a układ sterujący można dość prosto zrealizować na krańcówkach lub bramkach logicznych , temat był nie dawno na forum
    kamilcomp
    Level 20  
    NIe mam zielonego pojęcia o programowaniu...
    Moze jakieś prostsze wyjaśnienie...??? W myszcze komputerowej jest takie małe urządzonko, które jest z taką zębatką połaczone:D i jak ta zębatka się obraca to przerywa wiązkę i jest impuls:) dobrze mówię??
    Pozdrawiam
    juzef22
    Level 13  
    A nie myślałeś o zastosowaniu silnika od wycieraczek samochodowych?
    oczywiście po przeróce krańcówek aby uzyskać większy kąt obrotu.
    kamilcomp
    Level 20  
    Myślałem...
    Ale troszkę głośno by to chodziło:(
    juzef22
    Level 13  
    Nie sądzę i tak byś musiał zmniejszyć napięcie zasilania aby zwolnić szybkość przemiatania.
    Wolniejsze obroty=cichsza praca
    kamilcomp
    Level 20  
    No ok... właśnie znalazłem silniczek od wycieraczek od malucha... teraz takie pytanie... Ma on cztery wyprowadzenia... Gdzie jak i co podłączyć aby sie przemieniały te obroty...
    User removed account
    User removed account  
    kamilcomp
    Level 20  
    Nie rozumiem...
    Mógł by Pan mi to rozrysować... Mam kostkę i są 4 piny... dwa niebieskie, jeden zarny i jeden biały podajze...
    bogdan_p
    Level 39  
    podstawowe sprawa to jak ma być szybkość tych ruchów , wycieraczki działają dość szybko
    z tego co napisałeś układ z uC i enkoderem odpada podobnie z silnikiem krokowym pozostaje silnik DC , jeżeli chodzi o zespół z wycieraczek to czy dasz radę zbudować mostek H o odpowiednim prądzie i regulator PWM aby zmniejszyć prędkość silnika
    wydaje mi się że najprościej dla Ciebie to gotowy silnik z przekładnią i zaproponowany wcześniej układ z krańcówkami przykład takiego silnika masz tu http://www.mobot.pl/index.php?site=products&type=3&details=27 podobne znajdziesz na Allegro
    Quote:
    W myszcze komputerowej jest takie małe urządzonko, które jest z taką zębatką połaczone:D i jak ta zębatka się obraca to przerywa wiązkę i jest impuls:) dobrze mówię??

tak to jest enkoder z dwoma fototranzystorami co dodatkowo umożliwia rozpoznawanie kierunku
    Fyszo
    Level 37  
    To można wykonać mechanicznie. Na dowolnym silniku DC zamontować tarczę z wystającym w górę dziubkiem (prostopadle do tarczy). Na dziubek osadzić ramię wodzące (wyciąć wąski prostokąt na ten dziubek w ramieniu), które ma drugi punkt mocowania. Dziubek wodzi ramieniem w pewnym przedziale kątów, a zależy to od promienia wodzącego dziubka i odległości do punktu podparcia ramienia. Nie chcę mi się rysować konstrukcji - podobnie jest chyba przy wycieraczkach.
    kamilcomp
    Level 20  
    A mogę wykorzystać fototranzystory z myszki do budowy tego urządzenia?? Nie denerwujcie sie za moje pytania bo sie nie znam i pytam bo nie wiem:P
    User removed account
    User removed account  
    kamilcomp
    Level 20  
    Bo w myszce jest też jakiś scalaczek:D może on sie przyda??
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Odpuść te fototranzystory, to by było za bardzo skomplikowane.

Moim zdaniem powinieneś zainwestować w rozwiązanie mechaniczne jak opisał Fyszo, jeśli nie to możesz też zrobić to na krańcówkach i przekaźnikach - będzie w miarę prosto i na pewno skutecznie.

PWM nie wiem czy jest konieczny, ja bym po prostu zmniejszył napięcie.
    kamilcomp
    Level 20  
    A mógł bym kogoś prosić o narysowanie tego?? Nie rozumiem o co z tym chodzi... A napewno jak bym zobaczył to bym sie skapnął o co chodzi..... Z góry dziękuję....
  • Helpful post
    bogdan_p
    Level 39  
    jeżeli chcesz wykorzystać enkoder to bez uC się nie obejdzie , wprawdzie można pomyśleć o układzie na liczniku rewersyjnym ale z uC to dosłownie kilka linijek programu sprzętowo cały układ to: enkoder > komparator > mikrokontroler > mostek H > silnik podstawowe pytanie czy umiesz zbudować poszczególne bloki tego układu ? skoro stwierdziłeś że nie umiesz programować to nawet mając gotowy program umiesz go wgrać do uC
    Quote:
    A mógł bym kogoś prosić o narysowanie tego?

a widziałeś korbowód w silniku spalinowym , tylko zamiast tłoka punkt podparcia tak dobrany abyś uzyskał wymagany kąt
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    kamilcomp
    Level 20  
    No jasne, ze widziałem korbowód... Czyli wykonam to w taki sposób jak ten korbowód... Dzięki za podsunięte pomysły... Punkty poleciały :)
    Fyszo
    Level 37  
    Zamiana ruchu obrotowego na kątowy:
    Silniczek obracający się o 150 stopni i powrót i tak ciagle