Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pytanie dotyczące niedalekiej emisji z masztu w Łazach

ADEK1000 26 Lip 2008 02:21 35548 258
  • #121 26 Lip 2008 02:21
    mpn103
    Poziom 34  

    Trafiłeś na propagację. Samo przejdzie.

    P.S. A czy Czesi na kanale 31 przeszkadzają Ci w odbiorze innych kanałów?

  • #122 26 Lip 2008 09:22
    terrade
    Poziom 36  

    Nie przeszkadzają, ale ...

    >Samo przejdzie
    No i przeszło, ale wróci. Dawniej tak bywało, że zakłócany TV4 (wtedy kanał 58 ) nie nadawał się do oglądania (ze 30 dni/rok; przesterowania?). Odbierałem też coś z Bydgoszczy z ponad 200km.

    Tyle, że nie wiem co z tym zrobić, bo najwyraźniej czasem poziom sygnału wzrasta. Czyli nawet profesjonalnie ustawiając (do czego nie mam narzędzi, ani nawet wzmacniacza z regulacją) sygnał do TV na poziomie 62-80dBuV czasem i tak będzie chyba źle.

  • #123 26 Lip 2008 18:25
    mpn103
    Poziom 34  

    Po pierwsze jak daleko mieszkasz od nadajnika w Łazach, a po drugie jak wysoko masz antenę i co to jest za antena?

  • #124 26 Lip 2008 21:05
    dombra
    Poziom 9  

    Czy można prosić o radę jak ustawić antenę siatkową na górnym Mokotowie? 6 piętro i bardzo tragiczny odbiór. Co robić?

  • #125 26 Lip 2008 23:11
    irekr
    Moderator

    Górny Mokotów to dość rozległe pojęcie. Ważne by mieć odsłonięty kierunek na Okęcie.
    I zamiast sitkowej lepiej by coś porządnego założyć.....

  • #126 27 Lip 2008 00:52
    mpn103
    Poziom 34  

    Jak mi tutaj doniósł znajomy który w tej chwili przebywa w Broku odbiór wszystkich kanałów poza TVN jest idealny.
    Więc tylko Warszawa ma problem. Jak zwykle.

  • #127 27 Lip 2008 11:09
    dombra
    Poziom 9  

    irekr napisał:
    Górny Mokotów to dość rozległe pojęcie. Ważne by mieć odsłonięty kierunek na Okęcie.
    I zamiast sitkowej lepiej by coś porządnego założyć.....

    No właśnie mi kierunek na Okęcie zasłania mur mojego budynku, a jest to tak zwana wielka płyta więc przepuszczalność bardzo słaba. Co z tym robić? Czy jak kupię antenę logarytmiczną to będzie lepiej?

  • #128 27 Lip 2008 13:19
    maalena
    Poziom 1  

    Bardzo prosze o pomoc. Mam tylko antene pokojowa (mieszkam w bloku). Czy jest jakas szansa ze bedzie mozna normalnie odbierac programy na tej antenie? (w tej chwili ledwo widac tylko 2 program TVP a pozostale snieza).
    Czy jedyne wyjscie to kablówka?

    Zgodnie z punktem 15 regulaminu, proszę poprawić post.
    Użyj przycisku Pytanie dotyczące niedalekiej emisji z masztu w Łazach przed wysłaniem postu.
    Nie kasować wpisu! /c2h5oh/

  • #129 27 Lip 2008 13:38
    irekr
    Moderator

    Jak masz mur w kierunku Okęcia lub Raszyna i nie masz możliwości na wystawienie anteny tak by widziała nadajnik to pozostaje Ci zainwestowanie w cyfrowy tuner telewizyjny. Inwestycja na pewno się zwróci i będzie na lata. Na stronach www.radiopolska.pl jest cały dział poświęcony cyfrowej telewizji naziemnej. Antena LP na sygnały odbite to niezbyt dobry pomysł, jest po prostu "za wąska" do rozproszonego odbioru.
    Podobna sytuacja ma chyba maalena, nie podał/a tylko gdzie mieszka i w która stronę ma okna...

  • #130 27 Lip 2008 14:13
    moonika
    Poziom 2  

    Ponawiam swoją prośbę i proszę o poradę. Mam taki sam problem jak maalena. Czy ktoś mógły polecić konkretną markę/model anteny pokojowej, która dałaby radę odbierać tv?

  • #131 27 Lip 2008 14:51
    mpn103
    Poziom 34  

    Żadna antena pokojowa nie będzie działać poprawnie.
    Antena pokojowa to nie antena.

  • #132 28 Lip 2008 08:06
    irekr
    Moderator

    TonyM: Miedzynarodowa/Walecznych, po stronie Wisły, antena na dachu, niski budynek, nie pamiętam ile ma pieter. Nie pamietam numeru, byłem tam raz z 5 czy 7 lat temu jak tą antene instalowałem. Anteny typu LP z ziemi nie widac, bo jest nisko nad dachem. Gościu mieszka na pierwszym pietrze i kabel był długi.
    Jeżli z balkonu widzisz PKiN i nic z bliskich obiektów nie zasłania to Raszyn powinein byc widoczny. Sprawdź czy nie masz czegoś jakies 60 stopni w lewo. Kieruj sie na wieżowiec Morskie Oko/Puławska.

  • #133 28 Lip 2008 10:43
    antenowicz
    Poziom 2  

    A ja przy okazji mam takie techniczne pytanie - czy to moze byc obiektywne odczucie ? Juz pare osob z ktorymi rozmawialem - pracujacych w Centrum - stwierdzilo ze czuje sie poprostu lepiej - z innych bardziej niesubiektywnych i mierzalnych zjawisk - pare osob powiedzialo mi ze nie ma juz problemow z dodzwonieniem sie z centrum za pomoca telefonow komorkowych - niektorzy mowia ze lepiej odtwarzaja im radiostacje nadawane z palacu kultury - chodzi o male przenosne radia w mp3 manach - ktore czasem szumialy przelaczajac sie w tryb mono - teraz nie ma takich zjawisk.
    Kto wie - moze jednak dla ludzi mieszkajacych w Centrum oprocz przejsciowych klopotow z odbiorem - cala sytuacja wyjdzie Im na zdrowie - czego im bardzo zycze

    Zgodnie z punktem 15 regulaminu, proszę poprawić post.
    Użyj przycisku Pytanie dotyczące niedalekiej emisji z masztu w Łazach przed wysłaniem postu.
    Nie kasować wpisu! /c2h5oh/

  • #134 28 Lip 2008 11:08
    irekr
    Moderator

    Jest to odczucie jak i fakt techniczny. Natężenie pola spadło o ponad 2/3...
    Niektórzy ludzie (sam do nich należę) są bardziej uczuleni na obecność silnych pól. Mogą odczuwać istotną zmianę w samopoczuciu.

  • #135 29 Lip 2008 00:03
    potek
    Poziom 14  

    Mieszkm na Muranowie, koło Intraco czyli jakieś 25km do masztu Łazów. Widok w stronę Okęcia wolny, bo 4-5 piętrowce przed to nie zasłona, z 4 piętra. Mam anteny dwie yagi sprzed 20 lat, jedna na TVP1, druga na kanaly 21-30. I brały z PKIN wszystko poza zaszumioną TVP3. Teraz mam dobrą jedynkę i dwójkę, reszta śnieżona ale na siłę da się oglądać wiadomości. Poza Pulsem i TV4. Na druciaku było z PKIN dobrze, teraz tylko Polsat mały śnieżek, reszta duż mora, na siłę wiadomości da sie obejrzec, filmu czy sportu to męka. Zbiera wszystkie szumy z W-wy.
    Czy w takim razie, antena logarytmiczna załatwi mi wszystko OK ?

    Jak czytam że Bielany padły to się wierzyć nie chce, bo co tam za przeszkody mają ?

  • #136 29 Lip 2008 07:55
    fnowacki
    Poziom 10  

    Szanowni Państwo,
    Po licznych próbach i eksperymentach oraz wymianie anten na anteny wieloelementowe typu Yagi stwierdzam, że odbiór ze Stacji Telewizyjnej w Łazach na Saskiej Kępie w Warszawie niestety jest tragiczny. Po dokładnym ustawieniu kierunku anteny odbiorczej na Łazy, odbiór jest możliwy tylko na TVP 1 Oraz TVP 2 z odbiciami a pozostałe programy są nie do oglądania i solidnie śnieżą.

    Nikt mnie nie przekona,ze mozma odbierać programy bez zakłóceń bo nie da sie ich oglądać.
    Zresztą nie ja jeden i nie ostatni ma z tym problem i nie piszcie postów ,ze fnowacki sieje zamęt tylko liczę na Wasza pomoc w spowodowaniu poprawienia odbioru bo niestety nie da się odbierać na Saskiej Kępie i musi być z tym coś zrobione.


    Po prostu sygnał z Łazów przemierza obecnie dłuższa droge , ulega odbiciom i zakłóceniom i niestety mamy tego efekt w postaci "super odbioru ".
    Informowałem o w/w Zarząd "Emitela" oraz UKE, ale z tego co widać nikt zbytnio się tym nie przejmuje.
    Są dwa sensowne rozwiązania tylko nie wiadomo jak na to cwaniaki z Emitelu.

    1 Można ukierunkować bardziej charakterystyki anteny nadawczej w Łazach bardziej w kierunku Warszawy Pragi Płd aby mieszkańcy tego rejonu mogli cokolwiek odebrać. Zresztą problem ten nie dotyczy tylko mnie i tylko tej dzielnicy. Również słyszałem opinie od kolegów z Pragi, Ochoty, Mokotowa oraz Bielan o bardzo złym odbiorze a czasami wręcz niemożliwym szczególnie na pasmie UHF.

    2.Drugie rozwiązanie jakie mogę zaproponować to po prostu uruchomienie w Pałacu Kultury i Nauki Małej Stacji Retransmisyjnej TSR bardzo małej mocy od 2 - 4KW. To rozwiązanie na pewno by przyniosło skutek i na pewno byłby przywrócony dobry odbiór dla dzielnic Warszawy , które obecnie maja bardzo zły odbiór albo jest on niemożliwy. Można by wykorzystać do tej inwestycji istniejące anteny na PKiN oraz cześć istniejących tam urządzeń po zlikwidowanym Telewizyjnym Centrum Nadawczym. Jedynie co ,to wymagana by była zmiana kanałów programów na zakresie UHF oraz na zakresie VHF ewentualną zmiana polaryzacji np na pionową .

    Proszę wszystkich odbiorców , którzy maja problemy z odbiorem a wiem ,ze jest ich sporo, dzwońcie do Emitela może komuś się uda coś z ty, zrobić , może ma ktoś jakieś wejścia aby coś zadziałać w tej sprawie.

  • #137 29 Lip 2008 08:28
    irekr
    Moderator

    Szanowny panie fnowacki....

    Najwyższa pora by zainteresował się Pan odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej. Na forum www.radiopolska.pl jest cały dział poświęcony telewizji cyfrowej DVB-T oraz DVB-H (ta ostatnia jest jeszcze na etapie doświadczalnym).

    Po pierwsze nie ma żadnych szans na lokalne nadajniki miejskie na innych kanałach niż te które są stosowane. Moce 2 do 4 kW to nei są moce małe - do tej pory TV4 nadawało z mocą 3 kW a małe moce TSR to moce poniżej 100W. Na Saskiej Kępie sie tego już nie odbierze bez BARDZO DOBREJ ANTENY ZAINSTALOWANEJ W KORZYSTNYM MIEJSCU. Zmiana kanałów to jeszcze od biedy by sie udała, natomiast o zmianie polaryzacji to należy zapomnieć.
    Warszawa nie jest wyspą oraz pępkiem świata i gdyby się tym dokładniej zainteresować to okaże się za dookoła tez mieszkają ludzi i odbierają na innych kanałach z sąsiednich nadajników te same lub podobne programy.

    Po drugie jest to krok do tyłu. Nikt rozsądny nie będzie wkładał swojej kasy w coś co w niedalekiej przyszłości nie będzie miało racji bytu. Ja sam rozglądam się za zakupem tunera DVB-T w MPEG4 gdyż wiem że to jest krok do przodu. Trochę dziwi mnie postawa dystrybutorów sprzętu, w ich ofertach dostępnych na stronach internetowych nie ma ani słowa o DVB-T w MPEG4. Nie jest to chyba problem tylko polski, gdyż będąc w zeszłym roku w Berlinie także nie widziałem urządzeń do cyfrowego odbioru naziemnego. Zapewne sytuacja uległa już zmianie, jak wyłączono w Berlinie analogowa telewizję naziemną.

    Informacja dla kol. POTEK; zainteresowałbym się stanem kable antenowego. Śnieżenie na 51szym kanale oznacza że kabel ma bardzo silne tłumienie na wyższych częstotliwościach. Proponuje jego wymianę na dobry markowy przewód. I tu uwaga; na rynku jest sporo tanich chińskich kabli antenowych wykonanych z aluminium i ze stalowymi cynowanymi oplotami. Nie nadają sie nawet na linkę do suszenia prania na balkonie.
    Jeżeli nastąpi poprawa - a tak myślę - to wówczas przyda sie także wymienić antenę na nierezonansową, może być LP, bo jest wygodna w instalacji i ma płaską charakterystykę.
    I uwaga generalna: w warunkach miejskich typowe anteny wytrzymują tylko kilka lat. Korozja robi swoje i na to nic nie poradzimy...

    Pozdrawiam serdecznie...

  • #138 29 Lip 2008 09:51
    fnowacki
    Poziom 10  

    Szanowny Panie irekr !

    To co pan napisał to nic nowego .
    O tym ze istnieje system DVB-T czy DVB-S to doskonale wiemy i nie potrzeba nikogo uświadamiać.
    Przykro mi bardzo, ale ja chwilowo nie skorzystam z DVB.

    Nie rozumiem dlaczego tak uparcie broni Pan tego co zwojował Emitel oraz masztu w Łazach i w/g Pana jest dobrze ,ze ludzie borykają sie z odbiorem i nic nie należy robić aby coś poprawić ze strony nadawcy.
    Chyba jest Pan pracownikiem Emitela i dlatego tak Pan ich broni.

    Zaproponowałem kilka sposobów rozwiązania tego problemu , jeden bardzo skuteczny ale widzę , ze tez jest Pan temu przeciwny.

    W/g Pana to podstawowa wina leży po stronie odbiorców.
    Ta jak pan pisze, to oni powinni solidnie wydać kasę na nowe anteny, a odbiór polepszy się albo i nie.
    Ja już mam pewne doswiadczenie i nie po raz pierwszy zakładam anteny. Zaryzykowałem , nie watpliwie kasę wywaliłem na nowe Yagi i przewody i nic to nie daje.


    Szanowny Panie irekr specjalisto d/s anten,
    Nie zawsze się sprawdzają Pańskie pomysły odnośnie wymiany instalacji antenowych, anten czy kabli kabli.
    Ja i moi koledzy zrobiliśmy to dużo wcześniej i niestety efekt jest zerowy.

    Nie wiem czy Pan bierze pod uwagę to ,ze Łazy są oddalone od Pragi o około 20 km. Sygnał , który jest rzekomo silniejszy jak to podaje Emitel przemierza cała Warszawę i okolice i z odbiciami i zakłóceniami dochodzi do dzielnic np do Saskiej Kępy czy Bielan.
    Może zaproponuje Pan konkretny typ anteny jaki abonenci powinni kupić na Pragę jaka na Bielany czy Saską Kępę itd., która na pewno będzie odbierała.

    Szanowni Państwo,
    Ja uważam, że w 100% powinny być poczynione jakieś kroki ze strony Emitela w kierunku poprawy odbioru.
    Nie do pomyślenia jest , tak jak obecnie, że mieszkańcy Warszawy są zdani sami na siebie .
    Niestety znam ludzi z różnych rejonów Warszawy, którzy wydali już pieniądze na na nowe instalacje a efekty tego są znikome.

  • #139 29 Lip 2008 11:18
    mpn103
    Poziom 34  

    Pamiętajmy że Emitel nie jest nadawcą a jedynie właścicielem obiektu na którym są anteny nadawcze różnych nadawców.

  • #140 29 Lip 2008 11:32
    pawelci
    Poziom 10  

    Ja zakupiłem logarytmiczna (wszystko przeczytacie na stronie 4) i efekt jest niewielki, Dipol proponuje jeszcze zainstalowanie wzmacniacza B4033 (najsłabszego) ale nic nie gwarantuje. Panowie z dipola są na etapie wymyślenia czegoś więc odwiedzajcie też ich stronę.
    Jak widać na razie nie ma rozwiązania na problem odbioru tv naziemnej.

  • #141 29 Lip 2008 19:18
    potek
    Poziom 14  

    Kol. Pawelci, do Wilenskiego to bedzie chyba 26km z hakiem. A logarytmiczna moze nie sięgać, u mnie też niewiadomo 25km bo to graniczny zasięg. A Dipol nie pytał o odległość ? Ten zestaw dwóch co podajesz to byłby lepszy wg ich tabelki. Powinni to zaproponować, a nie takie bujanie w obłokach. Dach pewni to musowo by coś dało efekt, jak się ma blok przed nosem. To też powinni powiedzieć. Pozostaje kablówka jakby.

  • #142 29 Lip 2008 21:29
    irekr
    Moderator

    Te graniczne zasięgi to kolejny MIT.
    Śródmieście Warszawy jest oddalone od Łazów o 20 km.
    Inne miasta mają nieco inaczej:
    Poznań do nadajnika w Górze k. Śremu ma 31 km.
    Wrocław do Ślęży ma 34 km.
    Szczecin do Kołowa ma tylko 14 km.
    Gdańsk do Chwaszczyna ma 14 km przy bardzo niekorzystnym profilu trasy.
    Białystok do Krynic ma także 14 km.
    Lublin do Piasków ma 22 km

    Jak widać Warszawa nie jest w największej odległości od nadajnika. Ale jakoś telewidzowie np Wrocławia specjalnie nie robią awantury, że mają zły odbiór. Tam programy telewizyjne nadawane są z trzech lokalizacji. I jakoś dają sobie radę. Po prostu mają anteny, czego wszystkim w Warszawie którzy mają zły odbiór życzę....

    Odnośnie śródmieścia Warszawy a dokładniej okolic stadionu Polonii, Zakroczymskiej i Wójtowskiej - Rynku Nowego Miasta: dwie anteny - 5 el Yagi na k. 11ty i kilkanaście elementów na UHF i odbiór bez zastrzeżeń.
    Obracać nie trzeba było... Usunąłem tylko tłumiki.

  • #143 29 Lip 2008 22:32
    potek
    Poziom 14  

    gdzieś na portalu lokalnej społeczności tego terenu podali 25km. Zajrzalem do Przewodnika po Polsce - dają 22km. Nadarzyn 23km, a wg planu miasta jest jakby bliżej W-wy. To w końcu gdzie ten maszt jest, na przedpolach Łazów ? Podobno jadąc z Janek nie bardzo go widać.

    Starówka to chyba ostatni bastion anten dachowych. Na Muranowie porobiły się wspólnoty i wprowadzają zakaz instalacji na dachach. Wyremonowali dachy i pilnują.

    Może w W-wie to mamy syndrom widelca. Zawsze działało i przywykli. A teren zawsze miał z konieczności dobrane, albo wojewódzkie "rusztowania".

  • #144 30 Lip 2008 03:34
    kondensator
    Poziom 36  

    Kto ma ZA SILNY sygnał na. k. 27 z RTCN Łazy - proszę pisać tu, na PW,
    do UKE, do EMITEL, do KRRiTV.
    https://obrazki.elektroda.pl/41_1216165121.png
    Absurdalny pomysł nadawania jednego kanału mocą wielokrotnie większą
    (800kW !!!) niż pozostałe (20...316kW) pogarsza możliwość poprawnego
    odbioru zarówno w małych jak i większych odległościach od nadajnika.
    Rozwiązania z kanałową obróbką samego kanału 27 nie są ani proste,
    ani tanie (blisko k. 33 i 35), ani dobre (zwł. pułapki kanałowe),
    ani nie byłyby potrzebne przy ustawieniu sensownej mocy (ok. 200kW
    czyli 6dB mniej niż obecnie).
    Czyżby prąd był za tani, i trzeba go na siłę zużywać przerabiając na w.cz.
    właśnie na k. 27, a nadajnik k. 27 nie mógł pracować z mniejszą mocą ?

    (Sygnał publicznej TVP3INFO na k. 51 mógł by być o ok. 3dB mocniejszy,
    jest nadawany z >4dB mniejszą mocą niż komercyjny Polsat na k. 44,
    ale to mniejszy problem)

    W tej chwili wygląda to na pomyłkę, której nikt nie ośmielił się sprostować,
    lub na to że że odpowiedzialni za ustawienie tak dużej mocy na k. 27
    nie znają (nie chcą znać ?) słów:
    "intermodulacja", "przesterowanie", "dobra praktyka inżynierska",
    ale pojawia się tu pytanie czy znają słowo "prowizja" (czy raczej "ł......")
    - podobnie jak niektórzy prezesi spółdzielni mieszkaniowych i wspólnot
    usiłujący (zbyt często skutecznie mimo że bezprawnie) zabronić ludziom
    instalowania anten, niszczący istniejące instalacje anten zbiorczych
    i zmuszający (!) przez to do korzystania z płatnej telewizji kablowej
    (w obecnym temacie "RTCN Łazy k.27" beneficjentami są zarówno
    telewizje kablowe, jak i platformy satelitarne cyfrowe, a nawet TPSA
    (TV przez neostradę - właśnie roznoszą reklamę "nowe pakiety telewizyjne
    od 29.90zł" i choć zarówno EMITEL jak i TPSA to "jedna familia")
    Czyli "my nikogo w Warszawie nie zmuszamy, ale będziemy tak nadawać,
    że sami zrozumiecie co dla was lepsze".
    http://www.emitel.pl/centrum-informacyjne/prz...warszawie-2013-oswiadczenie-prezesa-zarzadu-1
    http://www.emitel.pl/centrum-informacyjne/przeniesienie-emisji-telewizyjnych-w-warszawie

    Większa moc nie zawsze daje lepszy odbiór, zwł. jak tu: nadmierna moc
    w stosunku do pozostałych kanałów (stosunek ten był za duży już z PKiN
    100kW / 5kW = 20 razy czyli 13dB, teraz sami problem jeszcze powiększyli
    dwukrotnie bo jest 800kW / 20kW w dodatku na blisko siebie leżących




    kanałach). Problem dotyczy nie tylko posiadaczy nieprawidłowych instalacji
    antenowych (ok. 90% - pseudoanteny "siatkowe", "pokojowe",
    "na wszystkie kanały", "ze wzmacniaczem"), ale i tych mający prawidłowe
    zestawy anten na k. 11 i na k. 21...60, z odpowiednią zwrotnicą,
    prawidłowo zainstalowane i ustawione.


    Zdaję sobie sprawę, że w wielu miejscach Warszawy i okolic odbiór TV
    z RTCN Łazy nie będzie tak dobry jak z PKiN ze względu na zabudowę,
    jednak CELOWE UNIEMOŻLIWIANIE poprawnego odbioru
    przez ustawienie za dużej mocy można zakwalifikować zarówno jak:
    - działanie na szkodę TVP2
    - działanie na szkodę pozostałych stacji TV,
    - działanie na szkodę Skarbu Państwa (ludzie nie zapłacą abonamentu, bo niby za co ?),
    - działanie na szkodę ok. 500000 ludzi w Warszawie (nie licząc innych
    miejscowości) (liczba szacunkowa: część odbiera i tak z sieci kablowych,
    część nie ma czasu na oglądanie TV, część uzna że tak im wystarczy,
    u niektórych odbiór będzie zadowalający)
    - działanie na szkodę na szkodę spółki EMITEL (bezcelowe zużycie prądu
    na za dużą moc nadawania na k. 27, obniżenie prestiżu, wiarygodności
    spółki i pogorszenie jej wizerunku).
    Jeśli nie jest to pomyłka, która po listach wielu odbiorców mam nadzieję
    zostanie skorygowana, to słowo SABOTAŻ jest tu niewystarczające,
    zważywszy na beneficjentów sytuacji (i nie chodzi tu o instalatorów anten)...

    http://new.radiopolska.pl/forum/index.php?showtopic=10503&view=findpost&p=141794
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5368175#5368175

    http://www.emitel.pl/nasza-oferta/uslugi-telewizyjne/emisja

    EMITEL napisał:
    Emisja naziemna programów telewizyjnych jest jednym z filarów działalności TP EmiTel.
    Jesteśmy liderem na rynku usług radiodyfuzji w Polsce. Realizując usługi
    emisji programów telewizyjnych wykorzystujemy największą w Polsce sieć
    stacji nadawczych. Realizujemy usługi dla wszystkich nadawców
    telewizyjnych którzy posiadają koncesję na emisję programów
    telewizyjnych drogą naziemną.
    Współpracujemy ze światowymi liderami technologii w emisji telewizyjnej.
    Zapewniamy pełną bazę techniczną konieczną do emisji naziemnej
    programu telewizyjnego.
    W dziedzinie sprzętu do emisji programów telewizyjnych współpracujemy
    z uznanymi na świecie producentami.

    Czy zamiast słowa "emisja" nie pasuje też w tym przypadku
    słowo "zagłuszanie" ? (Trochę podobnie jak w niektórych krajach,
    gdzie są nadal używane nadajniki istniejące tylko w tym celu...)

    Nadawanie dla nadawania (i uzyskania w komputerowej symulacji
    "lepszego pokrycia"), czy nadawanie dla odbiorców ?

  • #145 30 Lip 2008 07:54
    irekr
    Moderator

    Odnośnie odległości: jest wiele sposobów określenia odległości w warunkach domowych. Ja wykorzystuję to, co jest na stronie www.mapa.szukacz.pl.. Dokładność jest wystarczająca.

    Działanie wspólnot mieszkaniowych jest niezgodne z prawem i najwyższa pora by to zmienić. To właśnie wspólnoty mieszkaniowe jako prawni właściciele posesji sa zobowiązane do zapewnienia odbioru programów radiowych i telewizyjnych i nie jest to żadna łaska z ich strony. Także nakłanianie do wykupywania lub wręcz do zmuszania do korzystania z usług operatorów kablowych jest także sprzeczne z prawem. Lokatorzy mieszkający w takich budynkach PODOBNO są ich właścicielami, chociaż ja na temat tej formy własności mam jak najgorsze zdanie. Lokator tak naprawdę DO NICZEGO NIE MA ŻADNYCH PRAW, a na nim zarabiają wyłącznie zarządcy takich wspólnot. Dla mnie jest to współczesna forma kamienicznictwa.

    Podłoże decyzji uruchomienia nadawania w Łazach zapewne jest bardziej skomplikowana niż nam sie mówi. Mogę tylko przypuszczać że warunkiem wydania zgody na rozpoczęcie zabudowy w bezpośrednim sąsiedztwie PKiN (powiązane z olbrzymimi pieniędzmi - a tam gdzie duże pieniądze na styku władza - inwestor to wiemy co sie dzieje). To władze miasta i województwa nakazały zmniejszenie wielkości mocy programów nadawanych z PKiN i o kulisy decyzji trzeba zapytać w ratuszu i Urzędzie Wojewódzkim.
    Do tego dokłada sie radosna działalność UKE w zakresie wyznaczania parametrów technicznych emisji (wszak to jakieś nadawanie). Ja także byłem zaskoczony proporcjami mocowymi nadawanych programów. Spodziewałem się mocy po 800 kW/1000 kW dla kanałów 27, 44, 51 i po 50 kW dla pozostałych na UHF. Ten układ jest najgorszy z możliwych. Zmniejszenie mocy Polsatu do 314 kW jest podobno wynikiem odstępu do lustrzanki ale norma ta już nie obowiązuje od kilku lat. Jest to kolejny przykład, że UKE posługuje sie programami i symulacjami komputerowymi a nie WIEDZĄ.

  • #146 30 Lip 2008 12:00
    antenowicz
    Poziom 2  

    Coś w tym może być - bo u mnie najlepiej odbiera TV4 a potem Puls :)

  • #148 30 Lip 2008 12:15
    pawelci
    Poziom 10  

    Jego współrzędne to:

    n-------------------------e
    52,072701 °------------20,883980 °
    52 ° 04 ' 21,7 ''---------20 ° 53 ' 02,3 ''
    469067 m----------------629082 m

    PS. Potek - do Wileńskiego wg. mapa.szukacz.pl jest 23-24 KM zatem antena logarytmiczna którą proponował Dipol powinna się sprawdzić :D

  • #149 30 Lip 2008 21:11
    mpn103
    Poziom 34  

    kondensator napisał:
    Kto ma ZA SILNY sygnał na. k. 27 z RTCN Łazy - proszę pisać tu

    U mnie jest wszystko dobrze, może nie taka zwykła antena siatkowa, ale bez wzmacniacza.
    Na kanale 65 mam mix TVP2 z TVP1

  • #150 30 Lip 2008 21:34
    irekr
    Moderator

    Jeżeli masz mix na 65tym to oznacza że jest przesterowany mieszacz. Tłumik by sie przydał. Nie masz czym zmierzyć napięcia na kanale 27?