Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner CAT CS-907 i Wielka Cisza

11 Lip 2008 22:08 7459 25
  • Poziom 19  
    Witam . Posiadam owy amplituner . Załącza się normalnie , wszystkie funkcje niby ok ale w głośnikach nic nie słychać kompletna cisza ( tylko po podłączeniu do wyjścia na centralny cały czas buczy . Czytałem na forum że miewają one problemy z eepromem , ale z reguły objawia się to zawiechą a w moim menu śmiga perfekt . Ma ktoś jakieś sugestie jak to ruszyć
  • Poziom 25  
    Sprawdź napięcia zasilające na 3 i 5 wyprowadzeniu każdej końcówki mocy. Jeśli posiadasz jakiś inny wzmacniacz, to możesz użyć go jako sondy m.cz aby prześledzić przebieg sygnału wewnątrz tego uszkodzonego. Jeśli buczy, to sprawdź napięcia na wyjściach głośnikowych (stałe). Masz oczywiście schemat?
    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Witam,

    podłącze się pod temat bo niedawno też zakupiłem niby w 100% sprawny amplituner cat cs 907 i co się okazało po podłączeniu wszystkiego. Amplituner się włącza normalnie na wyświetlaczu paski skaczą od głośników więc sygnał raczej dochodzi natomiast w żadnym głośniku nic nie słychać nawet najmniejszego dźwięku zarówno z radia jak i z tunera sat. Może wie ktoś co może być tego przyczyną ??
  • Poziom 38  
    No niestety to wygląda na uszkodzenie (upalenie) końcówek mocy.
    Radzę sprawdzić czy do końcówki dociera sygnał audio oraz zmierzyć napięcia zasilania.
  • Poziom 10  
    Troche się pobawiłem tym amplitunerem odłączając trafo i przez chwilę udało mi się wydobyć dźwięk z głośnika ale był bardzo cichy i nie reagował na kręcenie potencjometrem tzn tylko jak było na minimum to nic nie grało a jak było pogłoszone to poprostu ciągle tak samo grało. Do końcówki sądze że prąd dopływa bo sprawdzałem na jednym głośniku podłączonym i jeden tranzystor się grzał z czasem jak amplituner był włączony natomiast reszta była zimna
  • Poziom 38  
    Co odłączyłeś trafo i amplituner zaczął grać :?: :)
    Skoro grzał się jakiś tranzystor to znaczy że nie wszystko jest ok.
    Podaj sygnał bezpośrednio na końcówkę przez pot. 50-100k.
    Jak końcówka zagra to przyczyny będzie trzeba szukać w innym miejscu.
  • Poziom 10  
    tzn nie odłączyłem trafa całkowicie tylko kostkę która wychodzi już za bezpiecznikami i włączyłem amplituner i wyskoczyło welcome a później error następnie wyłączyłem amplituner podłączyłem przewody spowrotem i włączyłem i później sobie go włączałem i wyłączałem i za którymś razem zaczęło grać tylko że bardzo cicho i nie można było podgłośnić bo nie reagował na pokrętło tylko jak było do końca ściszone to nie grało a jak już było w zakresie od 1 do max to grało tak samo cicho. Jeśli chodzi o tranzystor co się grzał to była podłączona jedna kolumna i widocznie od tej jednej tylko się grzał tzn był ciepły jak pracował. Teraz wzmacniacz leży u znajomego miał go posprawdzać bo ja nie za bardzo czas miałem ale jak by ktoś coś podrzucił na co zwrócić uwagę to bym mu przekazał. Dodam tak dla ciekawości że mam starą wieże nie pamiętam jakiej firmy i też jest tam podobny przypadek że wieża z płyt cd i kaset gra ładnie pięknie ale jak się przełączy na radio nic nie gra wogóle nie szumi i też się grzeje
  • Poziom 10  
    No i niedawno znajomy się odezwał że porozkręcał i posprawdzał mojego cata. I okazało się że brakuje jednego napięcia gdzieś. Nie zdążyłem się dopytać dokładnie gdzie ale coś mówił że dochodzi do tranzystora mocy tranzystor sprawny i dalej już chyba gdzieś nie wychodzi koło jakiejś diody zenera i o co tu może chodzić :| Przydało by się w końcu ożywić sprzęt :cry:
  • Poziom 14  
    Witam
    Opisujesz standardową usterkę Cata CS-907
    Uszkodzenia należy szukac w aplikacji układu M62446AFP a konkretnie w zasilaczu symetrycznym +/- 7,5V - tranzystory Q19/20 D25/26 zenerki na 7,5V i kilka kondesatorow
    Powodzenia
  • Poziom 1  
    Witam wszystkich koledzy mam problem zakupilem CAT CS907 i niestety wejscie optyczne nie działa wogole sie nie swieci podlaczylem N-ke w dekoderze pali sie cały cza a w amplitunerze wcale jaka moze byc tego przyczyna prosze o szybka odpowiedz bo juz mnie nosi z tym 907 dodam ze przewod OPT. posiadam aha i nie włącza sie DD i DTS co zrobic aby bylo gites
  • Poziom 20  
    W amplitunerze jest odbiornik na wejściu optycznym , więc nic się nie świeci.
    DD będzie działało wtedy gdy włączysz je w tunerze satelitarnym .
  • Poziom 10  
    Odświeżę trochę temat. Wczoraj dostałem amplituner spowrotem od znajomego nic nie zrobił a nawet coś spier**** bardziej. Mianowicie teraz amplituner nie chce się włączyć, świeci się tylko kontrolka czuwania a już nie da się dalej go uruchomić zarówno z pilota jak i amplitunera.Może ktoś pokieruje mnie gdzie szukać przyczyny, wrzucam zdjęcie tyłu płyty bo niepokoi mnie te dwie dziury z zerwaną ścieżka przy tym małym transformatorku ( w prawej części płyty widać pionowe duże dziurki i obok po prawej stronie widać dwie dziury przy których jest ubytek ścieżki)

    Amplituner CAT CS-907 i Wielka Cisza
  • Poziom 38  
    Przy tym scalaku smd (chyba jakiś procek) masz przegrzane ścieżki może scalak też się spalił :?:

    Amplituner CAT CS-907 i Wielka Cisza


    Bezsensowna porada...To nie są ślady przegrzania, a kalafonii/topnika.
    Kolega zawsze tak "w ciemno" po zewnętrznych objawach rozpoznaje uszkodzenia? Ciekawa taktyka...
    (dj-MatyAS)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Jeśli chodzi o samodzielność to tylko to mi zostało bo niedawno wrócił sprzęt od elektronika który powiedział że go nie zrobi ( jedyny elektronik w mojej okolicy i to też nie wszystko umie zrobić już kilka sprzętów mi nie naprawił według mnie z braku wiedzy). Jeśli chodzi o moje zdolności manualne i lutowanie to poradzę sobie ja ktoś mnie pokieruje a najlepiej pokaże na zdjęciu co wylutować w końcu skończyłem technikum elektroniczne. Objawy opisałem wcześniej. Mianowicie było tak że jak kupiłem sprzęt to włączał się na wyświetlaczu wszystko było ok pokazywały się słupki przy głośnikach lecz nic nie było słychać. Sprzęt dałem do kolegi żeby go sprawdził i coś tam polutował tylko nie powiedział co bo stwierdził zimne luty i po tej operacji sprzęt się nie włącza. Dalej był u elektronika i wrócił teraz do mnie i jestem w kropce bo zostałem z niedziałającym amplitunerem
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Amplituner rozebrałem i trochę popatrzyłem czy coś nie jest urwane nadpalone itd. Okazało się że jeden pin w gnieździe był odgięty więc go naprostowałem i podłączyłem i niestety dalej nic nie działa ale jest taki trochę dziwny objaw. Mianowicie jak się włączy amplituner przyciskiem power to normalnie przekaźnik załącza świeci się czerwona dioda ale sprzęt się nie uruchomia z panelu natomiast po wyłączeniu przyciskiem jak gaśnie już dioda power to wyświetlacz się na chwilę zaświeca i gaśnie od razu. Wie może ktoś co jest nie tak z tym sprzętem ??
  • Poziom 10  
    Panowie ostatnio rozmawiałem ze znajomym i powiedziałem co się dzieje z moim amplitunerem to stwierdził że to może być wina procesora. Czy te objawy co opisałem wyżej mogą świadczyć o tym że zawiesił się procesor ?? Dodam tytko że odpinanie trafa od płyty głównej nie pomaga na reset
  • Poziom 10  
    Witam , miałem cata 907 latka temu .pod wyświetlaczem znajduje się eprom który czesto pada w tych modelach a odpowiada za sterowanie , różnie się to objawia, brakiem reakcji,tylko powitanie brakiem sygnału na front ,szumy ,zwichy i itd ,prawdopodobnie pierwszą twoją usterką mogło to być ,spróbuj ,zaprogramować nowy eprom koszt nowego około 4 zł ,podmienić i wtedy brać się za procesor ,pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Takie pytanie na szybko. czy jak wlutuję nowy eeprom nie zaprogramowany to będzie działało. Bo na 99% jestem pewien że to wina pamięci że mi się sprzęt nie włącza. Ostatnio rozebrałem go i paluchem poślinionym przykładałem do pamięci i za którymś razem się włączył ale był napis Welcome i nic przekaźniki zapstryknęły mimo że odłączałem kable od trafa to nawet jak pokazał się error to nic a nawet po którymś razie znowu przestał się włączać
  • Poziom 38  
    Chyba najpierw będziesz musiał najpierw wgrać soft tj napisał kol diodek.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    To kolejne pytanko gdzie zaprogramować ten eeprom lub gdzie nabyć tani programator ??
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Wsady były na elektrodzie jak nikt ich nie usunął a nawet ktoś pisał że czystą pamięć włożył i działał mu sprzęt tylko nie zapamiętywał stacji radiowych