Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

polonez 1.6 gli,palaca sie kontrolka ukladu elektrycznrgo

nemakris 12 Jul 2008 13:10 2252 9
    nemakris
    Level 2  
    witam,ostatnio kupilem poloneza caro plus 1.6 gli z 1997 roku i zauwazylem ze po przejechaniu dziennie wiecej niz 100 km zapala mi sie pomaranczowa kontrolka od ukladu elektrycznego i samochod jest jakby slabszy.dodam ze jak jezdze w ciagu dnia tylko do pracy i robie 30-40 km to wszystko jest w porzadku.dodam ze mam monowtrysk boscha.co to moze byc?

Przeniosłem z Mechaniki. Proszę zakładać tematy we właściwym dziale. [MS]
    Michulca
    Level 2  
    Nie chodzi o kontrolkę ładowania czasem ???
    nemakris
    Level 2  
    lampka od ladowania jest czerwona a to jest kolor pomaranczowy i jest od ukladu elektrycznego bo sprawdzalem
    Jacko9
    Level 15  
    Sprawdź kody tak jak w Oplu.
    Stanisław 1
    Level 16  
    W polonezie z wtryskiem bosch aby odczytać kody błędów trzeba podłączyć pod komputer.
    Michulca
    Level 2  
    Może jest to wina alternatora że po przejechaniu tylu kilometrów nie daje odpowiedniego ładowania albo też akumulator jest słaby, sprawdź miernikiem czy jest odpowiednio naładowany bo może siada już akumulator
    mansky
    Level 19  
    Po kilku dniach już dawno byłby rozładowany.Po prostu trzeba się podpiąć pod tester.
    nemakris
    Level 2  
    ale czy z tym alternatorem to moze byc to bo mi sie lekko pali kontrolka od ladowania,moze szczotki,wymiana alternatora by cos dala?kupilem tez nowy komputer do poldka,wymienic go?kosztowalmnie 10 zl na gieldzie,a poldek jest na gaz
    MakroSerwis
    Moderator of Cars
    Raczej to nie ECU jest przyczyną.
    Powodów świecenia się check engine może być wiele, a tester diagnostyczny jest stworzony do tego, aby je ustalić. Nie rozumiem pytania - nie robisz podstawowej diagnostyki i chciałbyś, żeby ktoś Ci powiedział, jaka jest przyczyna usterki. Mam strzelać?
    Żarzenie się kontrolki ładowania raczej nie ma związku z tą usterką, aczkolwiek alternator trzeba również naprawić.