Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pionier ściemnia się. Wina słabych głośników?

dominik18062 12 Lip 2008 22:01 1235 18
  • #1 12 Lip 2008 22:01
    dominik18062
    Poziom 9  

    Witam. Jestem nowy na forum wiec z góry przepraszam za błędy. Kupiłem sobie dzisiaj radyjko Pionier'a za 300zł. Mam problem. Jak podgłoszę do ok. 33 to radyjko zaczyna się ściemniać i się wyłącza. Czy to może być od tego że ma za słabe głośniki? (ogrinalne, małe na podszybiu seat toledo). Dziekuję za odpowiedź :)

    Regulamin pkt 11.1. Popraw temat! <Błażej>

    0 18
  • Pomocny post
    #2 12 Lip 2008 22:09
    mikon88
    Poziom 19  

    Takie zachowanie jest spowodowane za dużym spadkiem napięcia. Zastosuj grubsze przewody i/lub wyczyść styki złącza sprawdź połączenie masy

    0
  • #3 12 Lip 2008 22:12
    dominik18062
    Poziom 9  

    Wszystko mam ok. Tylko mam cienki przewód zasilający. Ale już taki mi wychodzi z wiązki i z auta i od radia (wiązka).

    Dodano po 1 [minuty]:

    To może być od tego?? A może spróbować bez pośrednio z akumulatora. Co radzicie?

    0
  • Pomocny post
    #4 12 Lip 2008 22:18
    mikon88
    Poziom 19  

    Tak można spróbować to powinno pomóc. Zastosuj się do punktu regulaminu oraz podaj model radia

    0
  • #5 12 Lip 2008 22:20
    dominik18062
    Poziom 9  

    To jest takie radyjko: PIONEER DEH-2000MP. Jak go podgłosze to zaczyna pulsować wyświetlacz i się wyłącza.

    Dodano po 47 [sekundy]:

    A co do regulaminu to zmieniłem nazwę tematu

    0
  • Pomocny post
    #6 12 Lip 2008 22:24
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Pewnie, że najlepiej z akumulatora. I od razu daj takie od spawarki. Bo wszystkie cieńsze będą za słabe...
    Na początek przydało by sie zdiagnozować, gdzie jest problem. Sprawdzić poziom zasilania, stan przewodów zasilających i MASOWYCH. Masa nie idzie sobie przypadkiem ekranem od anteny?
    Dodatkowo należy sprawdzić instalację głośnikową. Czy nie ma zwarć do masy. Czy impedancja głośników nie jest za niska.
    Podłączyć radio na stole przy pewnym zasilaniu i głośnikach i zdiagnozować, czy nie jest uszkodzone...
    W sumie chwila zabawy przed przeciąganiem nowych superprzewodów.

    0
  • Pomocny post
    #7 12 Lip 2008 22:26
    mikon88
    Poziom 19  

    Tak typowy przykład gdy za mało prądu dostaje. Radio działa ok a gdy pod głosisz wzmacniacz potrzebuje więcej prądu dlatego przygasa. Gdy napięcie spadnie poniżej pewnej wartości radio się wyłącza. Zastosuj grubsze przewody, to powinno definitywnie załatwić sprawę. O postępach informuj Do miłego

    0
  • #8 12 Lip 2008 22:28
    dominik18062
    Poziom 9  

    Zasilanie jest w granicy 12.8 V. + i masa przechodzą przez taki filtr i tam są właśnie cienkie przewody.

    0
  • Pomocny post
    #9 12 Lip 2008 22:31
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    To dziwne, bo grzebię już trochę i jeszcze mi się nie zdarzyło, by przy sprawnej instalacji elektrycznej i przy sprawnym radiu, brakowało mu prądu. Wystarczy sobie policzyć ile prądu pobiera takie radyjko, sprawdzić w tabelach i obliczyć maksymalny prąd w obwodzie zasilania radia.... Ale jak widzę "teoria grubych kabli" zwycięża nad podejściem rzeczowym...

    0
  • #10 12 Lip 2008 22:38
    dominik18062
    Poziom 9  

    Spróbuje zmienić te kable co przechodzą przez ten filtr. I zobaczę co się dzieje

    Dodano po 5 [minuty]:

    I dam Wam znać czy coś pomogło.

    0
  • #11 12 Lip 2008 22:39
    mikon88
    Poziom 19  

    Do Błażej :
    Tak, kolega ma racje zagalopowałem się z tą teorią, nie mniej jednak w pierwszej chwili mogłem tak pomyśleć o dużym spadku napięcia co za tym idzie wina przewodów oraz mylnie przyjąłem, że skoro kupił użytkownik radio to jest ono nowe i sprawne:

    0
  • #12 12 Lip 2008 22:42
    dominik18062
    Poziom 9  

    To teraz już zgupiałem. To może być w końcu od tych kabli czy nie?. Radyjko jest nowe ze sklepu

    0
  • #13 12 Lip 2008 22:47
    mikon88
    Poziom 19  

    Cytat:
    Sprawdzić poziom zasilania, stan przewodów zasilających i MASOWYCH. Masa nie idzie sobie przypadkiem ekranem od anteny?
    Dodatkowo należy sprawdzić instalację głośnikową. Czy nie ma zwarć do masy. Czy impedancja głośników nie jest za niska.
    Podłączyć radio na stole przy pewnym zasilaniu i głośnikach i zdiagnozować, czy nie jest uszkodzone...

    0
  • #14 12 Lip 2008 22:49
    dominik18062
    Poziom 9  

    Wydaje mi się ze wszystko z tym jest ok. Elektronik sprawdzał wszystko na miernikach.

    0
  • #15 13 Lip 2008 00:51
    Andiv
    Poziom 32  

    Piekarz z zawodu a elektronik po godzinach czy prawdziwy elektronik ?
    Należy ustawić tą dużą głośność i sprawdzić napięcie zasilające. Ewentualnie sprawdzić na włączonym zapłonie, podczas gdy działa ładowanie. Sprawdzić czy radio ma dobre połączenie z masą, upewnić się, że nie ma zwarcia któregoś z głośników do masy.

    0
  • Pomocny post
    #16 13 Lip 2008 07:30
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    To może być uszkodzenie głośnika ujawniające się właśnie podczas głośnego grania (obijanie licy o kosz lub umasowioną część auta, przycierająca o kosz cewka, inne).
    no i przede wszystkim stan zasilania i masy. Wystarczy zamiast radia podpiąć żarówkę H4. Jak normalnie zaświeci, to radio musi działać na tym zasilaniu.

    0
  • #17 13 Lip 2008 11:30
    dominik18062
    Poziom 9  

    Już wiem co było :D. Przewody zasilające które przechodzą przez ten filtr były zbyt cienkie. Teraz podłączyłem zasilanie omijając ten filtr. Czy to ma jakieś znaczenie? Radio gra czysto.

    0
  • #18 13 Lip 2008 13:25
    mikon88
    Poziom 19  

    Bardzo się cieszę, że moja teoria była prawidłowa. Ten filtr miał chronić przed zakłóceniami przedostającymi się z instalacji elektrycznej z samochodu. Zakłócenia często pochodzą od alternatora, gdy nie działa prawidłowo np. iskrzą szczotki itd. Gdy instalacja jest w 100% sprawna, żadnych zakłóceń być nie powinno.

    0
  • #19 13 Lip 2008 15:41
    dominik18062
    Poziom 9  

    Ja też się kolego cieszę. :) Dzięki Wam Koledzy za prawidłową diagnozę. Pozdrawiam. Dominik

    0
  Szukaj w 5mln produktów