Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stroboskop J-23 Full i Przeróbka

Marro8 15 Sep 2005 00:22 168290 811
Altium Designer Computer Controls
  • #301
    pdmk
    Level 18  
    sas260 wrote:
    no tak tylko jak zastosujesz konde. o malej pojemnosci to bedziesz musial wstawic jakis wentylator co zajmie jeszcze wiecej miejsca niz konensator 100 uF

    przedstawian dwa kondensatory jeden 10000 uF ( wymiar :5 cm wysokosci ) a drugi 330 ( wymiar : 4 cm ) i co czy one sa za tak wielkie ????


    LooL :) Elektrolity do stroba? ;) Userzy sie "sie znaja" na rzeczy, nie ma co... :D
    Delma dobrze napisal: "kondensatorach przystosowanych do pracy impulsowej np MKSE a nie wybuchające elektrolity..."
  • Altium Designer Computer Controls
  • #302
    sas260
    Level 17  
    ok zgodze sie ze MKSE sa lepsze bo przystosowane do takiej pracy ......
    ale jezeli chce sie zrobic cos po najmiejszych kosztach to trzeba kombinowac i niektore rzeczy zastepowac !!!
    jak by sie chcialo wszystko brac co najlepsze to wogole by sie nie oplacalo robic tego strobo J-23 tylko kupic jakis lepszy ....
  • Altium Designer Computer Controls
  • #303
    delma
    Level 18  
    sas260 BRAWOOO!!! BRAWO!!!! doszedłeś do słusznego wniosku tego stroba wogóle nie opłaca się robić chyba ze jest to pomieszczenie 1.5x1.5m bo za same kondensatory trzeba zapłacić ok 150-200zł a nie elektrolit !! uwierzcie mi robiłem tego jabela i teraz załuje ze wogóle wydałem na niego pieniadze bo mogłęm dołozyc jszcze 50zł i miałbym strobo 1500W !!!!!
  • #304
    ozzman
    Level 26  
    Uszol 1990 wrote:
    witam wiecie gdzie mozna kupic taki palnik "swinski ogonek" jak tu kolega ozzman napisał ???? i mniej wiecej za ile zł ??
    najlepiej dajce jakiś link do stronki
    pozdro
    chyba www.tme.pl albo www.tme.com.pl. Ja za moj chyba dalem mniej niz 20 zl.
  • #305
    Uszol 1990
    Level 29  
    wielkie dzięki ozzman
    a jakimi ty kondenstorami zasilasz ten palnik :D:?::?::?:
    chodzi o palnik FT218:?:
    pozdrooooooooo
    dzięki
  • #306
    ozzman
    Level 26  
    Nie pamietam dokladnie jaki ja zamawialem palnik, bo to bylo juz dawno. W strobie mam kondensatorki z zasilacza od kompa chyba 330uF/200V??, ale po dluzszej pracy bez wentylatora grzeja sie. Dlatego chce je wymienic na baterie 30 kondensatorow np 10uF/400V na strone, czyli razem wyjdzie chyba 60 kondensatorow, ale na razie nie mam czasu zeby to zrobic.
  • #307
    Uszol 1990
    Level 29  
    witam ja myśle zmienić palnik na FT218 bo w swojim strobo mam 4 IFK-120 połączone w szeregu a do tego
    bkateryjki z kondensatorów 100+47+22 =około 170uF na strone daje nieźle po oczach chodzić tez może chwile chłodzenie lamp i elektroniki pomaga
    a i dodam ze mam to zrobione na kicie J-23
    a zamias rezystora zerówa 60w
    pozdroooooo
  • #308
    Uszol 1990
    Level 29  
    witam wszystkich i proszę o pomoc :D
    ja zrobić przy moim j-23 zeby szybciej błyskał ? zmieniłem kondensator C3 , R2 i R3 i troszkę szybciej błyska ale co mozna zrobic zeby jeszcze sybciej błyskał ??
    dodam ze błyski sa czasami nierównomierne moze to dla tego ze kondensatory sie nie nadążają ładować ?? prosze o pomoc i zadnej prpozycji nie odrzuce!!!!!!!
    opis: kondensatory elwa 170µF na strone zamiast rezystora żarówka i te rezystory 10Ω zmieniłem na 10Ω 5Wat i do tego 4 palniki połączone w szeregu
    poniżej załanczam schemacik
    pozdrooo i z góry dziękuję !!
  • #309
    krawczyk.a
    Level 21  
    Witam Planuje złorzyć stroboskop od podstaw.
    Tz. wytrawienia płytki, kupno elementów, złorzenia całego układu.
    I mam takie pytanko!
    Chciałbym złorzyć ten stroboskop do domowych potrzb czyli niechce jakiegoś wypasu tylko dobry stroboskop niezadrogi!!!
    Jaki Palnik polecacie???
    Jaki schemat układu do wytrawienia???
    Jakie podzespoły???
    Prosze o konkrety i własne opinie???
  • #310
    tomahawk_
    Level 18  
    hej, jednak te 4.7uF / 350V nie były dobre, po 40 minutach jeden zamienił się w maszynke do robienia dymu, i cholernie gorące były, jakie dać żeby było dobrze, żeby się nie grzały, myśle o 100uF / 300V, ewentualnie inne, zna ktoś ich ceny ??
  • #311
    Mati 87
    Level 16  
    Uszol 1990 wylutuj R2 i R3 i daj zamiast ich zwory.
  • #312
    Uszol 1990
    Level 29  
    Mati 87 wrote:
    Uszol 1990 wylutuj R2 i R3 i daj zamiast ich zwory.

    witam
    zrobiłem tak jak pisałeś moze i troszke szybciej błyska ale to dalej za wolno :| moze pomoże zmiana zarówki na inną np. 100wat bo jak załozylem mniejszą 25wat to jeszcze wolniej błyska
    dzięki pozdroooo
  • #313
    Mati 87
    Level 16  
    Możesz spróbować, ale wątpię żeby to coś dało. Ja u siebie mam 60W dławik. Możesz także powymieniać rezystorki R4 i R5 na inne mniejsze wartości. Musisz z tym trochę się pobawić, bo zmieniając je zmienisz stałą ładowania kondensatora C3.
  • #314
    Popak
    Moderator on vacation ...
    Uszol 1990 wrote:
    witam wszystkich i proszę o pomoc :D
    ja zrobić przy moim j-23 zeby szybciej błyskał ? zmieniłem kondensator C3 , R2 i R3 i troszkę szybciej błyska ale co mozna zrobic zeby jeszcze sybciej błyskał ??
    dodam ze błyski sa czasami nierównomierne moze to dla tego ze kondensatory sie nie nadążają ładować ?? prosze o pomoc i zadnej prpozycji nie odrzuce!!!!!!!
    opis: kondensatory elwa 170µF na strone zamiast rezystora żarówka i te rezystory 10Ω zmieniłem na 10Ω 5Wat i do tego 4 palniki połączone w szeregu
    poniżej załanczam schemacik
    pozdrooo i z góry dziękuję !!


    Przyczyna moze być nie rozładowanie kondensatorów do końca. Są durzej pojemnosci :) daj równolegle rezystory 2,2M do kondensatorów i zobacz czy coś to dało.

    Pozdrawiam
  • #315
    krawczyk.a
    Level 21  
    Wogule niewiem oco wam chodzi!!!
    Ta żarówka to jest ten dławik tak???
    I ten dławik czyli żarówke wstawia się zamiast rezystora R1 tak???
  • #316
    Mati 87
    Level 16  
    Zamiast żarówki można równie dobrze dać dławik (statecznik) takie coś jest montowane w oprawach świetlówek itp. Statecznik musi mieć moc 60W.
  • #317
    Popak
    Moderator on vacation ...
    No ejjj LUDZIE!!!! czy nikt nie wie że są rezystory o mocy 50W!! może ktoś pomyśli i wstawi dwa takie same rezystory i będzie miał moc 100W!!! a nie dawać żarówki i dławiki!
  • #319
    Popak
    Moderator on vacation ...
    krawczyk.a wrote:
    Wogule niewiem oco wam chodzi!!!
    Ta żarówka to jest ten dławik tak???
    I ten dławik czyli żarówke wstawia się zamiast rezystora R1 tak???


    Tak!!! zamiast rezystora dajesz żarówke lub dławik jak inni piszą

    A ja proponuje dwa rezystory o mocy 50W
  • #320
    krawczyk.a
    Level 21  
    Czym się różni żarówka od dławika???
    Ta żarówka jakiej mocy ma być???
    Ten dławik można gdzieś kupić??? W jakich cenmach mniejwięcej stoji???
  • #321
    Popak
    Moderator on vacation ...
    krawczyk.a wrote:
    Czym się różni żarówka od dławika???
    Ta żarówka jakiej mocy ma być???
    Ten dławik można gdzieś kupić??? W jakich cenmach mniejwięcej stoji???


    Czytaj posty a sie dowiesz!!! nie będziemy ciągle wałkować jednego tematu w kółko. CZYTAJ POSTY!!!
  • #322
    krawczyk.a
    Level 21  
    Czytałem ale i tak nic z tego nierozumiem
  • #323
    Popak
    Moderator on vacation ...
    To czytaj az zrozumiesz bo prościej sie nie da. A jak nie zrozumiesz to nie bierz sie za elektronike.
    Jak nie wiesz czym sie różni żarówka od dławika to śmieszne. Polecam google.
    Ps. Sory ale taka jest prawda.

    Pozdrawiam
  • #324
    krawczyk.a
    Level 21  
    No dobra mniej wiecej wiem. Ale w takim razie napiszm ico lepiej zastosować żarówke czy dławik???
    Jeżeli żarówke to ilu watowa??
    A jezeli dławik to jaki???
  • #325
    Popak
    Moderator on vacation ...
    krawczyk.a wrote:
    No dobra mniej wiecej wiem. Ale w takim razie napiszm ico lepiej zastosować żarówke czy dławik???
    Jeżeli żarówke to ilu watowa??
    A jezeli dławik to jaki???


    Koleś Kurcze czy ty nie umiesz czytać? wszystko jest napisane wielkimi literami jaki dławik jak zarówka wystaczy przeczytać!!!

    Pozdrawiam
  • #326
    krawczyk.a
    Level 21  
    Dobra dzieki zmotywowałeś mnie do działania już wiem!!!!!!!!!!!!!!!1
  • #327
    tomahawk_
    Level 18  
    co do rezystorów to i tak będą się grzać tak samo, czy 5W czy 50W, tylko maksymalna moc się zwiększy, ew. zainstalować takie nawijane drutem oporowym, to było by najlepsze rozwiązanie i pokombinować z wartością rezystorów, coby mniejsza moc się wydzielała


    hej odpowie mi ktoś na pytanie ??
    tomahawk_ wrote:
    hej, jednak te 4.7uF / 350V nie były dobre, po 40 minutach jeden zamienił się w maszynke do robienia dymu, i cholernie gorące były, jakie dać żeby było dobrze, żeby się nie grzały, myśle o 100uF / 300V, ewentualnie inne, zna ktoś ich ceny ??
  • #328
    Uszol 1990
    Level 29  
    tomahawk_ wrote:
    hej, jednak te 4.7uF / 350V nie były dobre, po 40 minutach jeden zamienił się w maszynke do robienia dymu, i cholernie gorące były, jakie dać żeby było dobrze, żeby się nie grzały, myśle o 100uF / 300V, ewentualnie inne, zna ktoś ich ceny ??
    [/quote]
    witam
    piszą ze najlepsze są kondensatory rozruchowe od silników ale są drogie :|
    ja mam kond. ze starych TV i nie są złe :D
    pozdroooo
  • #329
    Mati 87
    Level 16  
    W 100% się z tobą zgadzam DJpopak;), że rezystor 50W będzie najlepszym rozwiązaniem, ale jest taki problem, że nie we wszystkich sklepach mają rezystory o takich mocach.
    U mnie w mieście mają tylko 5W a zamawiać się nie opłaca, bo tanie to one nie są :-(
    Więc jak się nie ma co się lubi to się lubi, co się ma :-) i się kombinuje z dławikami itp.
  • #330
    Popak
    Moderator on vacation ...
    Mati 87 tak do tanich nie należą ale sprawują się ok.
    Nie prawda że się grzeją jak 5W bo 100 a 5 W jest różnica. Fakt grzać się będą ale nie w takim stopniu jak 5W a cena takiego rezystora to Ok 11zł za sztuka :(

    Ale jest jeszcze jedno rozwiązanie zamiast rezystora i dławika wystarcza dwa kondy i dwa diody prostownicze i tańsze i skuteczne :)

    Pozdrawiam