Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sciemniaczo-rozjaśniacz: jak to zrobić???

papaj5 13 Jul 2008 22:23 2262 5
Optex
    papaj5
    Level 12  
    Witam. Mam pewien problem, mianowicie chcę zrobić na podwórku oświetlenie rodzaju latarnie uliczne (te starsze z lat 30). Funkcja tych latarni polega na świeceniu jednej żarówki małym światłem (np:diodowa, żeby ledwo-ledwo). Natomiast gdy czujnik wykryje ruch i poda napięcie, to światło rozjaśnia się się stopniowo na drugiej lampie, normalnej żarówce, tak samo stopniowo zanika po tym, jak zaniknie napięcie z czujnika ruchu. Moja koncepcja, to stopniowe rozjaśnianie i gaśnięcie światła, nie nagłe oślepianie. Ale potrzebuję do tego sterownika, który sam by ściemniał po zaniku i rozjaśniał po podaniu prądu. Nie mogę takowego odnaleść (szukałem na Elektrodzie, Allegro, w internecie i nic).Proszę o pomoc: może linki na forum, do schematów (by samemu zrobić), lub może coś gotowego. Obciążenie 300W wystarczy, może nawet 200W (230V). Proszę jeszcze raz o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Optex
  • Helpful post
    Tomasz.W
    Level 35  
    Witam.
    Najprościej to jakiś mikroprocesor z PWM. Sygnałem tym można przez transoptor sterować regulatorem zbudowanym na układzie U208B.
  • Optex
    papaj5
    Level 12  
    Witam. To dla mnie narazie czarna magia. Może jednak jakiś schemacik, to bym się prędzej połapał (myślę). Pozdrawiam.

Dodano po 18 [minuty]:

Na jakiej zasadzie działa ten mikroprocesor (co znaczy PWM)? Jak by mugł wyglądać taki schemat z tymi układami?
  • Helpful post
    prezeswal
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Z tym komputerem i PWM to chyba lekka przesada :D
    Wystarczy wejście sterujące U208 lub TEA1007 sterować przez najzwyklejszy układ całkujący RC napięciem z detektora ruchu :!:
    Separacja galwaniczna jest oczywiście potrzebna (transoptor, przekaźnik).
    papaj5
    Level 12  
    Ale, czy taki układ będzie działał samoczynnie: chodzi o to by to układ automatycznie ściemniał i rozjaśniał, a nie ingerował człowiek. Musi tam być chyba zastosowany jakiś układ opóźniania lub wyprzedzania fazowego (mam nadzieję, że dobrze dobrałem wyrazy). Choć myślę, że całkwanie RC może na to pozwolić (jestem "troszkę" zielony z elektroniki, choć się nią interesuję i znam nieco podstaw, więc poszę o wyrozumiałość jeśli zadaję niewłaściwe pytania :-) ).
  • Helpful post
    prezeswal
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Będzie działał " samoczynnie".
    :D

Tak działa układ całkujący:

Sciemniaczo-rozjaśniacz: jak to zrobić???