Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buduję wykrywacz z PE 8/2000 - pytania

kortyleski 14 Jul 2008 11:30 1989 3
Altium Designer Computer Controls
    kortyleski
    Level 43  
    Witam wszytkich
    Ponieważ jadę nad morze a plaża jest dobrym punktem wyjściowym do poszukiwań - postanowiłem zbudować sobie wykrywacz.
    Zapytałem szukajkę - wypluła trochę podstawowej wiedzy na temat tych urządzeń i tak:
    BFO odpada jako wyjtkowo kiepski
    VLF - niestety finansowo nie odpowiada, po za tym czas krótki wiec pozostawiam sobie go na przyszłość
    Po doczytaniu wielu postów wybór padł na PI- pulse induction.
    Pierwszy pomysł to kit jabel, jednak składanie kitów to nie jest to.
    Po długim szukaniu odnalazłem skan artykułu z PE i na razie decyzja - składam ten. LM 709 udało sie trafić na allegro za 50 groszy :)

I teraz pierwsze pytanie - czy ktoś z was złożył konkretnie ten wykrywacz, uruchomił i używa/używał?
    Czy schemat jest całkiem poprawny - czy też konieczne sa jakieś zmiany?
    Czy do mojego - plażowego zastosowania nada się on?
    Liczę na wykrywanie monet 2 i 5 zł, biżuterii i tego typu rzeczy zagrzebanych max 10-15 cm w suchym piasku.
    Jak wspomniałem - poszukałem, zapoznałem się wstępnie z tematem, mimo to jednoznacznych informacji znalazłem bardzo mało - stąd post.
    Prosiłbym o jednoznaczne - praktyczne porady bez zbędnych teorii w stylu "a gdyby..."
    Pozdrawiam wszystkich
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    tehaceole

Level 28  
    Skaładałem tą wykrywkę. Szczerze?? GORąCO ODRADZAM!!!!! Zasięg marny, baaaaardzo silnie reaguje na grunt. Nie mówiąc już o braku dyskyminacji. Poskładałem ją wg opisu z PE, później stroił mi ją znajomy elektronik (8 lat temu byłem jeszcze zbyt początkujący aby samemu to zrobić). Niestety wykrywka bardziej denerwuje niż cieszy. Jak już chcesz coś amatorsko szukać to kup sobie jakiegoś prostego ARMANDA czy coś. A ten złom zakop głęboko, może kiedyś ktoś go znajdzie=D
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    Macosmail
    Level 34  
    Witam, nie do końca mogę się zgodzić z przedmówcą. Sam zbudowałem i uruchomiłem dwa takie wykrywacze i pomogłem uruchomić trzeci koledze. Oprócz tego eksperymentowałem troche z układem, zaprojektowałem nawet swoją wersję płytki dwóstronnej w eagle, jednak projekt upadł gdyż wykrywacz na niej był niestabilny i się sprzęgał. Jednak z czystym sumieniem mogę powiedzieć, ze przy prawidłowo wykonanej sondzie i zestrojeniu za pomocą oscyloskopu zaśięg podany przez autora nie jest ani troche przesadzony!. Dużo zależy też od wykonania, jakości obwodu drukowanego, elementów i ekranowań. Zdaża sie, że dwa identycznie zbudowane wykrywacze na różnych elementach (z różnych źródeł i np różne typy kondensatorów) zachowują sie różnie, jeden jest super stabilny, a drugi "pływa". W każdym bądz razie ja byłem zadowolony.
    plichta
    Level 17  
    Ja także wykonałem tą wykrywkę była to moja pierwsza wykrywka która od razu odpaliła a regulacji dokonałem bez oscyloskopu wg opisu. Zasięg i stabilność jak pisze autor, mam do niej różne wielkości sondy.
    Ciekawe linki:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic301373-30.html
    http://exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/viewtop...p?t=2230&sid=ba34caa454dc25ab0856ec7f165b48c2

A teraz już kończę wykrywkę ALL1 z http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/viewforum.php?f=44
    Ciekawa zabawa przy strojeniu sondy:D