Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pierwsze doświadczenia - składanie komputera

Bolas 18 Feb 2004 13:01 2769 9
    Bolas
    Level 15  
    Właśnie złożyłem sobie pierwszy własny komputer PC. Poprzedni własny to było Atari XE dobrych kilka lat temu. Na razie na pewno nic lepszego nie kupię, ale chciałbym szanowni elektrodowcy wycisnąć z tego najwięcej ile się da.
    Pieniędzy było niewiele więc na razie to tylko pentium 233mmx 72 ram grafika 1mb twardziel 10gb.

Po pierwsze odkryłem, że w biosie nie ma żadnych opcji zwiększających wydajność.

Procesor

Na stronie producenta płyty FIC VA 502 ( ma naklejkę Optimusa)znalazłem konfigurację zworek- robię to pierwszy raz i nie chcę nić popsuć, więc pytam czy dobrze wnioskuje- dla mojego procesora jest 66mhz 3,5x czy moge zmienić konfigurację zworek częztotliwości na 75 mhz (jest taka dla jakiegoś amd 200mxz z mnożnikiem 3x) pozostawiając mnożnik 3,5x i czy muszę wtedy zmienić napięcie. Czy ew zmiana napięcia daje jakiś dodatkowy wzrost wydajności. Czym róznią się " CPU VOLTAGE SELECTION (SINGLE) od CPU VOLTAGE SELECTION i czym jest obecne w tabeli voltage i V core

Czy można jakoś wycisnąc więcej. Może ktoś zna jakiś program na taki słaby komp.

RAM

Płyta główna ma dwa rodzaje banków 72 i 148 pin
    [url=www.th99pley.org/m/E - H/34447.htm][/url]
    W banki na długie ramy mam włożone 2 pamięci po 32 mb 66 sram
    Dysponuje jeszcze 4 ramami 8 mb 72 pin i właśnie z nim jest problem. Gdy do banku pierwszego włoże w oba gniazda dwa ramy to dodaję mi 8mb i mam 72 mb ale tylko gdy zapełnione są oba banki. Dwa ramy to fast i dwa to edo
    Próbowałem najróżniejszych konfiguracjio ich ustawień i odejmowało mi od 8 do 32 mb. Dlaczego tak się dzieje?

Chłodzenie.

Dysponuje wiatrakiem od uszkodzonego zasilacza. Zastanawiam się czy wstawienie go na przednią scianę pod twardym dyskiem coś da.
    Zastanawia mnie też obieg powietrza na samym procesorze czy prawidłowe jest takie usytuowanie wentylatora, że tłoczy on powietrze na radiator zamiast wyciągać. Podkładałem rękę i czuć strumień wypływająćy z radiatora w kierunku sciany przedniej.

Jakaż była moJa radość...

... gdy po zmaontowaniu wszystkiego z wyjątkiem karty muzycznej dało się na tym oglądać film, zupełnie bez cięć pod media player na Windows 2000 profesional. Po zamątowaniu karty dzwiękowej ISA obraz niestety nie jest już płynny choć z dzwiękiem nie ma problemu. Grafika jest na pci 1mb. Wszystko robiłem monitorując stan na menadzerze zadań i zauwarzyłem, że po uruchomieniu media player i filmu wykorzystanie ram jest poniżej tego co mam na platformie, choć blisko granicy. Procesor pracuje na sto procent zielonego wykresu ten czerwony to nie wiem do
    czego się odnosi ale nie jest na sto. Tak sobie myślę, że wymiana karty gradicznej na lepszą by coś dała. Wiem,że akceleratory graficzne wspomagają sprzętowo dekodowanie obrazu, ale czy coś takiego dało by się kupić do takiego dziadka i za małe pieniądze, a może już sama karta z większym ramem ma już większą wydajność. Co minimalnie musiał bym kupić?

QUICKVIEV - szansa?

Sciągnełem z ekektrodu ten działający pod dosem programik film jest plynny choć na razie bez dzwięku i grafika na poziomie 320 x 240 i 256 kolorów czyli nie do oglądania. Gdy próbuje podnieść parametry to wyskakuje mi błąd, że karta graficzna nie daje rady. Może więc to naprawde wina grafiki, tylko jaką kupić.

Dzięki za zainteresowanie...
    Platon
    Level 42  
    1. Procesor - mnoznika mozesz nie zmieniac (a moze byc zablokowany). Zwieksz FSB na 75 i powinien bez problemu smigac. Sprawdzaj organoleptycznie temperature podeczas (odpalk jakis film czy cos) wytezonej pracy kompa. Jak sie bedize zawieszal to musisz zejsc na 66Mhz. (ale moze zawieszanie byc kewstia slabej pamieci).
    Jak wszystko jest OK, to mozesz probowac na 83Mhz (ale sprawdzac czy dysk nie traci dancyh, czy np dane z cdrom->dysk kopiuja sie prawidlowo (np duze archiwa nie sa uszkodzone). Kontroluj temperature i niekontrolowane zawieszenia.

Single Voltage - dla prockow "nie mmx" - jedno napiecie dla jadra procka i interfejsow I/O.
    Dual voltage -dla procekow mmx: 3.3V dla I/O, a dla jadra wybierasz napiecie z tej tabelki (tu:. 2.8 lub 2.9)

RAM - nie rozumiem :) - ale jeden bank simm moze byc wspoldzielony z DIMM. szukaj takiej kombinacji ktora da najwiecej raM.

Chlodzenie - lepeij jak dmucha na radiator. Dodatkowy wiatrak moze wyciagac powietrze z boudowy.

grafika 1MB moze byc po prostu za wolna w 2D. cos z S34MB powinno pomoc ( u mnie dzialalo calkiem dobrze). S3 ma obslugiwane przez QVpro sprzetowe skalowanie obrazu.
    To co akceleratory wspomagaja (dvd itp) nie przyda sie.
    Poza tym w QVpro trzeba ustawic buforowanie dziweku do RAM ( duzo pamieci sie przydaje) - la ejak sie nie miesci to dzialisz film Virtualdubem na 3 czesci (kilka minut) i ogladasz kawalkami, ( lub jak jeswt tam jakas playlista?)
    tzok
    Moderator of Cars
    "Krótkie" moduły trzeba wkładać parami, tak już mają... nie można mieszać pamięci Fast i EDO, nie należy też instalować modułów SIMM i DIMM jednocześnie.
    Co do filmów to spróbuj zmniejszyć jakość dekodowanego dźwięku i obrazu ale na DivX w PALu to nawet 233MMX nie wystarczy.
    Platon
    Level 42  
    tzok - SIMMY i DIMMY moga dzialac razem. zalezy jaka konstrukcja plyty.
    IjeSJot
    Level 27  
    Windows 2000 to bardzo wymagający system, ta grafika 1mb to troszke mało jak na filmy :)
    Bolas
    Level 15  
    Platon w jaki sposób zwiększyć częstotliwość do 83 mhz na stronie producenta płyty nie ma konfiguracji zworek dla takiego FSB.

Na jakiej reszcie pracowałeś z tą kartą s34mb?

Ciekawy login. Interesujesz się filozofią? :)
    Platon
    Level 42  
    1. hmmm nie wiem. plyta moze nie miec FSB 83Mhz, lub moze byc jakas nieudokumentowana kombinacja zworek.

2. P166@187/64MB RAM i K6-200/96MB RAM.

3. nie :)
    alek25
    Level 25  
    Miałem kiedyś takiego klocka :D , chodził bez problemu na fsb 75 MHz , niewiele zyskasz kombinując z pamięciami , jedyne rozwiązanie to SDRAMY które są szybsze niż stare SIMMY , tak więc niewiele z tym zrobisz .
    Tygrys
    Level 18  
    moze się komu przyda :))

Wymiana Dysku Twardego

Dysku twardy – instalacja
    Do instalacji nowego dysku potrzebna będzie dyskietka startowa i program do kopiowania dysków. Zawartość dysku można skopiować, używając poleceń DOS, jednak nie zawsze działają one poprawnie. Programy do kopiowania z reguły są dołączone do dysków twardych, jeśli jednak kupisz dysk w wersji przeznaczonej dla firm składających komputery (OEM), skorzystaj z któregoś z programów dostępnych na rynku. Pamiętaj, że komputery sprzedawane przed 1994 rokiem mogą nie rozpoznawać dysków większych niż 528 MB. Urządzenia sprzed roku 1996 nie rozpoznają dysków większych niż 2,1 . Dla nowszych komputerów barierę mogą stanowić dyski o pojemności większej niż 8,5 GB.
    1. Pierwszą czynnością, którą powinieneś wykonać, jest aktualizacja BIOS-upłyty głównej. Pozwoli ona uniknąć kłopotów z nowszymi dyskami. Odpowiednie pliki najlepiej ściągnąć ze strony internetowej producenta płyty głównej i postępować zgodnie z instrukcjami (różnią się one w zależności od rodzaju i producenta).
    2. Zanim zainstalujesz nowy dysk sprawdź, czy stary dysk nie zawiera błędów. W tym celu uruchom program sprawdzający – Start|Programy|Akcesoria|Narzędzia syste- mowe|ScanDisk, po czym zoptymalizuj położenie danych – Start|Programy|Akcesoria|Narzędzia systemowe|Defrag- mentator dysku. Utwórz dysk startowy – włóż do stacji dysków czystą dyskietkę i wybierz opcjęStart|Ustawienia|Pa- nel sterowania|Dodaj/Usuń nowe programy|Dysk startowy| Utwórz dysk.
    3. Upewnij się, że pierwszym urządzeniem, z którego komputer odczyta system, jest stacja dyskietek (odpowiednia opcja BIOS-u). Włóż do stacji dyskietkę startową i włącz komputer. Po wczytania systemu włóż do stacji dysków program instalacyjny i uruchom go. Postępuj zgodnie z instrukcjami.
    4. Wyłącz komputer, zdejmij obudowę. Odłącz od starego dysku twardego kabel danych i zasilający. Odkręć wkręty mocujące dysk i wysuń go z obudowy. Jeśli do tego samego przewodu był podpięty napęd CD-ROM, równieżgo odłącz, gdyż mógłby on spowalniać pracę jednego z dysków. Upewnij się, że dysk znajduje się w miejsce pozbawionym ładunków elektrostatycznych. Sprawdź, czy kabel danych zawiera dwa gniazda do podłączania dysków i czy w komputerze jest wolny odczep zasilający. Jeśli nie, będziesz potrzebował kabla danych z dwoma gniazdami do dysków i rozgałęziacza zasilania. Jeśli napęd CD-ROM był podłączony do tego samego kabla danych co stary dysk, będziesz też potrzebował drugiego kabla danych.
    5. Nowy dysk wraz ze starym powinien być podłączony do pierwszego złączaIDE płyty głównej. Nowy, większy dysk musi być zdefiniowany za pomocą zworek jako master, stary zaś jako slave. Opis ustawienia zworek znajdziesz w instrukcji lub na wierzchniej stronie dysku.
    6. Zamontuj dyski w obudowie i przytwierdź je wkrętami. Do obu dysków podłącz kable zasilające i danych. Kolejność podłączania dysków nie ma znaczenia, należy jednak pamiętać, by przewód kabla danych oznaczony na czerwono odpowiadał stykowi nr 1 gniazda dysku. Z reguły powinien się on znaleźć od strony zasilania dysku. Odłączony napęd CD-ROM podłącz oddzielnym kablem danych do drugiego gniazda IDE płyty głównej. Sprawdź, czy oba kable danych tkwią solidnie w gniazdach płyty głównej, gdyż mogły się wysunąć podczas montażu.
    7. Włóż do stacji dyskietek dysk startowy i włącz komputer. Po wczytania systemu włóż dyskietkę z programem instalacyjnym i uruchom go. Stosuj się do wyświetlanych instrukcji. Po zakończeniu kopiowania danych wyjmij dyskietkę ze stacji dysków i zrestartuj komputer. Jeśli system uruchomił się prawidłowo, możesz sformatować stary dysk, co jest najlepszym sposobem usunięcia wszystkich danych. Kliknij ikonę Mój komputer, prawym klawiszem myszki kliknij ikonę dysku D: i wybierz opcję Formatuj

Wymiana procesora

Wymiana Procesora nie jest trudna. Przejdźmy do roboty
    Procesor – instalacja Najnowsze procesory są ponownie produkowane w obudowach przeznaczonych do osadzania w kwadra- towych gniazdach typu socket. Ponownie, ponieważ przez pewien czas produkowane były kartridże z pro- cesorami - montowane w podłużnych gniazdach typu slot. Instalacja obu typów procesorów znacznie się różni, dlatego została opisana oddzielnie. Istnieją przej- ściówki, które pozwalają zamontować procesor dla gniazda socket, w gnieździe slot.
    Gniazdo socket: 1. Wyłącz komputer i zdejmij jego obudowę. Dotknij obudowę zasilacza (lub inną metalową część), by roz- ładować ewentualne napięcie elektrostatyczne.
    2. Odłącz przewody łączące wiatraczek procesora z płytą główną. Jeśli wiatraczek nie jest na stałe za- montowany na procesorze, zdejmij go. Podnieś dźwignię przy gnieździe, by odblokować procesor. Wysuń ostroż- nie procesor.
    3. Wsuń ostrożnie nowy procesor. Zwróć uwagę, by ścięte narożniki procesora pasowały do rozkładu otwo- rów w gnieździe. Procesor daje się włożyć tylko w jednym ustawieniu, więc nie ma możliwości błędnego jego osadzenia. Upewnij się, czy procesor przylega na całej powierzchni do gniazda. Umocuj procesor, przesuwając dźwignię w dół (aż do zablokowania jej).
    4. Jeśli korzystasz z samodzielnego wiatraczka, na- łóż go na procesor. W umocowaniu go pomocne są wysta- jące z gniazda „ząbki”.
    5. Podłącz wiatraczek do płyty głównej. Upewnij się, czy przewody zostały dobrze połączone. Jeśli wiatra- czek nie będzie pracował może dojść do spalenia pro- cesora.
    6. Jeśli używasz starszej płyty głównej, niezbędne może być ustawienie zworek określających częstotli- wość magistrali danych procesora i mnożnik, deter- minujący częstotliwość procesora. Miejsca, w których znajdują się zworki i sposób ich ustawiania znajdują się w instrukcji lub opisane są bezpośrednio na pły- cie głównej.
    7. Zamknij obudowę i włącz komputer. Procesor powi- nien zostać automatycznie rozpoznany i w trakcie uru- chamiania powinna zostać wyświetlona informacja o nim. Jeśli komputer nie chce się uruchomić, bez- zwłocznie wyłącz go i sprawdź, czy procesor i wiatra- czek zostały poprawnie zamontowane.
    Gniazdo slot:
    1. Wyłącz komputer i zdejmij jego obudowę. Dotknij obudowę zasilacza (lub inną metalową część), by roz- ładować ewentualne napięcie elektrostatyczne.
    2. Odłącz przewody łączące wiatraczek procesora z płytą główną. Jeśli wiatraczek jest podtrzymywany przez dwie plastikowe ramki, zdemontuj je. Odblokuj zatrzaski znajdujące się z obu końców procesora (na górze) i wysuń go ostrożnie z mechanizmu pod- trzymującego.
    3. Jeśli nowy procesor nie ma fabrycznie zainstalo- wanego wiatraczka i radiatora, zamontuje je. Upewnij się, czy mechanizm chłodzący całkowicie przylega do metalowej strony procesora.
    4. Wsuń kartridż procesora w mechanizm podtrzymu- jący. Wiatraczek powinien być zwrócony w stronę chipsetu płyty głównej. Upewnij się, czy kartridż został całkowicie wsunięty i czy zablokowały się zatrzaski z obu jego końców. Jeśli masz rameczki podtrzymujące wiatraczek, zainstaluj je.
    5. Podłącz wiatraczek do płyty głównej. Upewnij się, czy przewody zostały dobrze połączone. Jeśli wiatra- czek nie będzie pracował może dojść do spalenia pro- cesora.
    6. Jeśli używasz starszej płyty głównej, niezbędne może być ustawienie zworek określających częstotli- wość magistrali danych procesora i mnożnik, determi- nujący częstotliwość procesora. Miejsca, w których znajdują się zworki i sposób ich ustawiania znajdują się w instrukcji lub opisane są bezpośrednio na płycie głównej.
    7. Zamknij obudowę i włącz komputer. Procesor powi- nien zostać automatycznie rozpoznany i w trakcie uruchamiania powinna zostać wyświetlona informacja o nim. Jeśli komputer nie chce się uruchomić, bez- zwłocznie wyłącz go i sprawdź, czy procesor i wiat- raczek zostały poprawnie zamontowane.
    Bolas
    Level 15  
    Komp chodzi już na 75 mhz FSB ,na razie nie mam programu do sprawdzania, ale na dotyk temperatura pracy nie zmieniła się. System pracuje stabilnie i co ciekawe w Quick Viev obraz można oglądać z rozdzielczością 640. Tyle po podkęceniu. Kupiłem też nową kart dźwiękową bo na tej starej nie działała w pełni sprawnie i nie był to sound blaster wymagany dla QV pro. I tu niespodzianka po zamontowanie SB 128pci mogę oglądać film avi pod windowsem co prawda w rozdzielczości 640 i 256 kolorach ( Tak samo jak pod QV), ale prawie zupełnie płynnie.
    Zobaczymy co stanie si jak uzbieram kasę na 4mb grafikę.Tylko jeszcze nie mam dzwięku pod QV. W poście na ten temat było tak, ale ja nie wiem jak określić te parametry dla swojej karty.

"Spisujemy sobie port, przerwanie i dma dŸwiêkówki, anstêpnie uruchamiamy program poleceniem qv.exe -wa,b,c,d,e gdzie:
    a: typ karty:
    a=0: brak karty dŸwiêkowej
    a=1: Sound Blaster lub kompatybilna i ESS
    a=2: Gravis UltraSound Classic albo Max
    a=3: Windows Sound System
    a=4: Sound Blaster Pro
    a=5: Sound Blaster 2.0

b: adres portu w hexach
    c: IRQ
    d: DMA (dla Sound Blaster 16 i wy¿szych modeli: DMA 8 bit)
    e: DMA 16 bit (tylko dlaSound Blaster 16 i wy¿szych modeli)
    Przyk³ad: "-W1,220,5,1" dla Sound Blastera, Port 220h, IRQ 5, DMA 1

Adres w hexach, irq, itd?????????????????

Acha ... Ram można tylko ustawić tak żeby z krótkich pamięci było dodatkowo 8mb próbowałem wszystkich konfiguracji. Wykrywa pamięć włożoną w drugi od góry bank, ale tylko jak jest włożony jakiś ram w pierwszy i obojętnie czy edo czy fast page i tak nie widzi tego pierwszego.
    Trudno...

wielkie dzięki dla
    wszystkich