Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips chasiss MG3.1E brak startu.

Marian Harendarz 14 Lip 2008 23:18 1148 2
  • #1 14 Lip 2008 23:18
    Marian Harendarz
    Poziom 16  

    Mruga lampka czuwania i delikatnie puka przekaźnik zasilacza, potem zaczyna pewniej chwytać, ale tylko na chwilę i wyłącza się. Oczywiście zasilacz nie chce wystartować. Zwarć ani zimnych lutów nie stwierdziłem, hot dobry. Usterka pojawiła się podczas pracy tzn. najpierw tv zaczął się wyłączać aż w ogóle już nie ruszył. Od czego by tu zacząć?

  • #2 16 Lip 2008 01:20
    mirex
    Poziom 43  

    Może od wymiany przekaźnika?

  • #3 16 Lip 2008 23:26
    Marian Harendarz
    Poziom 16  

    Też myślałem o przekaźniku, ale usterka okazała się zgoła inna. Naprawiałem tv ze dwie godziny dokonując różnych pomiarów i szukając dziury w całym. Po podłączeniu lutownicy zauważyłem że jakoś wolno grzeje, tak jakby miała miękki start, ponadto nocna lampka włączona do tej samej listwy co lutownica rozjaśniała się w momencie lutowania, nielogiczne ale prawdziwe, lutownica transformatorowa. Napięcie sieci 226V, wskazanie miernik cyfrowy. Dopiero podłączenie sieci z innego piętra "naprawiło" telewizor. Awaria była w tablicy bezpiecznikowej przy liczniku energetycznym. W chwili startu następował duży pobór prądu, napięcie spadało, odbiornik gasł i tak w kółko. Kiedyś, jak naprawiałem rubina 714, który brał tyle prądu co dzisiaj plazma, też paliła się wkładka dolna w tablicy bezpiecznikowej, rozgrzewała sie do czerwoności i telewizor lampowy nie mógł się rozgrzać .Mieszkanie miało kilka obwodów zabezpieczonych kilkoma bezpiecznikami. No i po problemie. Dalej to już tylko elektryk...

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME