Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz do lampy UV C 36 W

sogo 15 Jul 2008 13:53 10388 7
    sogo
    Level 10  
    Witam serdecznie, mam filtr z lampą UV C 36 W w oczku wodnym. Nowy, lampa krótko świeciła a teraz nie :) Żarniki w niej nie są przepalone. Co może być przyczyną. Jak obadać czy zasilacz jest sprawny?. Czy w ramach eksperymentu mogę go zastąpić dławikiem od świetlówki 36W?. Przepraszam za ignorancję w temacie ale fachowcem wielkim w tych sprawach nie jestem.
    pozdrawiam
    dzimi
    Moderator
    Zasilacz sprawdzisz miernikiem. Nie eksperymentuj bo może się skończyć porażeniem. Prosiłbym abyś zwrócił się do kogos kto ma pojęcie o elektryce i mierzeniu napięć itd.
    sogo
    Level 10  
    Zmierzyć napięcia potrafię, napięcie jest ale znikome. Jestem elektrykiem. Na emeryturze :). Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć schematu ideowego takiego zasilacza (raczej układu zapłonowego), czy budowa i parametry jego mają coś wspólnego z dławikiem świetlówkowym, czy żarnik ma wbudowany elektroniczny zapłonnik. Moje pytania biorą się stąd, że googlując spotkałem się z wieloma informacjami mówiącymi o tym lecz nigdzie jak ktoś w końcu to obadał i pochwalił się publicznie.
    pozdrawiam.
    dzimi
    Moderator
    Sprawdź w takim razie czy dławik ma przejście , czy dochodzi napięcie do niej?
    sogo
    Level 10  
    Dławik, łącznie z przewodami przychodzącymi jak i odchodzącymi jest zalany żywicą. W oprawce na lampę UVC przychodzą z niego cztery przewody do gniazda (jak w świetlówce) będącego zasileniem lampy w kształcie litery U. Na stykach tego gniazda jest napięcie o wartości b. niewielkiej, wręcz niezmierzalnej. Zastanawiam się czy tak powinno być, czy nie musi być większe? a może służy ono tylko do wzbudzenia jakiegoś układu elektronicznego?. Wiadomo, że swietlówka np. potrzebuje do ciągłej pracy jedynie chyba ok. 110V a sam dławik i zapłonnik służą do wzbudzenia większych wartości napięcia potrzebnego do jej rozruchu.
    pozdrawiam
    dzimi
    Moderator
    Dokładnie skoro napięcie jest małe to jak ma to odpalić? Pozostaje sprawdzić gdzie znika. Jak rozumiem nie jest to świetlówka więc nie można rozpatrywać jak standardowych świetlówek. Może załącz jakieś zdjęcia - będzie łatwiej , lub schemat nawet ręcznie narysowany.
    sogo
    Level 10  
    schematu sam poszukuję, jak pisałem wcześniej taki zasilacz spełnia identyczną funkcję jak w świetlówce czy ulicznej lampie rtęciowe. W świetlówkach miniaturowych jest to układ elektroniczny, w większych układ cewek na niepełnym rdzeniu. Zapłonnik w układzie regularnie przerywa napięcie wzbudzając wysokie napięcie potrzebne do jej zapłonu. Po zaświeceniu dławik ogranicza napięcie do wartości potrzebnej by zapewnić ciągłość świecenia gazu w niej. Podobna idea działania w przypadku lamp UV C. pozdrawiam
    Antoniusz_
    Level 12  
    Mam 2 takie lampy do oczka wodnego. W tej części gdzie jest gniazdo do mocowania świetlówki jest czarna kostka która pełni rolę zapłonnika.Ten zapłonnik często się psuje , niestety jest to element na stałe zalany w oprawie . Ja poradziłem sobie w ten sposób że wyprowadziłem przewody do tubusa szklanego i tam ponad żarnikiem UVC podpiąłem normalny starter zapłonnik taki do świetlówek 18W. Można też na zewnątrz wyprowadzić przewody i w obudowie zewnętrznej zabudować zapłonnik. Schemat tej lampy jest identyczny jak każdej oprawy świetlówkowej z dławikiem. Dodatkowo ma zabudowany wyłącznik na kontaktronie (w 1 lampie mojej) lub na zwykłej krańcówce (w 2 lampie) odcina dopływ zasilania do lampy po otwarciu-względy bezpieczeństwa aby się nie naświetlić promieniami UVC