Witam,
Zamierzam kupić nawigację mio moov 200 pl czy mógłby mi ktoś napisać:
-Czy można do niej wgrywać mapy innych krajów, czy tylko może być Polska
-Czy trzeba jakoś urządzenie odblokowywać
-Czy można wrzucać inne mapy typu automapa, mapamap, tomtom itp.
-Czy jest możliwość wgrywania mapy jednego kraju na kartę SD i po włożeniu tej karty korzystania z tej mapy
1) Można wgrywać mapy różnych krajów a dokładnie wszystkie mapy jakie zakupisz bądź zdobędziesz nie znanym mi sposobem...
2) ...ale tak trzeba odblokować, bez odblokowania nie wgrasz innych map
3) tak
4) tak, zawsze mapy wrzucasz na kartę SD, np. Mapa europy TomTom8 (zajmuje 1.8GB tyle miejsca masz tylko na karcie pamięci która zakupisz, tyle samo 1.8GB zajmuje AutoMapa Europy). Na przykład ja kupiłem sobie kartę pamięci 4GB i planuje zakupić kilka map i je tam wrzucić. Każda mapa różne ma pokrycię wybiorę tą która jest najlepsza w danym regionie europy, czy polski (chociaż dla polski mówią że najlepszą mapa jest AutoMapa Polski)
PS. wczoraj zakupiłem dokładnie ten sam model nawigacji, będzie odblokowany i z mapą europy. Standardowo Mio 200 ma wgraną mapę polski.
Wielkie dzięki za tak dokładną odpowiedź, możesz powiedzieć jak go odblokować? Czy przy wgrywaniu orginalnych map trzeba go odblokować czy tylko w przypadku tych które pochodzą z innego źródła niż sklep ?
Sprawy mają się tak że trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie co to jest odblokowanie:
Odblokowanie to odblokowanie zainstalowanego i jakby ukrytego Windowsa CE 5.0, po odblokowaniu robi się nam z tej nawigacji palmtop czyli mały przenośny komputer. A jak wiadomo na komputerze można instalować co się chce od gierek po offica czyli wszystko czego będziesz potrzebował. Chociaż windows CE jest obciętą wersja Windowsa Mobile (bliższego Windowsowi z komputera) i nie które programy czy gry mogę nie działać. A jak można wgrać inne programy, to można wgrać nowe mapy jak automapa czy tomtom. A te 'mapy' jak się potocznie mówi to zwykłe programy których zadaniem jest pobieranie informacji z satelity o twoim położeniu za pomocą wbudowanego odbiornika i na wyświetlaczu korzystając z map wgranych na kartę pamięci rysowanie ci drogi.
Przykład tej zakręconej odpowiedzi.
Jak masz Paint'a (chyba każdy go zna) to możesz nim otworzyć obrazek.
A jak wgrasz TomTom'a to możesz nim otworzyć mapę.
To zwykłe programy.
Więc podsumowując, dzięki odblokowaniu wgrywasz różne programy z różnymi mapami od nich i później używając wybierasz tą mapę która jest najlepsza w danej chwili. Np. jak jeździsz po Polsce uruchamiasz program AutoMapa Polski (podobno najlepsza mapa polski na nawigacje), a jak po europie to możesz otworzyć AutoMape Europy, albo TomTom 8, który według wielu ma najlepsze mapy Europy, za to słabą mapę Polski.
Mowa tu o mapach z nie znanych źródeł.
Co do oryginalnych map, zakupionych obawiam się że można wgrać, ale mapy tej firmy której jest nawigacja, nie jestem tego pewien, ale myślę że jak masz nawigacje MIO to możesz od MIO kupować ich mapy czyli jak oryginalnie masz MioMap 2008, z mapą Polski, to kupujesz na przykład MioMap Europe 2008 i śmigasz po europie.
Nie jestem tego pewien czy bez odblokowania można wgrać inne mapy dlatego bo na tej stronie http://notebooki.pl/notebook/pokaz/52415/ piszą że można do tej nawigacji dodatkowo dokupić inne mapy, myślę że można dokupić ale oni i tak w własnym zakresie odblokowują ci nawigacje, a gdy się odblokowuje traci się gwarancję (może ktoś inny się wypowie), tak czy owak nie zakładam że jak kupiłeś nawigację za 400zł, chcesz wydać 600zł na inną jedną mapę Możesz zawsze działać na tej mapie co masz
Co do odblokowania:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1097 - tutaj znajdziesz informacje jak odblokować nawigacje firmy akira z biedronkowych. W google.pl spróbuj poszukać może będzie opis jak można odblokować Mio MOOV 200 PL. Ja nie znalazłem nic pewnego i konkretnego pod ten model jedynie znalazłem opis do odblokowania Mio 330, więc stwierdziłem że nie ryzykuje i zdecydowałem się zapłacić za odblokowanie gościowi z sklepu w którym kupiłem nawigacje, wyszło mnie 50zł bo to taki znajomy trochę, normalnie bierze za tą usługę 100zł. Ale wiem że ma wprawę że to pewniak będzie nic nie zepsuje a jak zepsuje da mi drugą nawigację (z tego co wiem wcześniej już tego MIO odblokowywał) więc mogę spać spokojnie
Dzięki, też szukałem coś na temat odblokowania i znalazłem tylko do mio 330. Czyli mogę sobie kupić obojętnie jaką nawigację nawet jakąś "no name" z marketu i poprostu ją odblokować i wrzucać mapy takie same jak do markowych urządzeń i nie będzie żadnego problemu?
Nom, dokładnie tak.
Sam chciałem kupić akirę z biedronki, ciężko mi doradzić, bo nie ma już ich w ofercie. Plusem któreś akiry już nie wiem której było to że w biedronce była tania, a miała fajny procek więc pod odblokowaniu robiła za palmtopa wartego około ja wiem 600zł. Jednak na allegro te akiry jak jeszcze tydzień temu znalazłem jedną z nich to kosztowała 399zl. Więc szczerze ci polecam Mio MOOV 200 PL sam jutro ją odbieram już odblokowaną. Mio to niezła firma więc powinno być trwałe (jak wiemy przy odblokowaniu tracimy gwarancję). Jak wpiszesz "Mio 200" w google znajdzie ci sklepy gdzie ta nawigacja jest nawet za 335zł, ja kupiłem w zaufanym sklepie w mieście za 380zł. Niby spora różnica, ale dopiero dziś weszła ta cena 335zl, tak było za 365zł to nie robiło mi znacznej różnicy przesyłka trochę kosztuje. Więc to Mio wychodzi nawet taniej niż taka akira z biedronki, a co daje Mio:
niezła firma, ma dobry procek samsung 400mhz!!! Dużo nawigacji na allegro do kwoty 600zł ma procka po 200mhz, ma też sporą pamięć rom bo chyba 512ram, dotykowy ekran itp... a że firma niezła będzie trwały mam nadzieję, jest też ładny i nie wielki więc będzie poręczny. Sam jutro go odbieram i wiem że z żadnej nawigacji nie będę tak zadowolony jak z tej, za tą kasę super sprzęt, polecam
Czakol a co sądzisz o nawigacji Akira Guepard kosztuje 299zł a problemów z odblokowaniem nie ma żadnych, wystarczy zmienić nazwę jednego pliku w rejestrze ?? Jak myślisz czy jest ona godna polecenia ?
Tu macie świetny sposób na odblokowanie MIO 200 w taki sposób że nie utraci się gwarancji...
Przy włączeniu mamy menu z wyborem albo MioMapy albo AutoMapy... do tego kilka innych programów m.in. odtwarzacz filmów, mp3 i zdjęć.
Oczywiście również jest w MENU "lampka" która rozjaśnia ekran.
Wszystko opisane w pliku tekstowym zawartym w paczce.
Naprawdę POLECAM !!!
Moderated By marek216:
W związku z tym że załącznik jest dostępny w sieci pobieranie za niego punktów uważam za nieetyczne. Załącznik skasowano.
PS Swoją drogą to trochę nie uczciwe, że ściąga się paczkę z netu, usuwa z niej adres mailowy osoby, która ją przygotowała. A za download każe sobie płacić.
Witam
Z góry dodaję, że jestem laikiem w tych sprawach.
Właśnie się zastanawiam nad kupnem tej nawigacji.
Nurtuję mnie jedno pytanie czy oprócz automapy da się wgrać inną nawigacje np. tomtom czy igo.
Jeśli się da to w jaki sposób.
Pozdr
Dopóki nie złamie się systemu na mio 200 można uruchomić tylko te programy, których nie trzeba instalować. A więc, jeżeli masz takie wersje map to powinny się uruchomić.
pozdrawiam Kaiman
Witam. Potrzebny mi jest beckup z 360. wrzuciłem na swoją to co było w paczce http://www.msi.pl/~msi466/ i teraz nie wy swietla mi obrazu menu na całym ekranie tylko wyświetla w rozdzielczości jak dla 200. jak to naprawić??
Witam. Potrzebny mi jest beckup z 360. wrzuciłem na swoją to co było w paczce http://www.msi.pl/~msi466/ i teraz nie wy swietla mi obrazu menu na całym ekranie tylko wyświetla w rozdzielczości jak dla 200. jak to naprawić??
Mam ten rom tylko, że to jest 1,52 Gb
Dodano po 53 [sekundy]:
debe wrote:
Na wszystkie wersje Mio Moov można wgrywać programy nawigacyjne ale wersje bezinstalacyjne bez odblokowywania.
U mnie na 360-ce chodzi oprócz oryginalnej aplikacji Mio Automapa i i-GO8
Dodano po 4 [minuty]:
habor wrote:
A ja mam inne pytanie, zastanawiam sie nad kupnem tej nawigacji, jak to wyglada po odblokowaniu MIO 200, czy jest normalny pasek tak jak w WM?
Czy po odblokowaniu mozna np na Mio wgrac WM 6.1?
Witam.
Próbowałem odblokować Mio tym sposobem: http://www.msi.pl/~msi466/ Po wgraniu wszystkiego tak jak należy i po odłączeniu mio od komputera na wyświetlaczu pojawia się zeby polączyć nawigacje z komputerem.
Czy ktos miał taki problem lub wie jak usunąć tą usterke?
Zrobilem tym sposobem i smiga wszystko ale jak chce włączyć automape to wyskakuje mi komunikat: Cannot find 'wceAm' (or one of its components). Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available.
Co nalzezy z tym zrobic?
Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:
Wgralem pliki z tej stronki: http://www.msi.pl/~msi466/index.php?art=1 wszystko weszlo dobrze ale przy wlaczeniu mio na poczatkowej stronie przy wyborze MIO MAP i AUTOMAPY pojawia sie problem a mianowicie jak chce wlaczyc MIO MAP to wyskakuje komunikat:
Cannot find 'wceAm' (or one of its components). Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available.
Da sie odpalic przez komandera ale tym normalnym sposobem nie. Co trzeba zrobic zeby odpalic normalnym sposobem?
Prosze o odpwoedzi pozdrawiam.
Nazwa ścieżki sterującej musi być taka sama jak nazwa pliku a dokładnie masz prawdopodobnie w innym miejscu mapę niż wydajesz polecenie z pozycji wyjściowej. Też tak miałem tylko z AM