Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy warto zakladać diody do spawarki?

Bomba9116 15 Jul 2008 19:20 4721 13
    Bomba9116
    Level 15  
    Witam. Mam w domu dużą, siłową spawarkę transformatorową. Jest ona zbudowana tylko z trafa. Regulacja prądu spawania polega na przestawianiu rdzenia. Słyszałem że spawarki na diodach są lepsze. Miej kleją, tak nie przepalają. Prawda to? Warto jest do niej zakładać mostek? Proszę o pomoc. Jeśli to nie ten dział to proszę o przeniesienie
    Czesiek
    Level 28  
    Spawanie pradem stalym jest lepsze od spawania pradem przemiennym. Wynika to z jonowego charakteru
    luku elektrycznego.
    Bomba9116
    Level 15  
    ale w praktyce poczuje różnice? bo może nie warto mi wydawać pieniędzy jak nie będę odczuwać efektu

Dodano po 21 [sekundy]:

a mostek mam zrobić normalny prostowniczy, tak?
    stefan_marek
    Level 18  
    Robiłem kiedyś taką próbę - efekt żaden. Prąd wprawdzie płynie w jednym kierunku, ale pulsacyjnie. A nam potrzebny jest prąd "ciągły", bez zaników. Aby uzyskać żądany efekt należy użyć spawarki z pełnymi 3 fazami oraz mostka z 6 diod.
    Bomba9116
    Level 15  
    no ale mojej spawarki tak nie zrobi, prawda?
    _JF_
    Level 23  
    Powiem tak... Spaw z spawarki z prądem przemiennym jest słabsze i kruche, wiem z własnego doświadczenia, ale są plusy, chociażby łatwiej sie spawa i łatwiej zrobi łuk, za to spaw z spawarki z pradem stałym ma lepszej jakości spawy ma lepszy przetop <niezależnie od ustawionego A> ale trudniej wytworzyc łuk i w ogóle trudniej sie spawa. Czy ta spawarka to własna robota jak tak, to pewnie masz kilka odczepów na uzwojeniu wtónym wiec dławniknie potrzebny, a jakimi elektrodami spawasz jak ponad 3 to zalecam mostek powyżej 130A
    Czesiek
    Level 28  
    Przy zastosowaniu diod do spawarki pradu przemiennego, niezbedny jest na wyjsciu dlawik o odpowiedniej wytrzymalosci pradowej. Problem gorszego zajarzenia luku rozwiazuje sie przy pomocy dodatkowego prostownika zasilanego z pelnego napiecia wtornego (gdy sa odczepy)dolaczonego do wyjscia na elektrode przez rezystor 50om odpowiedniej mocy.
    Przepraszam za brak polskich liter ale PC, na ktorym pisze nie oferuje ogonkow :)
    Bomba9116
    Level 15  
    to jest spawarka kupiona z jakiegoś zakładu już około 10 lat temu. Uzwojenia są z płaskowników. a odczepów dodatkowych tam nie widziałem niestety

Dodano po 2 [minuty]:

to sądzę że nie warto mi jej pewnie przerabiać........ jak uważacie?
    _JF_
    Level 23  
    jak chcesz,to zakładaj mostek, bedzie lepszy spaw, ale to są koszty i to nie małe + radiator, , i jak koledzy napisali dławnik by był potrzebny do regulacji prądu spawania wiec to beda koszty...
    Bomba9116
    Level 15  
    Taka regulacja jak jest teraz nie będzie dobra?
    =================================================
    Gdybyś Ty przerabiał tą spawarkę, to co byś do niej zamontował, żeby było lepiej spawać? Rdzeń jest ruchomy na pokrętle więc jako taka regulacja już jest .
    Wirnick
    Level 29  
    Ja gdybym używał spawarki do spawania tylko Fe (żelaza) , to nie przerabiałbym jej . Kupiłbym elektrody do spawania prądem zmiennym (całe spektrum fi) . Reszta to praktyka spawania .
    stefan_marek
    Level 18  
    Tak jak pisałem wcześniej - dołożyłem tylko mostek prostowniczy z 4 diod - efektu poprawy spawania nie zauważyłem. Może dławik rzeczywiście by pomógł, ale jego wielkość zniechęciła mnie do dalszych prób. Finałem był okazyjny zakup używanej spawarki na prąd stały z likwidowanej firmy.
    Stary1952
    Level 32  
    Chcę się podzielić własnym doświadczeniem w tym temacie. Przy spawarce z regulacją prądu za pomocą ruchomej zwory dołożenie samego mostka prostowniczego nie ma sensu,musi być odpowiedniej mocy dławik. Natomiast spawarkę z regulacją prądu odczepową należy dozbroić mostkiem prostowniczym,dławikiem oraz dodatkowym transformatorem z mostkiem prostowniczym ( ja użyłem trafo o mocy ok. 100W nap.55V mostek prostowniczy 10A/200V i rezystor 47om/50W ). Dodatkowe nap. łącz się równolegle do nap. głównego spawarki przez rezystor co w efekcie bardzo pomaga w tz. zapalaniu łuku podczas spawania.