Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pilot wyłączający telewizory TV-B-Gone

JIIIS 16 Jul 2008 13:01 16722 34
  • Pilot wyłączający telewizory TV-B-Gone

Jesteś zmęczony otaczającymi Cię zewsząd telewizorami LCD? Wykonaj własne urządzenie TV-B-Gone działające jako pilot - wyłącznik. Urządzenie jest proste do wykonania, a dodatkowo może znaleźć różne, czasem zabawne, zastosowania. Urządzenie jest zasilane dwiema bateriami AA i składa się przede wszystkim z czterech diod IR LED do wysyłania kodów wyłączania. Urządzenie ma ponoć zasięg działania do 45 metrów! (150 stóp). Urządzenie obsługuje 46 kodów telewizorów najpopularniejszych marek (według testów autorów działa w 90%, testowano na telewizorach dostępnych w Ameryce Północnej i Azji, dla modeli europejskich skuteczność może być mniejsza):

Quote:
    Acer, Admiral, Aiko, Alleron, Anam National, AOC, Apex, Baur, Bell&Howell, Brillian, Bush, Candle, Citizen, Contec, Cony, Crown, Curtis Mathes, Daiwoo, Dimensia, Electrograph, Electrohome, Emerson, Fisher, Fujitsu, Funai, Gateway, GE, Goldstar, Grundig, Grunpy, Hisense, Hitachi, Infinity, JBL, JC Penney, JVC, LG, Logik, Loewe, LXI, Majestic, Magnavox, Marantz, Maxent, Memorex, Mitsubishi, MGA, Montgomery Ward, Motorola, MTC, NEC, Neckermann, NetTV, Nikko, NTC, Otto Versand, Palladium, Panasonic, Philco, Philips, Pioneer, Portland, Proscan, Proton, Pulsar, Pye, Quasar, Quelle, Radio Shack, Realistic, RCA, Samsung, Sampo, Sansui, Sanyo, Scott, Sears, SEI, Sharp, Signature, Simpson, Sinudyne, Sonolor, Sony, Soundesign, Sylviana, Tatung, Teknika, Thompson, Toshiba, Universum, Viewsonic, Wards, White Westinghouse, Zenith.

Na stronie źródłowej znajduje się bardzo szczegółowa i bogato ilustrowana instrukcja montażu i oczywiście schematy (format SCH).

Źródło: http://ladyada.net/make/tvbgone/index.html

Cool? Ranking DIY
    About Author
    JIIIS
    Level 17  
    JIIIS wrote 246 posts with rating 20, helped 28 times. Live in city Kraków. Been with us since 2008 year.
    wader_669
    Level 28  
    jak by ktos wiedzial gdzie dostac ten procesor w polsce to by byl bajer
    wader_669
    Level 28  
    Mariuszek15 wrote:
    Jak kto gdzie ? :) Wszędzie jest dostępny:

http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?user_id=482212〈=pl

podales linka do attiny85 a tu jest potrzebny 85V

Quote:

– ATtiny25/45/85V: 0 - 4 MHz @ 1.8 - 5.5V, 0 - 10 MHz @ 2.7 - 5.5V
    – ATtiny25/45/85: 0 - 10 MHz @ 2.7 - 5.5V, 0 - 20 MHz @ 4.5 - 5.5V

na 2 bateriach czyli 3,0V lub 2,4V moze zadziala.
    W sumie to nie problem przerobic troche schemat dodac np jedna paluszka wiecej
    papudrun
    Level 13  
    JIIIS wrote:
    Jesteś zmęczony otaczającymi Cię zewsząd telewizorami LCD? ...

dla czego akurat LCD?? :) jakby CRT nie były sterowane podczerwienią...
    JIIIS
    Level 17  
    papudrun wrote:
    JIIIS wrote:

Racja, tak z rozpędu przy tłumaczeniu :) "...Tired of all those LCD TVs everywhere?..."
    Snikers
    Level 24  
    JIIIS wrote:
    papudrun wrote:
    JIIIS wrote:

Racja, tak z rozpędu przy tłumaczeniu :) "...Tired of all those LCD TVs everywhere?..."

W cywilizowanych krajach wszechobecne sa "kioski" reklamowe, monitory przy kasach, w autobusach, wyswietlajace reklamy. U nas tez powoli sie to wprowadza i mozna sie natknac na LCD w pancernej obudowe z reklama APAPu ;)
    wader_669
    Level 28  
    Quote:
    Part #: PN2222
    Description: NPN Transistor (TO-92) that is pin compatible with 2N3904

wiec rozumiem z tego ze mozna kupic kazdy tranzystor npn ktory ma podobne pin outy co 2n3904, czyli 2n3904 tez mozna kupic ?

Czy na tej stronie jest skompilowany program ktory wystarczy wgrac i ustawic odpowiednio fusebity?
    JIIIS
    Level 17  
    wader_669 wrote:
    Czy na tej stronie jest skompilowany program ktory wystarczy wgrac i ustawic odpowiednio fusebity?

A zagraniczne strony Ci nie działąją, żeby sprawdzić? Jest kod w C + plik HEX.
    wader_669
    Level 28  
    spoko dzialaja. Nigdy nie programowalem avrow w c ani nie kompilowalem kodu c dla avrow wiec nie wiem czy ten pakiet co tam jest nadaje sie by juz mozna bylo wgrac do procka czy jeszcze trzeba go skompliowac.
    Wiec sie nie czepiaj wydaje mi sie ze elektroda jest po to by sobie pomagac. Moze byla to glupie pytanie :P
    JIIIS
    Level 17  
    wader_669 wrote:
    spoko dzialaja. Nigdy nie programowalem avrow w c ani nie kompilowalem kodu c dla avrow wiec nie wiem czy ten pakiet co tam jest nadaje sie by juz mozna bylo wgrac do procka czy jeszcze trzeba go skompliowac.
    Wiec sie nie czepiaj wydaje mi sie ze elektroda jest po to by sobie pomagac. Moze byla to glupie pytanie :P

Dokładnie po to jest, żeby sobie pomagać i to właśnie staram się robić, ale trzeba zadawać właściwe pytania :P
    Balu
    Level 38  
    Tiaa.... w końcu tylko C generuje hexy... Zresztą nie dość że tylko c to jeszcze tylko na AVR złośliwi w tym atmelu:P
    ;]
    Sorry musiałem...
    Tak żeby Sobie pomagać, ale lenistwo trzeba tępić!!!:)
    P.S. Było głupie....
    _Damian
    Level 11  
    To znaczy on ma te kody już w sobie czy trzeba je dopiero w niego wgrać bo nie zrozumiałem
    sztyk8db4
    Level 1  
    Lepiej daj shemat tego pilota XD
    JIIIS
    Level 17  
    sztyk8db4 wrote:
    Lepiej daj shemat tego pilota XD

Hm, widzę, że kolejnemu Koledze szwankuje, albo przeglądarka internetowa, albo czytanie ze zrozumieniem, jakaś epidemia ostatnio :P (to tak z przymrużeniem oka, no offence :)).
    szwagier90
    Level 11  
    Hehe. Jazda z czymś takim pójść do Media Markt albo do innego takiego gdzie jest kupa TV na jednej półce i wyłączyć wszystkie za jednym razem. :P Ale by była panika :D
    Anonymous
    Anonymous  
    LED's
    Level 13  
    Kumpel, pracuje w media na telewizorach. To mówi że wszystkie telewizory i tak wyłączają ręcznie, bo jak wyłączą jeden z pilota to odbija się fala i włącza inny. I tak się bawić można do następnej zmiany.
    Powiedziałem mu że, z tumie mu zasięg ale jakoś nie dał mi do tuningu pilota.
    Okazuje się że duża część pilotów które pracują w standardzie RC5 działa na podobnej klasy użądlenia. Wniosek nasuwa się sam że program do tego pilota się upraszcza.
    Lukaszinfer
    Level 12  
    Fajna rzecz:D. A ma ktos programik do tego. Jestem jeszcze slaby w pisaniu programow:|. Jak tak to bardzo prosze o podanie
    JIIIS
    Level 17  
    Lukaszinfer wrote:
    Fajna rzecz:D. A ma ktos programik do tego. Jestem jeszcze slaby w pisaniu programow:|. Jak tak to bardzo prosze o podanie

Jak potrafisz czytać ze zrozumieniem to znajdziesz potrzebne informacje na tej stronie.
    dukes-soft
    Level 12  
    Witam!
    Mam zamiar wykonać te urządzenie i zaprojektowałem nową płytkę jednostronną z rezystorami i kondensatorem ceramicznym w obudowach SMD1206 i bez złacza ISP do programowania. Jeśli ktoś chciałby skorzystać to pliki są w załączniku.

Pilot wyłączający telewizory TV-B-Gone
    JIIIS
    Level 17  
    dukes-soft wrote:
    Witam! Mam zamiar wykonać te urządzenie i zaprojektowałem nową płytkę jednostronną z rezystorami i kondensatorem ceramicznym w obudowach SMD1206 i bez złacza ISP do programowania. Jeśli ktoś chciałby skorzystać to pliki są w załączniku.

Ten obrazek został utworzony w jakimś programie do tworzenia płytek na podstawie jej schematu (pytam, bo nie używałem jeszcze takich programów), czy bawiłeś się w jakimś programie 3D? Ładnie wygląda :). Z góry dzięki za odp.
    dukes-soft
    Level 12  
    Takie obrazki tworzy sie na podstawie projektu płytki z programu Eagle. Tutaj jest wszystko opisane :)