Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przeróbka seryjnego radia Seat Ibiza 2001 rok

głupiogrz 17 Jul 2008 11:55 68508 19
    głupiogrz
    Level 2  
    Witam mam problem bo w moim seacie mam seryjne radio na kasete z dużym wyświetlaczem. Chciałem sie pozbyć tej cześci gdzie jest kaseta i wstawic tam pioneera Dhe-p6000ub znalazłem na niemieckiej stronie zdjęcie jak to wygląda ale może ktoś z was robił taka przeróbkę i wiej jak mniej więcej to wykonać.

https://obrazki.elektroda.pl/55_1216288098.jpg
    slavwek.ie
    Level 34  
    głupiogrz wrote:
    Chciałem sie pozbyć tej cześci gdzie jest kaseta
    trzeba popatrzeć, czy "ta część gdzie jest kaseta" nie ma czasem możliwości wypięcia na zasadzie wsunięcia kluczyków (wyjmaków) a powstała w ten sposób "dziura" nie ma czasem wymiarów DIN.. wówczas będzie wszystko jasne.

Zrób dokładną (dobrze doświetloną) fotkę tej twojej jednostki.
    głupiogrz
    Level 2  
    Tak wygląda zdjęcie mojej jednostki problem też jest w tym że nie posiadam shenmtów elektrycznych od auta a prawdopodobnie seat nie robił na kostkach iso.

TAK JEST U MNIE

A TAK WYGLąDA PO PRZERóBCE

wasylwek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Demontaż całej konsoli , zabezpieczenie łatwo psujacych się elementów (głównie mam na myśli ten wielki wyświetlacz) dokładnie zwymiarowanie otworu tzw DIN radia z tego co pamietam to otwór 182mmx 52 mm i....zaznaczenie konturu następnie nawiercenie otworków (zeby włożyć np. brzeszczot polecam wąski jednostronny) i wodze fantazji uruchomić . Jedno co wiem to da sie tak bo kiedyś coś takiego wykonałem właśnie w Seacie (obróbka "zgrubna" wykonana była brzeszczotem dokładne niuanse robiłem zwykłym "tapeciakiem".
    P.S. drugi raz 3 razy bym sie zastanowił czy i przede wszystkim za ile bym to robił w każdym razie wykonalne jest na pewno.
    Powodzenia życzę .
    piterm19
    Level 2  
    By można zagospodarować miejsce na radio warto skorzystać z akcesoriów
    Najprostszym rozwiązaniem jest wykorzystanie specjalnej ramki montażowej która idealnie wypełnia miejsce po fabrycznym sprzęcie
    Można dobrać taką ramkę z katalogu akcesoriów o ile jest dostępna

Charakterystyczne fabryczne gniazdo połoączeniowe seata wymaga specjalnego adaptera
    wasylwek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Uważam , że przy tego rodzaju ekwilibrystyce ( którą zaproponowałem) podłączenie "elektryczne" radia to będzie już mały "pikuś" , zważając na to , że fabryczny odtwarzacz będzie już raczej 100% nie do użytku co za tym idzie jego specjalistyczne kostki do których proponujesz adapter tylko spotęgują problem pomieszczenia tego "kołtuna" za radiem. Proponuję obciąć fabryczne kostki i kabelki zakończyć standardowymi kostkami ISO bądź fabryczną kostką Pioneera "wchodzacą" bezpośrednio do odtwarzacza .
    Może mało się orientuję w Twych możliwościach bądź umiejętnościach głopiogrz ale zalecam wizytę w "kumatym" zakładzie CA (co zbliży zabieg do kosztów wspomnianej specjalistycznej ramki ) . Ja zaproponowałem jedno z możliwych wyjść .
    Teoria została "wyłożona" czas na praktykę :D .
    głupiogrz
    Level 2  
    To tak panowie po odlączeniu seryjnego radia z wyświetlaczem wcale a to wcale nie dzialają mi nawiewy wogole nie ragują a wiec doszedlem do w niosku że najprościej bedzie zrobić trójnik kostek iso zostawić oba radia przy życiu a nowe radio zamontowąc w kokpicie pod konsolą co wy na to ??
    bboykoti
    Level 17  
    Mój kumpel jest na etapie takiej przeróbki, prawie skończył i wszystko mu śmiga :) Także musiałeś coś pomotać...
    Powiem tylko, że troche roboty jest, ale efekt o wiele lepszy niż pchanie radia gdzieś indziej...

Pozdro
    Bejz
    Level 21  
    W tych seatach dokładałem drugie radio w półke nad nogami kierowcy a z oryginalnego wypinałem kostkę głośnikową i antenę bo zasilanie musi zostać żeby sterować nawiewami. Nie można zrobić trójnika na przewodach głośnikowych bo wyjarasz końcówki mocy w obydwóch modelach chyba że przełączane z jednego radia na drugie na przekaźnikach.
    kotuniunia
    Level 29  
    Ale wymyślili badziewo z tym radiem połączonym ze sterowaniem innych funkcji.To wsztstko robione pod serwis a i tak często sie psuje szczególnie w modelach ponad 10 lat!
    bboykoti
    Level 17  
    Ale przecież sterowanie nawiewami itd. jest niżej, nie ma potrzeby, żeby wkładać gdzieś radio nad nogami kierowcy, bez sensu :]

Można bez problemu zrobić tak jak widać to na rysunku, wyciągnąć samego kaseciaka, wyciąć otwór i o ile pamiętam to przedłużyć jakieś kable i podnieść trochę płytkę, bo za mało miejsca na radio jest :)

Mój kumpel tak zrobił i śmiga :) Jak wróci z delegacji to mogę się dokładnie go zapytac jak to zrobił jeżeli ktoś by chciał :)

Pozdro
    maciejxxl
    Level 1  
    Tak jest to wykonalne,ja mam usterke właśnie związaną z.... sam nie wiem bo piszczy mi w głośnikach.

rozebrałem cały panel wyjąłem skrzynkę z radiem i wtyczki są standartowe czyli nie ma problemu z podłączem nowego radia tylko, trzeba zostawić płytkę bo na niej jest sterowanie nawiewów a na dodatek do płytki wpina się główny panel.
    Tak że płytka ma z tyłu trzy gniazda,
    1 radio zasilanie,
    2 radio głośniki
    3 sterowanie nawiewów i wyświetlacza,
    Wypinając te dwie wtyczki od radia z tyłu panel normalnie śmiga.
    Tak że można radyjko zamontować osobno albo tak jak kolega pisał brzeszczot i jechane tylko po wycięciu dziury trzeba dorobić podporę pod nowe radyjko bo będzie gonić jak sie pojedzie po dziurach
    Płytka stara musi zostać
    No i zostaje jeszcze dodatkowo rds na starym wyświetlaczu bo pobiera sygnał z płytki
    Trzeba na penelu jeszcze przerobić guziczek do ustawiania godziny i daty
    Sqadak
    Level 11  
    No ja właśnie dopijam kawę i lecę do garażu walczyć z zasileniem drugiego radia. Borykam się z tym samym problemem, tylko że swoje radio zamontowałem pod całą tą konsolą - dorobiłem kieszeń, uchwyt i teraz radio jest ładnie, równo i sztywno zamocowane - podejrzewam, że nie będzie żadnych problemów z przeskakiwaniem płyt. Pozostanie mi tylko dorobić "osłony" na boki radia, bo fabryczny plastik (tam gdzie jest kieszeń przy dźwigni zmiany biegów) został trochę brutalnie potraktowany szlifierką :D
    Plusem tego rozwiązania jest też to, że w razie odsprzedaży auta wystarczy zmienić tunel, który jest zdecydowanie tańszy od nowego panelu na wyświetlacz.

EDIT.
    No i część prac zakończona. Z fabrycznego radia wypiąłem tylko kość głośnikową, musiałem zostawić kość z "prądami" bo bez niej nie działał wyświetlacz, ani sterownie dmuchawy itp. Z kości prądowej puściłem drugą wiązkę zasilającą do swojego radia a kable głośnikowe przedłużyłem za pomocą przedłużek (wtyczki identyczne jak ori czyli tylko plug and play). Kabel antenowy udało się tylko przeciągnąć i wystarczył w sumie na styk.

Ori radio zaprogramowałem, żeby - nawet gdyby ktoś je włączył - to grało jak najciszej - może dzięki temu nic się nie stanie końcówkom mocy - tego akurat nie jestem pewien ale zminimalizowałem takie ryzyko - jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi :D
    arul29
    Level 10  
    Sqadak moglbys zrobic zdjęcie jak to wygląda z dodatkwym stelarzykiem do radia?? Bardzo bylbym wdzieczny pzdr
    KuabPN
    Level 1  
    Witam, mam kilka pytań odnośnie tej przeróbki. Jest to jedyne forum na którym znalazłem jakieś sensowne wypowiedzi na w/w temat, z tym że były one pisane jakiś czas temu z tąd moje pierwsze pytanie - czy czyta jeszcze ktoś ten wątek?
    deus1980
    Level 10  
    Jedyna sensowna rzecz w przypadku tego modelu radia to nie borowanie dziur czy dorabianie stelaży tylko Zmieniarka CD w bagażniku lub jak ktoś woli mp3 to adapter zmieniarki z odtwarzaczem mp3 z usb, kart SD i z wejściem AUX.

Nie prościej?

pozdrowienia dla użyszkodników seatów;)
    rafbid
    Level 33  
    Można też użyc mp3 z adapterem na kasete lub transmiter fm.
    byku04
    Level 1  
    Witam mam takie pytanie czy pod seryjne radio w seacie te z tym wielkim wyświetlaczem idzie podłączyć skrzynie basową ???
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Oczywiście ... jednak musisz kupić wzmacniacz z HIGH INPUT lub kupić konwerter RCA

PS: poczytaj forum , bo temat omawiany wielokrotnie.