Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z miernikiem UNI-T UT71B

lewar 17 Lip 2008 17:28 2478 4
  • #1 17 Lip 2008 17:28
    lewar
    Poziom 11  

    Witam, mam problem z multimetrem UNI-T UT71B, mianowicie gdy przełącze go na pomiar napięcia stałego do 200mV, miernik wariuje i pokazuje napiecia rzędu 75-160mV mimo iz nic nie jest podłączone do sond pomiarowych. Po zwarciu sond miernik wskazuje 0mV a po rozwarciu napiecie stopniowo rośnie od zera w góre. Czy ktoś miał podobny problem i jak go rozwiązać.

    0 4
  • #2 17 Lip 2008 21:58
    tvl
    Poziom 12  

    Możliwe wylanie baterii 9v, obejrzyj w środku, czy nie zalane

    0
  • #3 17 Lip 2008 22:10
    lewar
    Poziom 11  

    Tak też pomyslalem na początku, takze jest nowa bateryjka nie stety problemu to nie rozwiązało.

    0
  • #4 17 Lip 2008 23:32
    tvl
    Poziom 12  

    Wymiana baterii problemu zalania nie rozwiąże, najwyżej wyjęcie jej.

    0
  • #5 17 Lip 2008 23:41
    hkuhn
    Poziom 25  

    Temat "wariowania " przyrządów był nieraz omawiany , ale pomyśl tylko :zakres 200mV i rezystancja wejściowa na poziomie 10MΩ ( lub więcej).Dodaj do tego przewody o długości ok.50cm podłączone do wejścia i masz idealny układ do "zbierania " szumów i napięcia z otoczenia.Jeśli po zwarciu przewodów wskazania się zerują ,to przyrząd jest sprawny.Żyjemy otoczeni różnymi polami elektromagnetycznymi , elektrycznością statyczną ,dlatego w przewodach pomiarowych indukują się napięcia o różnych wartościach:miernik pokazuje tylko to ,co pojawia się na wejściu pomiarowym.

    0