Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka młotowiertarka Bosch4, Hitachi, Makita...?

Mirron 18 Jul 2008 16:20 45161 31
Wago
    Mirron
    Level 11  
    Witam!

Potrzebuje kupić młowiertarke coś klasy Bosch4...
    Miałem wiertarke Boscha GBH 4-32 DFR SET Professional ale po około 3 miesiącach użytkowania wysiadł w niej udar.... po oddaniu do serwisu w centrali stwierdzili, że wiertarka była użytkowana niezgodnie z przeznaczeniem, nieadekwatnie do jej mozliwości, zasugerowali zakup silniejszego urządzenia oddali kase i tyle...... z opinii pantoflowej wiem ze mieli problemy z tymi młotkami i chwilowo wycofali je ze sprzedazy, jednakże teraz znowu sie pojawiły w salonach Boscha i ponownie sie nad nią zastanawiam... dopóki sie nie zepsuła łądnie sobie pracowała i napewno nie zgodze sie z opinią serwisu że była eksploatowana zbyt ostro gdyz mam na stanie 2 modele Boscha BOSCH GBH 2-26DFR oraz 2-24 DRE i od dwóch lat dostają ostro w palnik - dużo mocniej niz owa przeciążona czwórka i dają rade wiec musieli miec cos na sumieniu.....

Teraz zastanawiam sie nad sprzetem:

1. Hitachi DH30 PC2,
    2. Makitą HR3000C
    3. Boscha GBH 4-32 DFR SET

generalnie maszyna bedzie służyła do podkuwania, wiercenia otwórów rzędu 24-32 i mniejszych oczywiscie... do wiekszych spraw mam Boscha7 i daje rade z otworami 40-55.

Co byscie polecili z wymienionych sprzetów? A moze jeszcze cos innego... generalnie w Boschu jest jeden podstawowy plus deklasujący rywali - 3 letnia gwarancja! Chyba ze to sciema jakas z tą gwarancją.... ale jak narazie działa...

Z góry dzieki za pomoc!
  • Wago
    adamjur1
    Level 41  
    Popieram Boscha - mam dwójkę i czwórkę od o 10 lat i przez ten czas zmieniałem tylko uchwyty sds+. Nawet szczotek nie trzeba było wymieniać.
    Z praktyki podpowiem że max dla 4 to 25 mm i czasem koronka 60 ale tylko w suporexie, dziurawce czy porotermie.
    Do większych mam Hilti 55.

Pozdr.J.
    markosik20
    Level 33  
    Mirron wrote:
    Witam!

generalnie w Boschu jest jeden podstawowy plus deklasujący rywali - 3 letnia gwarancja! Chyba ze to sciema jakas z tą gwarancją.... ale jak narazie działa...

Oj ściema, po roku jak oddasz do naprawy napiszą że uszkodzone elementy uległy naturalnemu zużyciu i nie podlegają wymianie gwarancyjnej :wink:.
    Pracowałem kilka lat w serwisie i wiem jak to działa.
    Zastanów się nad wiertarkami Hilti. Dają nawet 50% rabaty i to dla nowych klientów. Przez 2lata gwarancji naprawią wszystko (nawet jak przejedziesz wiertarkę walcem :wink: ). HR3000 ma małą wadę w układzie przełącznika a w GBH 4 siadają koła zamachowe.
  • Wago
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    markosik20 wrote:

Oj ściema, po roku jak oddasz do naprawy napiszą że uszkodzone elementy uległy naturalnemu zużyciu i nie podlegają wymianie gwarancyjnej :wink:.
    Pracowałem kilka lat w serwisie i wiem jak to działa.
    .

Wysyłam do Boscha maszyny na gwarancji od dość dawna i nigdy z opisanym przypadkiem się jeszcze nie spotkałem (naprawy gwarancyjne są robione tylko w centralnym serwisie w Warszawie), a wręcz odwrotnie często sie zdarzało że szli klientowi na rękę, więc kolego nie ściemniaj a może masz takie doświadczenie z chińskim boschem(oni najczęściej podrabiają Boscha).Owszem zdarzało się że druga naprawa na gwarancji była odpłatna z uwagi na niewłaściwe zastosowanie maszyny(zielonego Boscha lub Skila przy pracach w firmach-co wbrew pozorom nie jest trudne), a sami klienci potwierdzali.
    Mirron
    Level 11  
    markosik20 wrote:

Zastanów się nad wiertarkami Hilti. Dają nawet 50% rabaty i to dla nowych klientów. Przez 2lata gwarancji naprawią wszystko (nawet jak przejedziesz wiertarkę walcem :wink: ). HR3000 ma małą wadę w układzie przełącznika a w GBH 4 siadają koła zamachowe.

Myślałem o Hilti tyle że cena odstrasza... za odpowiednik Boscha 2-26 DFR wołają ponad 1500zł :cry: i do rabatów jakos nieskłonni dla nowych klientów a przynajmniej u mnie....
    markosik20
    Level 33  
    Topolski Mirosław wrote:

Wysyłam do Boscha maszyny na gwarancji od dość dawna i nigdy z opisanym przypadkiem się jeszcze nie spotkałem (naprawy gwarancyjne są robione tylko w centralnym serwisie w Warszawie)

Ja takie wysyłki robiłem prawie codziennie :wink:. I jeżeli koszt części które trzeba było wymienić przekraczał 50% wartości nowego urządzenia pojawiały się problemy z uznaniem naprawy jako gwarancyjnej. Ktoś kto zna politykę marketingową elektronarzędzi Bosch "od kuchni" wie dlaczego dają 3 lata gwarancji i na tym nie tracą :wink:. Co do lini niebieski/zielony to niektóre cześci z lini zielonej pasują idealnie do niebieskiej ( te same nr. kat.) i tak defakto co znaczy użycie profesjonalne a amatorkie? (tyle samo co kupił na FV lub nie). Wszyscy producenci elektronarzędzi mają w swojej ofercie produkty bardzo dobre jak i całkowite nieudane buble wypuszczone na rynek żeby dorównać konkurencji. I akurat GBH 4 w Boschu jest tym "bublem".
    Jeżeli elektronarzedzie będzie pracować bardzo długo i ciężko zaraz po zakupie a praca jaką wykona zamortyzuje jego zakup - polecam Hilti.
    Jeżeli będzie to praca ciężka, terminowo nieregularna, rozłożona w czasie - Bosch, Makita itp.
    Jeżeli prosta, lekka na jedną konkretną robotę - tanie elektronarzędzie z supermarketu (tez dają niektórzy długą gwarancję :wink:. )
    User removed account
    User removed account  
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    Quote:
    Czy zastanawiałeś się nad młotowiertarką AEG PN 3000SX2?
    Ja używam ją już 7 lat po trzech miesiącach od kupna pierwszej i wypróbowaniu jej dokupiłem jeszcze jedną i jestem z nich bardzo zadowolony. Gwarancja też jest na nie 36 miesięcy. Jak jest z serwisem to nie wiem bo nigdy mi się nie popsuły, a pracuję bardzo ciężko.

I tu popełniasz poważny błąd,ponieważ przeglądu serwisowego należy dokonać przynajmniej raz na rok(Ciebie ratuje to że masz dwie i na pewno pracują na zmianę).Naprawa będzie na skutek takiego traktowania maszyny nieopłacalna.
    Milwauke,AEG i Atlas Copco to jedno i to samo(ta sama firma produkująca elektronarzędzia na potrzeby różnych krajów-pod nazwą Milwauke nie sprzedasz arabom).
    User removed account
    User removed account  
    Mirron
    Level 11  
    Quote:
    Czy zastanawiałeś się nad młotowiertarką AEG PN 3000SX2?
    Ja używam ją już 7 lat po trzech miesiącach od kupna pierwszej i wypróbowaniu jej dokupiłem jeszcze jedną i jestem z nich bardzo zadowolony. Gwarancja też jest na nie 36 miesięcy. Jak jest z serwisem to nie wiem bo nigdy mi się nie popsuły, a pracuję bardzo ciężko. Wykonuje bardzo dużo instalacji elektrycznych i używam ich przede wszystkim do kucia przewiercania ścian wiertłem 25 lub 32 i do wiercenia koronkami 60 i 80 głównie beton cegła i poroterm ( poroterm mimo że nie jest zbyt twardy to często klinuje koronkę i są gwałtowne zmiany obciążenia). Wiem że jest to przesada dla tych sprzętów ale znoszą to dzielnie, przez tyle lat żadnej awarii. Wprawdzie w jednej zaczyna sprzęgiełko trochę przeskakiwać ale dzieje się tak od roku i jeszcze śmiga. Jeżeli będę ją wymieniał na nową to tylko ten sam model. Przy kupnie musisz zwrócić uwagę czy była wyprodukowana w Niemczech i czy ma 1010W bo są też słabsze, i musi być to AEG anie Milwaukee bo nie wiem czy amerykańcy nie spiprzyli czegoś aby produkcja była tańsza. Jedno co jest denerwujące w tych wiertarkach to ciężko chodzący przełącznik biegów jak dostanie się pod niego pył, ale można się przyzwyczaić no i jest trochę ciężka ale jest naprawdę wytrzymała.

Witam, szczerze mówiąć to nie brałem pod uwagę tej firmy chociaz znam ją... mam starsza wyżynarkę AEG i w sumie sprzecik mimo swojego wieku śmiga jak ta lala....
    Maszyna nad którą się zastanawiam będzie rowniez służyła jako pomoc przy wykonywaniu m.in. instalacji elektrycznych itp. prac elektroinstalacyjnych...
    Potrzebuje jakiegoś młotka z ciutke większą siłą udaru niż 3J... Do codziennych prac typu małe podkuwanie, dziury pod kołki i przebicia rzędu 20mm mam dwie małe wiertarki Boscha 2-26 DFR oraz 2-26 DRE z których jestem zadowolony..... czasem dostają ciutke bardziej bo zdarza sie ze przychodzi im wiercic wieksze dziury np 25-32mm i nie powiem dają sobie z tym rade ale przeciez nie o to chodzi zeby wyciskac z maszyny siódme poty bo długo nam w ten sposób nie posłuży dlatego potrzebuej czegoś większego ale jeszcze na SDS PLUS np. z uwagi na ceny wierteł czy też gabaryt takiej wiertarki...

Tak jak kolega "markosik20" napisał zapewne najlepszym tutaj rozwiązaniem byłoby cos z katalogu HILTI ale niestety cena na mój obecny budżet mnie powala...... dlatego tez szukam tańszych rozwiązań...
    Mariuszczs
    Level 19  
    Ja kupiłem w castoramie młotowiertarkę Sparky, doadatkowo w zestawie była taka mała wiertarka 300 W - używam jej non stop w warsztacie do szczotkowania ( więc przydatny dodatek )
    Sparky niby ma 7J siłę udaru ale nie umiem tego ocenić. Ogólnie jestem zadowolony z niej bo wykułem nią wszystkie kanały pod instalcję elketryczną i wodną. Udało mi się ją zajechać dopiero jak wykułem otwór w stropie o wymiarach ok 1m x 3,5 m. Straciła sporo na sile kucia a i wiercernie było gorsze. Niedawno rozebrałem ją i wymieniłem oring w mechanizmie pompującym powietrze i chyba wruciła dawna siła a napewno spora jej część.
    Stary1952
    Level 32  
    Mirron wrote:

Miałem wiertarke Boscha GBH 4-32 DFR SET Professional ale po około 3 miesiącach użytkowania wysiadł w niej udar..

Po prostu trafiłeś na nieudany model . Jestem użytkownikiem narzędzi firmy Bosch , do tej pory się nie zawiodłem ( mówię o narzędziach oryginalnych , nie kupionych podróbach na bazarze ) i nie mam zamiaru zmieniać firmy . :D
    Pozdrawiam .
    pszczyna
    Level 20  
    Panowie o czym mowa czy któryś z was pracował ze sprzętem HOLMAN to urządzenia wykorzystywane nawet w górnictwie!!!!!!!
    darkart
    Level 11  
    polecam Makita Młotowiertarka HR2811FT , te dewalty tez sa fajne ale , maja one slabe koła przekładni , miałem w naprawie kilka wlasnie na to dosyc droga naprawa , a makity naprawde swietnie pracują .Mlotowiertarki z silnikiem pionowym sa latwiejsze w naprawie i eksploatacji .
    Martenka2
    Level 12  
    [quote="mietekt"]A używal ktoś moze tego http://www.dewalt.pl/powertools/productdetails/catno/D25113K/

Używałem tego De Walta kilka lat , wykonałem ok15 tyś otworów w betonie głównie wiertło Fi 8 , wiercenia w betonie i żelbetonie zbrojonym (wiertła hilti) . Kucie dłutem itd . Pracuje do dzis . W firmie mamy 5 szt tego modelu i poza drobnymi naprawami (szczotki) raz uchwyt , wszystkie pracują ok .
    invx
    Level 25  
    Quote:
    Oj ściema, po roku jak oddasz do naprawy napiszą że uszkodzone elementy uległy naturalnemu zużyciu i nie podlegają wymianie gwarancyjnej.

jedną młotowiertarkę 3x w ciągu 3 letniej gwarancji naprawiali, i naprawili :) w miarę szybko.
    gadem
    Level 16  
    Potwierdzam, że Bosch BOSCH GBH 2-26DFR jest ok. mam dwa egzemplarze (jeden 15 letni , drugi roczny) ten stary po 14 latach miał zmienioną tuluje udaru (gubił wiertło przy wyciąganiu) drugi to model z wymiennymi główkami.
    Uważam, że GBH 2-- jest najbardziej korzystny nawet do cięższych prac (tylko trzeba jemu i pracownikowi dawać po parę chwil wytchnienia )
    Pozatym stosunek masy własnej do możliwości jest optymalny.
    Lecz znam też takich , którzy zniszczą wszystko (ekipa remontowa z Pruszkowa - którą pozdrawiam).
    ironinhead
    Level 2  
    Witam

ja rozważam zakup między:
    - DEWALT D25113K (cena na allegro: 599 PLN)
    - BOSCH GBH 2-26DFR (na allegro najtaniej: 655 PLN)

Którą byście wybrali? Możliwości zapewne są podobne, ale pewnie trzeba brać pod uwagę gwarancję i jakość serwisów. Co w tej sprawie możecie doradzić?

Pozdrawiam
    januszbe
    Level 19  
    Witam
    Z ciekawością śledzę temat. Nie posiadam wiertarki żadnej z wymienionych marek. Wykonuje prace elektroinstalacyjne, najczęściej budownictwo jednorodzinne. Sam osobiście mam trzy wiertarki, a mianowicie Kress-lekka wiertareczka z udarem rzecz jasna daje rade nawet z koronką 60mm, a dwie to firmy Metabo, bardzo polecam tą firmę, pracują w ciężkich warunkach i nic nie dzieje się z nimi. Ale raz do roku cały sprzęt oddaje do serwisu, a ja mam wakacje wtedy.
    Pozdrawiam
    keszan
    Level 20  
    ironinhead wrote:
    Witam

ja rozważam zakup między:
    - DEWALT D25113K (cena na allegro: 599 PLN)
    - BOSCH GBH 2-26DFR (na allegro najtaniej: 655 PLN)

Którą byście wybrali? Możliwości zapewne są podobne, ale pewnie trzeba brać pod uwagę gwarancję i jakość serwisów. Co w tej sprawie możecie doradzić?

Pozdrawiam

Witam!
    Wiertarką
    DEWALT D25113K pracuję prawie dwa lata, nie miałem z nią żadnych problemów
    Do cięższych prac,posiadam BOSCH-a GBH 4DFE.
    Adam
    mp.nwo
    Level 13  
    Ja bym wybrał Hitachi ma kilka modeli od paru i lat i nie narzekam na nie bardzo dobrze się spisują.
    EETRON
    Level 12  
    cześc
    czy ktoś z was pracował wiertarkami z odsysaniem pyłu z wiercenia, czy to faktycznie działa, i możemy być pewni że nie nakurzymy ani troche, znalazłem makitę i hitachi o podobnej budowie, bosch ma inne rozwiązanie odsysania i niewiem które lepsze

dzięki za opinie
    ArteXL
    Level 24  
    Witam, z listy którą podałeś to tylko Makita. Największa moc (5.3 J). Osobiście używam sprzętu Makity i jestem bardzo zadowolony.
    Pozdrawiam
    ArteXL
    mietekt
    Level 11  
    EETRON wrote:
    cześc
    czy ktoś z was pracował wiertarkami z odsysaniem pyłu z wiercenia, czy to faktycznie działa, i możemy być pewni że nie nakurzymy ani troche, znalazłem makitę i hitachi o podobnej budowie, bosch ma inne rozwiązanie odsysania i niewiem które lepsze

dzięki za opinie

Jest jeszcze Dewalt chyba d25315k.
    Na moje oko i tak się będzie kurzyć.
    slawekx
    Level 29  
    wszystkie marki są dobre a która najlepsza to zależy kto i w czym wierci lub kuje .......Mój typ to M E T A B O
    starter55
    Level 24  
    Do kolegi @markosik
    Jakiego smaru uzyc do wiertarki bosch GBH 2-24 dfr ? czy moze byc dobrej jakosci grafitowy?

Uszkodzeniu uległ wielowypust wirnika chce to naprawic na orginalnych podzespołach znalazlem na aledrogo taki wirnik cena 200 zł, twoim zdaniem czy jest sens takiej naprawy ?
    Pozdrawiam
    markosik20
    Level 33  
    starter55 wrote:
    ...czy moze byc dobrej jakosci grafitowy?

Możeby być.

starter55 wrote:

Uszkodzeniu uległ wielowypust wirnika chce to naprawic na orginalnych podzespołach znalazlem na aledrogo taki wirnik cena 200 zł, twoim zdaniem czy jest sens takiej naprawy ?

Szkoda pieniędzy na wymianę samego wirnika...trzeba wymienić też zębatkę zdawczą...pomimo że jest sprawna.
    Czy wirnik jest nowy czy używany?