Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ustawienia fusebit w mikrokontrolerach AVR FAQ

robert123 30 Mar 2009 16:31 94041 340
Altium Designer Computer Controls
    emarcus
    Level 38  
    grzesiug wrote:
    Mam problem z atmegą8 (przez własną głupotę i pośpiech). Używam programatora bsd (Brian Dean's Programmer), AVRDUDE z nakładką Burn-O-Mat v2. uC miał ustawione nominalne wartości fusbitów, które chciałem odczytać. W danej chwili byłem na zakładce Oscillator/Clock Options ->External Clock gdzie była zaznaczona tylko pozycja Slowly rising power , zamiast read wcisnąłem write i teraz nie mogę się połączyć z atmegą.
    Co zapisałem atmedze i jak to cofnąć??
    Pozdrawiam

Czyli zaprogramowales CKSEL=0000; SUT=10
    W tej sytuacji musisz mu podlaczyc (przynajmniej na czas przeprogramowania) zewnetrzny OSCYLATOR jako zrodlo zegara (nie jest to rownoznaczne z zewnetrznym rezonatorem kwarcowym) podlaczony do XTAL1 tylko; mozesz tam podpic jakiekolwiek zrodlo dajace wzglednie czysta fale prostokatna. Patrz Fgure13 Datasheet.
    Naprawiajac taki blad ludzie kombinuja na sto roznych sposobow; mozesz dostarczyc CLK z innego processora, mozesz zbudowac prowizoryczny multivibrator jako zrodlo zegara albo 'free running' oscylator jezeli posiadasz. Nalezy przy tym pamietac ze f- programowania nie przekrzacza 1/4 taktowania processora.

Sugerowalbym zapoznac sie z wybranym materialem z Datasheet (calosc wlacznie z dyskusja na ten temat (scroll do dolu)).
    http://www.scienceprog.com/programming-avr-fuse-bits-oscillator-settings/

e marcus
  • Altium Designer Computer Controls
    Avat
    Level 10  
    Witam.
    Mam problem z odblokowaniem Atmegi. Oczywiście na początku źle ustawiłem fusebity (nie wiedziałem, że w PonyProgu jest to "na odwrót") i wszystkie jest ustawione na odwrót.
    Popatrzyłem na stronie http://www.engbedded.com/fusecalc/ co mi się tam poustawiało i m. in. wyszło coś takiego:
    (Ext. RC Osc. 0,9-3,0Mhz)

Z tego co rozumiem, to jest to zewnętrzny oscylator RC. A więc ze strony http://atmega32.republika.pl/10.htm (przetłumaczony datasheet) wykorzystałem coś takiego, co teoretycznie powinno zadziałać:

Ale nie działa :/
    Według wzoru f=1/3RC podłączyłem takie wartości, że f powinno wynosić 1,12MHz, więc chyba ok.

Ale nie działa, procka dalej nie wykrywa (Device missing or unknown device) :/
    Czy potrzebuję dokładnie 1MHz? Jeśli nie, to lepiej więcej czy mniej? SPIEN nie przestawiałem w PonyProg jest to zablokowane.

Aha i jeszcze jedno pytanko: w razie zablokowania procka mamy podać do XTAL1 to 1Mhz. Czy ta wartość ma być zawsze taka sama, niezaleźnie od zewnętrznych zegarów, np kiedy zewn. oscylator będzie ustawiony na 8-12Mhz?

Liczę na Waszą pomoc :)
    Freddy
    Level 43  
    Nieszczęśnikom polecam lekturę w portalu EDW. Link
    Avat
    Level 10  
    Freddy wrote:
    Nieszczęśnikom polecam lekturę w portalu EDW. Link

Niestety nie wyjaśniają tam, jak odblokować AVRy. A wykonanie oscylatora RC u mnie nie działa :/
    emarcus
    Level 38  
    Avat wrote:

Niestety nie wyjaśniają tam, jak odblokować AVRy. A wykonanie oscylatora RC u mnie nie działa :/

A jak doszedles do wniosku ze masz processor zaprogramowany na zew. RC osc. a nie jak na wstepie pisales "External clock" - to nie jest to samo!

Podalem ci poprzednio link, gdzie byc moze znalazlbys przynajmniej czesc rozwiazania poroblemu, ale wyglada ze nawet ne czytales tej strony.
    Znalazlbys tam (42 Responses to “Programming AVR fuse bits – oscillator settings”) inny link opisujacy dokladnie podobne sytuacje: warto je przeczytac;
    -tymczasem popatrz link:

http://www.scienceprog.com/life-giving-to-atmega8/

e marcus
  • Altium Designer Computer Controls
    Avat
    Level 10  
    emarcus wrote:
    Avat wrote:

A jak doszedles do wniosku ze masz processor zaprogramowany na zew. RC osc. a nie jak na wstepie pisales "External clock" - to nie jest to samo!

Podalem ci poprzednio link, gdzie byc moze znalazlbys przynajmniej czesc rozwiazania poroblemu, ale wyglada ze nawet ne czytales tej strony.
    Znalazlbys tam (42 Responses to “Programming AVR fuse bits – oscillator settings”) inny link opisujacy dokladnie podobne sytuacje: warto je przeczytac;
    -tymczasem popatrz link:

http://www.scienceprog.com/life-giving-to-atmega8/

e marcus

CKSEL które ustawiłem to 0110, które to pasuje do External RC oscillator 0,9-3MHz. Chyba, że coś źle rozumiem?
    Wszystkie te strony już przeglądałem i próbowałem też z kwarcem 12MHz, ale nie zadziałało.

Próbowałem już korzystać z wbudowanego kondensatora 36pF, jak i dołączać 27pF (wg fusebitów 36pF powinien być aktywny) - brak reakcji :/

Chciałbym powtórzyć pytanie, bo nie jestem pewien jednej rzeczy, która może powodować ten błąd: Czy częstotliwość doprowadzona do XTAL1 musi być zawsze równa 1MHz niezależnie od ustawionego zegara? I drugie pytanie - jaka jest tolerancja? Jeśli dam np. 1,2MHz to już nie zadziała?

Proszę o te odpowiedzi, sam ciąglę kombinuję, co z tym jeszcze zrobić :)
    emarcus
    Level 38  
    Avat wrote:

Chciałbym powtórzyć pytanie, bo nie jestem pewien jednej rzeczy, która może powodować ten błąd: Czy częstotliwość doprowadzona do XTAL1 musi być zawsze równa 1MHz niezależnie od ustawionego zegara? I drugie pytanie - jaka jest tolerancja? Jeśli dam np. 1,2MHz to już nie zadziała?

Proszę o te odpowiedzi, sam ciąglę kombinuję, co z tym jeszcze zrobić :)

Ad1. Nie, nie ma ograniczenia czestotlowosci sygnalu doprowadzonego do XTAL1 (nie wyzsza niz max. f- taktowania dla versji processora).

Ad2. Powinien pracowac przy 1.2 MHz takze.
    Tolerancja stabilnosci dla tego sygnalu jest 2% t.zn kolejne "tiki" zegara nie powinny przekroczyc tej granicznej roznicy czestoliwosci.

e marcus
    Avat
    Level 10  
    Już udało mi się odczytać procesory, ale na razie nie mam co z nimi zrobić, więc chcę je przywrócić do stanu fabrycznego :)

Jakie są fabryczne ustawienia fuse bitów?
    emarcus
    Level 38  
    Avat wrote:
    Już udało mi się odczytać procesory, ale na razie nie mam co z nimi zrobić, więc chcę je przywrócić do stanu fabrycznego :)

Jakie są fabryczne ustawienia fuse bitów?

Odwiedzisz ta strone;
    -dokonasz selekcji processora; i to co ukaze sie, to wlasnie default settings (fabryczne ustawienia); lub click na button 'Defaults'.

Do ustawienia fusebitow najwygodnie jest uzyc Bascom,
    Wpisujesz jednoczesnie caly byte (HIGH i LOW) w postaci hex (bez wnikania w szczegoly) - te skalkulowane wartosci z dolnej czesi strony ponizej;

http://www.engbedded.com/fusecalc/

e marcus
    PiotrEtenM500
    Level 19  
    Cytat:

Do tego zaprszaszam do lektury:
    DATASHEET ATMEGI8
    http://mirley.firlej.org/fuse_bity_w_mikrokontrolerach_avr <--- tutaj wg mnei bardzo dobrze opisane fusebity
    oraz Książek "uC AVR ATmega w praktyce" Baranowskiego oraz "Programowanie uC avr w BASCOM", Wiązania.
    Na początku tego tematu jest dobry opis Fuse bitów po polsku

4. ATMEGA 162

Ustawienia fabryczne
    Domyślnym (fabrycznym) ustawieniem mikrokontrolera ATMEGA 162 są bity CKSEL3..0 = "0010", SUT1..0 = "10" oraz CKDIV8 = "0". Oznacza to że fabryczny mikrokontroler, przed zmianą jakichkolwiek "Fusow" pracuje na wewnętrznym oscylatorze RC z najdłuższym czasem startu i dzieleniem częstotliwości przez 8, co daje w efekcie taktowanie 1MHz.

Zewnętrzny Rezonator Kwarcowy 0,9 - 16MHz
    Gdy chcemy używać zewnętrznego rezonatora kwarcowego to musimy przestawić bity CKSEL3..1 w zależności od jego częstotliwości. Dla częstotliwości 0,9-3MHz bity CKSEL3..1 powinny mieć wartość "101", dla 3-8MHz powinno być CKSEL3..1 = "110" a dla częstotliwości większych od 8MHz bity CKSEL3..1 mają być ustawione na "111".
    W drugim kroku zajmujemy się ustawieniem bitu CKSEL0 i SUT1..0 ktore razem odpowiadają za czas powrotu mikrokontrolera do normalnej pracy po resecie lub trybie Power-Down itp. Najczęściej stosowane są trzy tryby. Pierwszy, wymagany gdy układ BOD jest aktywny uzyskamy dzięki ustawieniu CKSEL0 = "1" i SUT1..0 = "01". Drugi tryb stosowany jest gdy napięcie zasilające szybko narasta, jest realizowany przez ustawienie CKSEL0 = "1" i SUT1..0 = "10". Trzeci natomiast uruchamiamy stawiając CKSEL0 = "1" i SUT1..0 = "11", jest stosowany gdy napięcie zasilające powoli narasta.

Dzielenie częstotliwości zegara
    Za dzielenie częstotliwości zegara przez 8 odpowiada bit CKDIV8, jest on najczęstsza przyczyna problemow z działaniem mikrokontrolera. Dzielenie jest aktywne jeśli CKDIV8 = "0"

Interfejs JTAG
    Jeżeli bit JTAGEN="0" (zaprogramowany) wtedy piny PORTC.7 - PORTC.4 stanowią wyjście interfejsu JTAG i są na stałe podciągnięte do +VCC. Nie działaja one wtedy jako zwykłe piny (nie działa konfiguracja w programie ustawiająca je w roli wejść lub wyjść) i będzie to z pewnością przyczyną problemów, gdy właśnie te wyprowadzenia zostaną użyte jako wejścia lub wyjścia projektowanego systemu mikroprocesorowego. Aby wspomniane wyprowadzenia zachowywały się jak pozostała część portu C konieczne jest wyłączenie interfejsu JTAG poprzez ustawienie JTAGEN="1"

czemu to blokuje atmege w jakiej kolejności to zmieniać co w ciskać?
    Próbuje zmienić na zewnętrzny kwarc 8Mhz, tylko JTAG można bez konfliktowo wyłączyć, zmiana wartości na 0110 blokuje atmege
    aleexander
    Level 14  
    Witam,
    przejrzałem ten temat i inne dotyczące ustawiania Fusebitów.

Mój problem jest dla mnie nieco dziwny i nie potrafię sobie z nim poradzić.
    Mam Atmege16, chciałem napędzać ją kwarcem 14,318 MHz.
    Ustawiłem CKSEL = 1111, SUT = 11 i CKOPT = 0.

Problem w tym, że utraciłem komunikację z układem.
    Próbowałem kilka różnych rezonatorów kwarcowych, próbowałem zewnętrzny sygnał z generatora na bramkach, na innym procesorze, ostatecznie sprawdziłem na zewnętrznym generatorze RC - ciągle nic.

Czy możliwe, że procesor się uszkodził?
    Czy mam jeszcze jakieś opcje by uruchomić tą Atmege?

Pozdrawiam, aleexander
    czopik2004
    Level 19  
    Witam!
    Jak w takim oknie zaprogramować fuse bity na zewnętrzny oscylator 8MHz? Mam programator USBasp. Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam!
    emarcus
    Level 38  
    czopik2004 wrote:
    Witam!
    Jak w takim oknie zaprogramować fuse bity na zewnętrzny oscylator 8MHz? Mam programator USBasp. Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam!

W tym interface (oknie) nie zmienisz nic w twiom processorze, nawet nie zaladujesz programu!
    Jest to "okno" dla programowania w Bascom jezeli masz programator STK500, a twoj taki nie jest.
    Musisz wpierw odpowiednio skonfigurowac Baskom do pracy z twoim programatorem:
    Options->Programmer, ; tam wybierz odpowiedni programator do twojego systemu.
    Po nawiazaniu komunikacji z programatorem, byc moze ukaze ci sie inne okno dialogu do programowania.
    Byc moze takze, ze bedziesz potrzebowal doinstalowac odpowiedni USB driver (sterownik) do twojego programatora. Po tej stronie nie jest wiadomo z jakiego zrodla masz twoj programator i czy ma pelna kompatybilnosc z Bascom i Windows.
    Wiecej szczegolow i link do MCS downloads znajdziesz tu:
    http://avrhelp.mcselec.com/index.html?usb_ispprogrammer.htm

e marcus
    czopik2004
    Level 19  
    Programator działa i jest skonfigurowany. Czyta wszystko, proste programiki zapisuje, i działają. Czas najwyższy okiełznać 'fusy'. Jako, że nowszej wersji BASCOM'a nie mogę nigdzie znaleźć (mam 1.11.9.1) to muszę korzystać z tej :) A może ktoś wie, z kąd można pobrać demo do jakiejś nowszej wersji?

Pozdrawiam!
    emarcus
    Level 38  
    czopik2004 wrote:
    Programator działa i jest skonfigurowany. Czyta wszystko, proste programiki zapisuje, i działają. Czas najwyższy okiełznać 'fusy'. Jako, że nowszej wersji BASCOM'a nie mogę nigdzie znaleźć (mam 1.11.9.1) to muszę korzystać z tej :) A może ktoś wie, z kąd można pobrać demo do jakiejś nowszej wersji?

Pozdrawiam!

Nie ma nowszej versji DEMO.
    A co jest zlego w tej versji? Zostalo w niej udostepnione 'darmowe' programowanie do 4 kB.
    Potrzebujesz wiecej, masz darmowy WinAVR i AVR Studio.

Skoro twoj programator pracuje z Baskom w konfiguracji STK500/STK500 Extended, to nie ma nic prostszego jak po nawiazaniu komunikacji, odczytac ("Read") wszystkie elementy znajdujace sie po prawej stronie przedstawionego przez ciebie interface, nadpisac nowe wartosci (w formacie HEX) dla "Fuse Bytes" i kliknac "Write".
    W lewym box jest Low Byte, w prawym High Byte.
    Odpowiednie wartosci dobierzesz poslugujac sie Datasheet albo latwiejsza droga - fuse Calculator tu masz link:

Zaczym jednaj klikniesz "Write", badz PEWNY ze dobrales prawidlowo wartosci. Niezmiernie szybko i latwo mozna zablokowac processor. Niektorzy posiadaja cala kolekcje takich 'niewypalow' nie wiedzac co dalej z nimi zrobic...

e marcus
    olaf_madej
    Level 10  
    Witam serdecznie :)

Po raz pierwszy w rękach mam Amegę88. Właściwie mam dwie...

Ale zacznę od pierwszej...
    Tę dostałem w stanie jaki mam (masz może ją odpalisz), więc sam nie potrafię za bardzo powiedzieć co zostało tam ustawione...
    Ale objaw jest taki
    Zaprogramowany procek działa w układzie, ale w tempie ślimaka w oleju i to oglądanego jeszcze w zwolnionym tempie... pauza 1sek trwa jakieś 15-20sek.
    Więc mniemam iż jest przestawiony na bardzo wolną częstotliwość generatora. Procesor pracuje na wewnętrznym RC.
    Procesor nie daje się odczytać - mam programator na USB i programuję przez STK500 z pod Bascoma. Nie da się odczytać ani FuseBitów ani zawartości programu (programator ma zworkę do wolnego programowania, ale to nic nie daje).
    Ze znajomym pracujemy nad takim samym układem i on coś namieszał z przestawieniem bitów. W pierś się bije że przestawiał tylko zegar. Ani Resetu ani ISP nie ruszał.
    Czy jest jakaś metoda aby ruszyć tę atmegę88?

Druga spawa. Nauczony na błędach z tym pierwszym prockiem wole się zapytać, aby nie zablokować swojego...

Jak ustawić fusebity w STK500, aby przestawić wewnętrzny generator z fabrycznego 1Mhz na 4 lub 8? W tej chwili procesor ma ustawienia fabryczne.

Pozdrawiam
    Olaf...
    poorchava
    Level 18  
    Witam,
    mam problem z przestawieniem atmegi8 na zewnętrzny kwarc. Ubiłem w ten sposób już 2, i już mam dość. Właśnie kombinuję z trzecią. Podłączyłem kwarc 16Mhz, 2 kondensatory 15pF do masy. Fusebity ostawiałem w ponyprogu. Cksel 3..0 odznaczone, ckopt odznaczone. Nie bardzo to chce działać. Mogę odczytać fusebity (widaje mi się, że się zgadzają) ale nie mogę nic zapisać w żaden sposób. Programator to stk200 własnej roboty, ale w 100% sprawny (programowałem nim już i nie było problemów). Odczytać pamięć programu też mogę, ale dostaję coś takiego:

A tego na pewno tam nie wpisywałem. Tak na moje oko wygląda to jak wszystkie ASCII po kolei i każde 2x powtórzone. O co tu do ciężkiej cholery chodzi?!?! Już mi ręce opadają, bo wyczerpałem wszystkie pomysły.

edit: nie wiem jak to możliwe, ale pomogło usunięcie kondensatora pomiędzy vcc i gnd :?::?: Dlaczego kondensator pomiędzy vcc i gnd powodował takie dziwne zachowanie atmegi?
    rzepcio1987
    Level 11  
    Właśnie ustawiłem fusebity w ATMEGA162, zewnętrzny kwarc 12MHz:
    CKOPT = 1
    CKDIV8 = 1
    SUT = 11
    CKSEL = 1111
    No i kaplica:( Moim zdaniem te ustawienia są dobre, reszty nie zmieniałem, a aktualnie brak kontaktu z uP. Co może być przyczyną problemu? Kwarc?
    Dodam, że programowałem w AVR8 Burn-O-Mat v2.
    PiotrEtenM500
    Level 19  
    źle ustawiłeś

następnym razem sprobuj tej aplikacji AVRDUDE yuki-lab 1.05
    jest prosta i skuteczna. poszukaj na forum jak odblokowac uC napewno go uratujesz
    rzepcio1987
    Level 11  
    A nie jest czasem tak, że jedyną możliwością uratowania takiego uC jest programator równoległy? :P
    Btw, mógłbyś napisać, co ustawiłem źle... Czyżby to było CKOPT?
    PiotrEtenM500
    Level 19  
    nie koniecznie rownoległy.
    sa inne mzoliwosci opisane na forum
    mozesz tez zrobić sam, fragment rownoleglego
    poszukaj programatora z ukladem 74hc299N
    google powinne odszukać:)
    mirekk36
    Level 42  
    rzepcio1987 -->

proponuję zapoznać się z takim polskim narzędziem do obliczeń, ustawień i programowania fuse-bitów jak:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1354542.html

i ew wyrazić tam swoją opinię
    rzepcio1987
    Level 11  
    Yhm. A napiszesz co ustawiłem źle?
    Według tej, powszechnie używane stronki, wszystko powinno być ok.

Zewnętrzny kwarc 12MHz z największym opóźnieniem, brak dzielenia przez 8 i tyle. Wychodzi low na FF, high takie jak było.
    mirekk36
    Level 42  
    rzepcio1987 -> nie znam wprawdzie dobrze AVR8 Burn-O-Mat v2. - ale czy tam przypadkiem nie ma możliwości przez przypadek wyłączenia sobie SPIEN albo RSTDISBL ? bo może jednak któryś z tych bitów "ruszyłeś" niechcąco ?
    rzepcio1987
    Level 11  
    SPIEN nie zmieniałem
    RSTDISBL nie ma możliwości ustawienia
    ogólnie high = 0x99, czyli bez zmian, low = 0xFF

Jeśli o to pytasz tzn, że tamte ustawienia powinny być ok?
    mirekk36
    Level 42  
    rzepcio1987 wrote:
    SPIEN nie zmieniałem
    RSTDISBL nie ma możliwości ustawienia
    ogólnie high = 0x99, czyli bez zmian, low = 0xFF

Jeśli o to pytasz tzn, że tamte ustawienia powinny być ok?

tak jeśli Fuse LOW miało wartość 0xFF czyli wszystko na 1 (czyli nie zaprogramowane) to procek nie powinien był się zablokować - ale jeśli się zablokował - to niestety - albo gdzieś ci się jednak ręka omsknęła (też taki kiedyś miałem) i to jest najbardziej prawdopodobne - albo procek szukodzony - co praktycznie się nie zdarza przy takim programowaniu
    rzepcio1987
    Level 11  
    Niestety, ręka mi się na 100% nie omsknęła, bo zanim nacisnąłem write to minęła godzina ;/ Więc w takim razie może kwarc jest zepsuty?
    Jeszcze jedno pytanie, wiesz może co oznacza to 16K CK przy startup time? Bo np. dla 1K CK jest inne ustawienie CKSEL.

edit: znalazłem, że to z tym 16K to krystaliczny oscylator, a te inne to ceramiczne rezonatory... Tak, więc ustawiłem dla oscylatora krystalicznego, w zasadzie nie mając pojęcia czym się różni jedno od drugiego, ktoś mnie oświeci? Prosiłem w sklepie o kwarc 12MHz, dostałem kwarc i tyle o nim wiem!
    mirekk36
    Level 42  
    rzepcio1987 - nie przejmuj się - dla wszystkich ustawień zewnętrznego rezonatora powyżej 0.9MHz można stosować typowe kwarce jak to się mówi bez żadnych ograniczeń. To CK - to ilość cykli opóźnień zegara - podana także w ms. Jeśli nie wiesz dokładnie do czego to jest to zawsze dla kwarca większego niż 8MHz możesz ustawiać CKSEL1111
    rzepcio1987
    Level 11  
    no ja przyznam, że się przejmuję ;) bo jak dostałem info o tym, że źle zaprogramowałem powyżej, to aż mi ulżyło.
    Teraz, kiedy okazuje się, że chyba dobrze, to mam niemały problem, bo skąd mam wiedzieć, co niby nie działa? :(

edit: a tak poza tym czytałem sporo tematów na tym forum o fusebits i mnie STRASZNIE wkurza odsyłanie do tego przyklejonego tematu ;] bo naprawdę niewiele w nim jest ;]
    btw, dzięki za pomoc mirekk36, jakbyś wpadł na jakiś genialny pomysł, dlaczego się nie łączy, to byłbym wdzięczny za info :P
    rzepcio1987
    Level 11  
    Trzeba wziąć się za naprawę sytuacji, tak więc znalazłem schemat generatora w EdW:
    Oczywiście odpuszczę sobie dzielenie zegara, zrobię tylko na nandach.
    Ale nie do końca rozumiem jak może mi pomóc taki generator? Czytałem, że jeśli ustawiło się coś źle z zegarem to właśnie on pomaga.
    Ja to rozumiem tak, że jak zapodam uC taki sygnał, to będę mógł w tym czasie go zaprogramować ponownie, tak?

Być może też mam spalony kwarc, albo te kondensatory są złe (mam 33p, według dokumentacji jest 22p zalecane). Co o tym myślicie? Jak można to sprawdzić?

edit: no i czy muszę wylutować kwarc zanim dołączę generator?