grzesiug wrote:Mam problem z atmegą8 (przez własną głupotę i pośpiech). Używam programatora bsd (Brian Dean's Programmer), AVRDUDE z nakładką Burn-O-Mat v2. uC miał ustawione nominalne wartości fusbitów, które chciałem odczytać. W danej chwili byłem na zakładce Oscillator/Clock Options ->External Clock gdzie była zaznaczona tylko pozycja Slowly rising power , zamiast read wcisnąłem write i teraz nie mogę się połączyć z atmegą.
Co zapisałem atmedze i jak to cofnąć??
Pozdrawiam
Czyli zaprogramowales CKSEL=0000; SUT=10
W tej sytuacji musisz mu podlaczyc (przynajmniej na czas przeprogramowania) zewnetrzny OSCYLATOR jako zrodlo zegara (nie jest to rownoznaczne z zewnetrznym rezonatorem kwarcowym) podlaczony do XTAL1 tylko; mozesz tam podpic jakiekolwiek zrodlo dajace wzglednie czysta fale prostokatna. Patrz Fgure13 Datasheet.
Naprawiajac taki blad ludzie kombinuja na sto roznych sposobow; mozesz dostarczyc CLK z innego processora, mozesz zbudowac prowizoryczny multivibrator jako zrodlo zegara albo 'free running' oscylator jezeli posiadasz. Nalezy przy tym pamietac ze f- programowania nie przekrzacza 1/4 taktowania processora.
Sugerowalbym zapoznac sie z wybranym materialem z Datasheet (calosc wlacznie z dyskusja na ten temat (scroll do dolu)).
http://www.scienceprog.com/programming-avr-fuse-bits-oscillator-settings/
e marcus