Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 21PT1653/58 chassis L6.2 brak startu przetwornicy

18 Lip 2008 21:24 6237 14
  • Poziom 13  
    Witam
    W telewizorze był uszkodzony tranzystor 7504 STP4NA40F1, zenerka 6502 BZX79-C15, dioda 6514 BZT03-C200, mostek prostowniczy. Wszystkie te elementy posiadały zwarcie. Dodatkowo zostały wymienione kondensatory 2515 i 2423 (47u/160V) oraz bezpiecznik główny. Po wymianie TV odpalił. Uruchamiałem go dla testu 2 razy każdorazowo na godzinę.
    Za trzecim razem TV nie odpalił słychać tylko cewki rozmagnesowujące. Zmierzyłem napięcie za mostkiem, wynosi w okolicach 310 - 315V. Napięcie + 150V wynosi 2,5V. Wszystkie wymienione za pierwszym razem elementy są ok.
    Co może być przyczyną że przetwornica nie startuje teraz?
  • Poziom 36  
    Poszukaj na WN.Tymczasem.
  • Poziom 13  
    Na Module 110 sprawdzałem tranzystory i diody, kondensatory. Wszystkie są ok.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    BF487 i BF423 do wymiany w przetwornicy. R3514 i 3515 całe?
  • Poziom 13  
    BF423 i BF487 mierząc miernikiem były ok. Ale ok wymienię. M3514 i 3515 nie sprawdzałem. Jak sprawdzę dam znać jak postępy.
  • Spec od sprzętu Unitra
    O tak wymień BF487 oraz tranzystor i elektrolity w obwodzie 5V. Jak to nie pomorze to szukaj w trafie WN-jak wyżej a raczej samo trafo!

    Dodano po 1 [minuty]:

    Mierząc te tranzystory nie sugeruj się tym co pokazuje miernik-Wymień!
  • Troll forumowy
    kosta2000 napisał:

    Co może być przyczyną że przetwornica nie startuje teraz?


    Przyczyną może być sam MOSFET. To bardzo wybredna przetwornica na nie. Było już na ten temat sporo napisane. Szukajka.

    marian1981.02 napisał:
    Jak to nie pomorze to szukaj w trafie

    No właśnie bo niedługo może też jadę nad morze, a może i nawet na pomorze. Kumasz wajchę?
  • Poziom 13  
    Wymieniłem rezystory 3514 i 3515 (1 ohm) - miały przerwę. Przetwornica teraz brzęczy. TV nie uruchamia się. Dioda LED nie świeci. Co może być tego przyczyną?
  • Moderator
    Zamiast HOT-a podłącz żarówkę, sprawdź +B. Warto podstawić jeszcze kondensatory na przetwornicy.
    Skorzystaj z "szukajki" na forum wpisując "l6.2 przetwornica"- sporo ciekawych porad.
  • Troll forumowy
    A wymieniłeś tak jak marianek ci radził BF487 ? Można wstawić BF459 uwzględniając różnice w wyprowadzeniach. Tylko musi być taki uczciwy z odpowiednią betą. Bo spotkałem się z takimi co miały ją rzędu kilka.
    Cześć dzimi :wink: Z tą żarówką to nie wiem co ma to wnieść, bo z opisu wynika, że brak jest jakichkolwiek napięć (przetwornica brzęczy, LED nie świeci), ale mniejsza o to.
    Co do reszty się zgadzam, na temat tego chassis można by już trylogię napisać.
  • Moderator
    dzimi napisał:
    Zamiast HOT-a podłącz żarówkę

    Żarówkę w tym chassis warto podłączyć później, dla sprawdzenia wydolności zasilacza. A na początek lepiej tylko odłączyć wyjście +B na trafo WN i sprawdzać przetwornicę wyłącznie przy obciążeniu za trafkiem.
    Przynajmniej układ odchylania (cały) będzie tu wyeliminowany jako jedna z możliwych przyczyn braku startu.
  • Poziom 13  
    Dzięki wszystkim za porady.
    Nie wymieniałem jeszcze BF487 (brak w sklepie). Spróbowałem podpiąć żarówkę i przetwornica w ogóle nie startuje. Brak także brzęczenia (zupełna cisza).
    Wymienię jeszcze ten BF487 i zobaczę.
  • Spec od sprzętu Unitra
    Są jeczsze zamienniki go...Poczytaj o tym!
  • Poziom 13  
    Niebieska pastylka-C-1n5,daj na 3KV w obw. Tranzystora przetwornicy oraz odchylaniu H w obwodzie kolektora BU-C-2n2/3KV to typowe,pozdro.
  • Poziom 13  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi. TV niestety nie ruszyl do końca. Prawdopodobnie oprócz zasilacza padlo coś dalej jeszcze. Dalsza naprawa raczej nieoplacalna.