Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

wzmacniacz gitarowy "noname", przydźwięk i trzaski

19 Lip 2008 12:47 1688 3
  • Poziom 9  
    Mam w domku wzmacniacz gitarowy jakiejś mało znanej firmy (i raczej marnej jakości) Problem z nim jest taki, że po włączeni zasilania słuchać buczenie (przydźwięk sieci chyba) oraz głośne trzaski. Buczenie oraz trzaski są niezależne od sygnału wejściowego. Czytając podobne tematy natknąłem się na wiele podpowiedzi, jednak problem cały czas jest. Masa jest prawidłowo doprowadzona i przykręcona (chociaż mieszkam w bloku więc masy tak jakbym nie miał) Wszystkie elementy wyglądają na sprawne (szczególnie kondensatory) nie ma zwarć w układzie (widocznych). Właściwie wszystko już sprawdzone poza dokładnym sprawdzeniem elementów. Od czego mam zacząć i jak to sprawdzić? Czy możliwe, że uszkodzony transformator zasilacza może powodować takie problemy? Jak sprawdzić czy jest sprawny?
  • Poziom 31  
    Witam

    Pytanie zasadnicze, moim zdaniem, brzmi następująco: czy ten wzmak chodził prawidłowo czy problem po jakimś czasie użytkowania. Jeśli po czasie to może to być :

    - lichej jakości potencjometry
    - zimne luty na płytce
    - uszkodzony kondensator w zasilaczu.

    Jeśli od początku to złe prowadzenie ścieżek, lub liche ekranowanie.

    Myślę, że to na początek wystarczy. Ustalenie czy ścieżki są prawidłowo pociągnięte będzie trudne. Na czym jest wykonana końcówka mocy.

    --
    pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Już wszystko działa jak trzeba. Najprawdopodobniej było to wadliwe lutowanie, ale pewny nie jestem bo poprawiłem jeden lut wzmacniacz dalej nie działał poprawnie, a po jakimś czasie sam z siebie zaczął działać poprawnie ;)
  • Poziom 20  
    Przelutuj więc cała płytkę najlepiej, tylko nie zrób zwarć bo wtedy to będzie juz calkowita lipa. Możesz przesmarować też potencjometry. To że po pewnym czasie dopiero zaczął grac jak należy oznacza że ten poprawiony punkt nie był przyczyną. Zwróć szczególna uwage na pola lutownicze gdzie widać obwódke wokół nózki elementu.