Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Różnicówka-wyzwolenie przy podłączeniu urządzen

duo3 20 Jul 2008 18:56 7352 10
  • #1
    duo3
    Level 10  
    Witam serdecznie
    Od paru dni mam następujacy problem z róznicówka,po podłaczeniu urzadzen o wiekszej mocy (młot udarowy,szlifierkę,kompresor,piłe tarczową) do sieci elektrycznej w domu wyrzuca mi zabezpieczenie.(testowane w większości gniazdek w domu)Urzadzenia te maja moc powyżej 800W wszystkie działały do tej pory,te o mniejszej mocy nie nie stwarzaja problemów.Instalacja jest nowa i zrobiona przez elektryka z uprawnieniami W domu mam też urzadzenia AGD które powyzej tej krytycznej mocy nie sprawiaja kłopotów(odkurzacz zelmer 1800W,podgrzewacz wody 21KW,kuchenke elektryczna itp.one są oczywiście uziemine oprócz odkurzacza.A więc czy problem ...
    1)sprowadza sie do urządzeń z silnikami komutatorowymi?(a odkurzacz hasa...silnik indukcyjny?- nie wiem..)
    2)i czy świadczy to o uszkodzeniu automatu zabezpieczającego -40A,30mA ....test działa..
    3)czy może szukać innej przyczyny w skrzynce rożdzielczej lub w instalacji ,ale gdzie ?
    4)Czy ten problem można rozwiązać samemu...?
  • #2
    bubels
    Level 17  
    Tu masz topik jak sprawdzić różnicówkę:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic325191.html

    Osobiście odłączył bym wszystko od różnicówki i podłączył bym tylko któreś urządzenie które powoduje problem ( 1 gniazdo bezpośrednio pod tablicę). Jeśli automat nie zadziała to znaczy że problem faktycznie istnieje ale nie w podłączanym urządzeniu lecz w instalacji elektrycznej a konkretniej gdzieś w tej gałęzi w której podłączasz wymienione urządzenia.

    P.S.
    Co do nowości instalacji to trochę niechlujnie zrobiona ta rozdzielnia no i i te nieizolowane końcówki z listwy pod S - nie toleruje tego.
  • #3
    plazmospin
    Level 12  
    Na dołączonym zdjęciu (różnicówka 3 fazowa) nie widać do końca jak poprowadzony jest jej przewód neutralny. Sprawdzanie różnicówki PE-N przy pomocy przycisku TEST lub rezystora 7,5kOM/1W może zrobić ten elektryk, który ci sprzedał swoją instalację (chcąc sprzedać ci i osprzet zamontowany i
    robocizne). Tak do końca mówiąc ten test to tylko półprawda.
    Potwierdzam, że bez dodatkowych przyrządów najprymitywnieszym ale i miarodajnym sposobem lokalizacji miejsca (a potem przyczyny) może być zlokalizowanie czy problem leży po stronie urządzeń (upływność w odbiornikach z przewodem ochronnym !) np. kuchnia elektryczna (często zasilające są 2 fazy) , szliferka itp.
    Pamietaj, ze np. spawarki (również KEMPPI) jednofazowe i to 150tki a na pewno wyższe wymagają zabezpieczeń typu najlepiej C lub D i czasami większego zapasu amperażu - minimum D20 C25 itp.
    Powodów może być wiele...za duży prąd rozruchowy szlifierki, młota udarowego w stosunku do adekwatnych zabezpieczeń b10,b16 ..., te urządzenia np. jako jednoazowe albo mają moc powyżej 2,5kW lub za duzy prąd rozruchowy.
    A propo mozesz sprawdzić i powinieneś to zrobić czy w rozdzielni na szynie przewody niebieskie - N i PE - żółtozielone są porządnie przykręcone do listew...i osprzetu MOżE TO TYLKO BRAK STYKU ...
  • #4
    michcio
    Electrician specialist
    [quote="bubels"P.S.
    Co do nowości instalacji to trochę niechlujnie zrobiona ta rozdzielnia no i i te nieizolowane końcówki z listwy pod S - nie toleruje tego.[/quote]

    No i te za bardzo odizolowane końcówki przewodów.

    Do właściciela rozdzielni, radzę zaizolować przynajmniej te sterczące styki z szyny dla S-ek, ale po uprzednim wyłączeniu zasilania. Kiedyś jak coś zaczniesz grzebać to przypadkowo dotkniesz i problem gotowy.
  • #5
    Jasxx
    Level 21  
    Widzę, że nikt nie pomógł ci rozwiązać problemu tak dokładnie. Urządzenia, które uzywasz są metalowej konstrukcji, przeważnie bez przewodu uziemiającego. To, że go trzymasz w ręku za metalową obudowę już powoduje zadziałanie różnicówki. Podłącz więc przewodem metalową obudowę urządzenia do bolca w gniazdku i sprawdź czy ci to wtedy zadziała.

    Odkurzacz działa, bo jest plastykowy.
  • #6
    marian_em
    Level 25  
    Jasxx wrote:
    Urządzenia, które uzywasz są metalowej konstrukcji, przeważnie bez przewodu uziemiającego. To, że go trzymasz w ręku za metalową obudowę już powoduje zadziałanie różnicówki. Podłącz więc przewodem metalową obudowę urządzenia do bolca w gniazdku i sprawdź czy ci to wtedy zadziała.
    Wytlumacz mnie, prostemu czlowiekowi, jakie znaczenie ma fakt trzymania za metalowa obudowe, skoro jest ona odizolowana od uzwojen przez ktore plynie prad?
  • #7
    duo3
    Level 10  
    Odłączyłem całą chałupke od różnicówki i podłączyłem do niej tylko młot i...wszystko jest ok.Urządzenie działa i nie wyzwala zabezpieczenia,po ponownym podłączeniu domu sytuacja się powtarza... więc coś w instalacji,jak można zlokalizować miejsce usterki np.miernikiem...?
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    bubels
    Level 17  
    A więc jesteś już krok dalej. Tak jak powiedział mój przedmówca bez mierników nie będzie to proste.

    Ja w tym wypadku przeanalizował bym czy urządzenia które podpinasz i powodują owe anomalie nie podpinasz zawsze w tym samym miejscu/obwodzie ( szlifierka, kompresor - sugerują pomieszczenia warsztatowe ).

    Tak jak zaproponowałem odłączenie całej instalacji tak tera podłącz to gniazdo (obwód) do którego wpinałeś pierwotnie te urządzenia (pozostałe zostaw odłączone). Jeśli wyrzuci wiesz na pewno że cały upływ pochodzi właśnie z tego obwodu.


    Do JASXX
    Quote:
    Widzę, że nikt nie pomógł ci rozwiązać problemu tak dokładnie. Urządzenia, które uzywasz są metalowej konstrukcji, przeważnie bez przewodu uziemiającego. To, że go trzymasz w ręku za metalową obudowę już powoduje zadziałanie różnicówki. Podłącz więc przewodem metalową obudowę urządzenia do bolca w gniazdku i sprawdź czy ci to wtedy zadziała.

    Odkurzacz działa, bo jest plastykowy.


    Musiał byś chyba pogłębić wiedzę na temat wyłącznika różnicowo-pradowego. Jak by nie spojrzeć czy ludzka ręka (Boże uchowaj) czy przewód uziemienia będzie dla urządzanie zerowaniem a urządzenie to ma wadę w postaci upływu to i tak wyłącznik musi zadziałać bo o to właśnie w nim chodzi.
    Jeśli autor tematu włącza kilka różnych urządzeń (w tym kompresor) i wszystkie wyzwalają zabezpieczanie to raczej problem jest w instalacji a nie we wszystkich odbiornikach.
  • #10
    Awdeg
    Level 26  
    Jeżeli całą chałpę masz podłączoną pod tą jedną różnicówkę to powodem mogą być upływy powstałe na skutek pojemności pomiędzy uzwojeniem a przewodem ochronnym,które po zsumowaniu mogą przekroczyć próg wyzwolenia różnicówki.A tak w ogóle to bym dokładnie rozrysował sobie tą instalacje i pochylił się nad nią,bo to foto sugeruje ,iż ktoś kto ją wykonywał to bez urazy ,ale prawie jak fachowiec
  • #11
    duo3
    Level 10  
    ...problem został rozwiązany,na jednym z obwodów w domu a mianowicie na wyjściu ze sterownika ogrzewania podłogowego było zwarcie między przewodami N i PE.Doszedłem do tego wypinając po kolei przewody N z listwy łączącej przewody N i sprawdzeniu czy jest zawarcie z przewodem PE.
    Dzięki wszystkim za chęć udzielenia pomocy,i nakierowanie mnie na przyczyne usterki...:)