Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wieza Daewoo RD-430XB. Wyłącza się i blokuje.

waco 21 Lip 2008 12:38 2514 5
  • #1 21 Lip 2008 12:38
    waco
    Poziom 28  

    Wieża ciężko się włącza, a po włączeniu nie zdąży się nawet nic zmienić i się wyłącza na St-BY. Najszybciej się wyłącza na DVD.
    Wymieniono kilka kondensatorów w zasilaczu. CE907, CE951, CE906 = 1000µF oraz CE912 2200µF/35V. Ponadto wygrzany był stabilizator IC902 7812, więc go też profilaktycznie wymieniono. Niestety nic nie pomogły te podmiany.


    Co może być przyczyną?

    0 5
  • #2 03 Wrz 2008 13:15
    Medyk5
    Poziom 10  

    Mam ten sam problem, doszedłeś może co było tego przyczyną?

    0
  • #3 19 Wrz 2008 10:23
    Andy11

    Poziom 17  

    Wymień układ greatza D911.U mnie był przegrzany i powodował spadek napięcia.
    Pozdrawiam.

    1
  • #4 15 Mar 2009 12:38
    wencek
    Poziom 15  

    U mnie sytuacja wyglądała również podobnie, wymieniłem układ gretza D911 i sprzęt da rade włączyć ale bardzo się grzeje stabilizator IC902 7812 oraz wymieniony układ gretza. Do stabilizatora dołożyłem radiator którego oryginalnie nie było i okazuje się że po ok 5 min radiatora nie idzie dotknąć! To grzanie występuje tylko jak wybrany jest odczyt z płyty na radiu jest ok. Ponadto sprzęt przestał czytać płyty CD czyta tylko DVD.
    Co może być powodem tych objawów...?

    0
  • #5 26 Mar 2010 16:00
    tda1111
    Poziom 10  

    Witam.
    Niedawno miałem ten sam problem.
    Zwiększyłem pojemność kondensatora c912 do 4700uF. Stabilizator IC 902 wymieniłem na nieizolowany i dokręciłem radiator o powierzchni około 10cm2 (pasek blachy aluminiowej o wymiarach 1 x 10cm).
    Po godzinie grania temperatura radiatora to około 35 stopni. Sprzęt hula jak nowy :)

    0
  • #6 06 Kwi 2011 18:29
    xarusx
    Poziom 13  

    Odświeżę stary temat ale mam problem z tą wieżą :cry:
    Mój egzemplarz tak jak i moim poprzednikom nie chce się włączyć.
    Objawy:
    Brak jakichkolwiek oznak życia wyświetlacza VFD!.
    Dioda STANBY/ON się świeci (na czerwono)- po przyciśnięciu załącza się trafo (słychać pstryk stycznika) - można też je wyłączyć tym przyciskiem.
    U mnie też mocno się grzał stabilizator IC902 więc wymieniłem wg. przepisu tda1111 razem z kondensatorem c912 (na 4700µF/25V) i zmieniłem mostek D911, dodałem też radiator na IC902. Teraz już można dotknąć palcem stabilizator.
    Niestety to nie rozwiązało problemu.
    Zacząłem mierzyć napięcia na wszystkich złączach. Napięcia się zgadzają z dokumentacją, którą umieściłem w poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9368182#9368182

    Dodam jeszcze, że jak włączam wieżę, to słychać przez moment tak jakby startował silnik w DVD ale wieża nie reaguje na żadne przyciski oprócz STANBY/ON :cry:

    Macie jakiś pomysł co jeszcze można sprawdzić?

    0