Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    ghost
    Level 23  
    Mam z nim następujący problem: Trafil do mnie kiedys z ekranem "zabarwionym" na niebiesko, pomogla drobna regulacja, pozostala "niebieska czern" Kilka miesiecy pozniej nagle obraz zaczal stopniowo ciemniec, znow pojawilo sie niebieskie przebarwienie, regulacja juz niewiele dawala, Teraz praktycznie na ekranie jest "blekitny" zarys. Czy chodzi o uklad wzmacniacza koloru (plytka na lufie?) Ale chyba ne ma to zwiazku z jasnoscia? Procz tego, ma ktos moze schemat tego monitora?
    Z gory dzieki
    ghost
    Level 23  
    Mysle ze by sie przydal :) Wydaje mi sie ze bedzie zblizony. Moglbys mi prrzeslac na maila? duh666(malpa)wp.pl Straszne dzieki, To niestety pilne bo awaryjnie siedze na 14b\w :))
    ghost
    Level 23  
    Calkiem przyzwoity :) Masz moze opis zaznaczonych na nim sygnalow (lub jakis dokladniejszy opis, warunki pomiaru itp? W sumie rzadko grzebalem przy monitorach. Ogolnie mam spore pojecie o serwisie lecz nie w przypadku sprzetu wizyjnego. Jest na ten temat dostepne jakies sensowne faq? W sumie wiedzy nigdy za wiele...
    ghost
    Level 23  
    Uhm, niestety schemat nie zawiera opisu modulu znajdujacego sie na lufie kineskopu (uklady IC101 - 104) a takowy jest w mojej sytuacji niezbedny.. A ten drugi? 15Ge, porownam sobie, byc moze zmiany dotycza sterowania lub innej czesci schematu..
    ghost
    Level 23  
    Dzieki za schemat

Pozdrawiam! :)
    ELEKTRON2
    Level 21  
    jeśli stopniowo barwy się zmieniają to sprawdż kinol odłącz katody od płytki i kolejno pomierz prąd przez rezyst. kilkanaście om do masy,kinol będzie świecił kolejno kolorami ,prądy powinny być w miare równe