jakiej firmy płytę indukcyjną wybrać - firmy teka czy elektrolux? interesują mnie dwa modele: Electrolux EHD 60020 P albo TEKA GKST 60 I 4 B. a moze inne sugestie?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therewronek19 wrote:Ktoś tu kłamie, tylko kto? kolega człek czy mastercook.
Moc płyty ID64S to 5900W więc gdybyś włączył nawet 15 boosterów to nie możesz przekroczyć tej wartości.
Mastercook deklaruje, że jej elementy posiadają moc 2000W + 2800W + 2800W + 3100W = 7900W.
Moc całkowita (5900) podzielona jest w odpowiedniej proporcji na elementy z prawej i lewej strony, tak aby wartość mocy po włączeniu dwóch elementów grzejnych nie przekroczyła deklarowanej wartości.
W momęcie włączenia boostera również mogą grzać tylko dwa pola, jeżeli moc przekracza wartość ustaloną dla prawj lub lewej strony, energia jest "dawkowana" to zanaczy że pola są włączane i wyłączane, raz jedno pole grzeje po po kilku sekundach drugie.
Booster działa tylko przez kilka minut następnie płyta powraca do pracy w trybie bez boostera.
wronek19 wrote:Adam nie wiem czy kiedykolwiek widziałeś jak zachowują się indukcje podłączone do watomierza. Ja ma tą przyjemność sprawdzać może nie same płyty ale całe kuchnie na przyrządach gdzie w czasie rzeczywistym generowany jest również wykres mocy. Kuchnie amici mają 4 bustery i wszystkie możesz włączyć razem lecz nigdy nie zdarzyło się aby deklarowana moc płyty była przekroczona. Jeżeli dla ciebie różnica między mocą deklarowaną a rzeczywistą nie ma znaczenie to ciekawe jak dobierzesz zabezpieczenie. Nie wiem czy wiesz ale wchodzą płyty gdzie moc całkowita będzie ustawiana na życzenie klienta (zastanawiają się czy będzie to robił serwis czy w firmie), chodzi o to że twoja instalacja może wytrzymać obciążenie np. 3KW a płyta ma 5,9KW wtedy obniżą ci moc tak aby instalacja to wytrzymała.
Jak widzisz moc deklarowana przez producenta jest bardzo ważna chociaż by dlatego aby nie nie przegrywać spraw w sądzie gdyby spalił Ci się dom bo twoja instalacja wytrzymuje moc zadeklarowaną ale nie wytrzymała mocy rzeczywistej, która jest znacznie większa, i o której nie wiedziałeś.
arekb81 wrote:Electrolux to była kiedyś dobra firma. Teraz z zewnątrz wygląda ładnie a w środku tandeta jak w sprzęcie z biedronki. Jak się coś popsuje, dość długo czeka się na części. Jak zepsuje się po gwarancji, to szkoda na telefon do serwisu od razu na śmietnik, bo ceny części są z kosmosu. Chyba, że coś drobnego, ale Electrolux jak się popsuje to przeważnie jest to coś poważnego.
To przedłużenie gwarancji to rodzaj ubezpieczenia. Radzę dokładnie poczytać warunki. Bo jeśli firma ubezpieczeniowa pokrywa tylko koszt robocizny, a klient płaci za części, to wtedy lepiej przepić te 100 zł.
jas07 wrote:Moc poszczególnych pól jest "rozdzielana" przez moduły indukcyjne. Natomiast nieprawdą jest, ze działają tylko dwa pola
Wszystkie bedą działały, po warunkiem pewnego ograniczenia mocy, aby nie przekroczyć łacznej mocy nominalnej płyty.
wronek19 wrote:...
Tak więc na 1 pole grzeje z mocą 500W ale producent deklaruje że zużycie energii nie przekracza np. 100W/h na 2 200W/h i tak dalej. Teraz policz ile czasu pole musi grzać a ile pozostawać bez grzania (z mocą 500W) aby zmieścić się w deklarowanej wartosci dla poszczególnej nastawy...
jas07 wrote:...
Nie zdazyło sie nigdy aby, była konieczność uzywania pełnej mocy na wszystkich czterech polach...płyta ma okresloną moc nominalną dla każdego pola i poniżej tych wartości, grzanie odbywa się właśnie impulsowo, co w żadnym stopniu nie wpływa na jakość ogrzewania naczynia.
samsu100 wrote:A i tak przy uruchomieniu wszystkich pól praca będzie "przerywana" aby nie przekroczyć mocy przyłączeniowej nominalnej całej płyty.
samsu100 wrote:Prawie wszystkie płyty indukcyjne różnych marek mają budowę bardzo podobną
samsu100 wrote:chodziła wg "mojego" wyobrażenia są przesadzone