Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Soundman A600 końcówka mocy

pompak 21 Lip 2008 19:13 8238 31
  • #1 21 Lip 2008 19:13
    pompak
    Poziom 22  

    Witam,
    tak jak w temacie wygrałem na aukcji tą końcówkę mocy, z tego co wiem to ma około 15 lat także stara, ale jest sprawna.
    Może mi ktoś powiedzieć jakie może ona mieć parametry?
    W środku transfirmator chyba 600W ( z tyłu pisze psk 600 ) zasilacz 4x4700uF , napięcia na zasilaczu +,- 53V, końcówka mocy oparta na 8 tranzystorach Tesli KD3773. Ma ktoś może schemat tej końcówki z jakim pracuje obciążeniem minimalnym, jaką moc uzyskuje? pod płytkami końcówek mocy przekaźniki 12V 30A, bezpiecznik na pierwotnym transformatora 4A, na wyjściach po 6,3A.
    Mam pytanie od razu z tego co zauważyłem grzeje się bardzo jedna strona - prawa. Po 10 minutach prawa strona ma już 50-60 stopni bez obciążenia ( radiatory ma spore 32cmX13 po bokach ) stałego na wyjściu nie ma dźwięk jest, na obu kanałach ale jednak coś z nim nie tak, lewy mniej się grzeje.
    Pozdrawiam i załączam fotki końcówki.

    0 29
  • Relpol
  • #2 21 Lip 2008 20:27
    398216
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 21 Lip 2008 20:49
    pompak
    Poziom 22  

    Hmm no właśnie zauważyłem że jedna para nie ma tych białych rezystorów emiterowych, ale te zielone też ponoć 0,33r 5W a na sterowniu siedzą BD241C i BD242C na tej parze która się grzeje a na tej która się mniej grzeje: BDP286 i 2x2N6292, może spróbować wymienić sterujące na np BD911/912 , a jeszcze przy układzie UL1111 pisze termistor chociaż nie jest on przykręcony do radiatora tylko na podstawce DIP-8. Napewno końcówka była grzebana, pewnie wymieniane tranzystory końcowe ale naszczęscie na orginały Tesli. Myślałem o przerobieniu jej na Hexfety bo miała służyć do napędu subbasu na Eminence Omega 18" :), można by było w takiej sytuacji 2x Holton 400 zmostkować? Oczywiście transformator był wstawił toroidalny i nowy zasilacz, radiatory by starczyły ? Ewentualnie bym zamontował wentylatory bo końcówka i tak nie będzie w racku.

    0
  • Relpol
  • #4 24 Lip 2008 00:39
    pompak
    Poziom 22  

    Witam.
    Może ma ktoś schemat tej końcówki?
    Ile są warte z niej części? 16 orginalnych tranzystorów tesli , zasilacz, transformator , chce zostawić tylko obudowę i radiatory i przebudować ją do pracy w mostku na Holtony.

    0
  • #5 26 Lip 2008 14:44
    KrzysztofK
    Poziom 21  

    Ta końcówka choć stara to jednak jest dość solidna. Szkoda trochę robić z niej "dawcę organów". Jak mówił dj-MatyAS ustaw najpierw prąd spoczynkowy, podłącz pod subbas i posłuchaj jak się sprawuje.

    0
  • #6 27 Lip 2008 09:07
    stasiekm
    Poziom 29  

    Mam dwie takie końcówki ale z logo PST (widać je na jednej z płyt na zdjęciu). Z racji niskiego napięcia zasilania używałem w mostku na 4 omy -dawały rade bez problemu, choć z czasem dla spokoju domontowałem do nich wentylatory (w racku) i wstawiłem kondensatory 4x15mF.
    Prawdopodobną przyczyną grzania się kanału bez obciążenia jest wzbudzenie się -u mnie tak było i sprawę załatwiły kondensatorki (10n z tego co pamiętam) równolegle do wejścia (co ciekawe, w jednym egzemplarzu już były zamontowane).
    Jedyny poważny problem jaki z nimi miałem to głupiejące zabezpieczenia (przyczyną było złe rozwiązanie zasilania przekaźnika)

    0
  • #7 28 Lip 2008 12:34
    Hansol2_pl
    Poziom 20  

    Hej mam taka koncowke na przegladzie, w srodku ktos juz cos kombinowal z nia w 1983 i potem 1986roku bo tak jest napisane, w tej koncowce mam wieksze rozmiarowo kondy ale ida do wymiany bo chyba sam wiek mowi za siebie. Fotki zalacze wieczorem.

    0
  • #8 28 Lip 2008 13:03
    pompak
    Poziom 22  

    Którym PRkiem ustawić prąd spoczynkowy? ile powinna końcówka na strone pobierac mA? zmierzyć spadek napięcia na rezystorach emiterowym względem masy?
    Rozebrałem narazie końcówke bo chciałem sprawdzić wielkość trafa, wagę itp , również tranzystory pomierzyć.
    Wszytskie KDki mają między E-C mają spadek 0,53V-0,54V na zasilaczu pod obciążeniem 13,4V 500mA , rezystor na zailaniu 10k. Ale jedno mnie dziwi jeden kanał miał oznaczenia na tranzystorach flamastrem z tyłu np 230, 235, 220 , 210 , 245 i 150 i właśnie tak jak by ten 150 sie grzał ale nie jestem pewnien możliwe że wogóle ta połówka zasilania się grzała , co mogą oznaczać te liczbby? Porównywałem te tranzystory to mają podobne spadki różnica może 5-10mV.
    Przerabiać tą końócwkę mocy czy zostawić narazie? Chciałem tam wstawić toroida 800VA 2x57V , ile wycisne z niego w mostku na 4 ohm i z wentylatorami na radiator, transformator poradził by sobie przy subbasie? oczywiście zasilacz wymienię.

    0
  • #9 29 Lip 2008 00:08
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  

    Te liczby to pewnie wzmocnienie tranzystorów które ktos mierzył i sobie pozapisywał. Tak mi sie wydaje.
    Prąd spoczynkowy mierzysz przez wpięcie w szereg z biegunem zasilania amperomierza. Wyżej juz było wspomniane ze prad ten powinien wynosić 80-100mA.

    0
  • #10 30 Lip 2008 18:58
    pompak
    Poziom 22  

    Witam.
    Złożyłem końcówkę do kupy ( narazie 1 kanał ) , wymieniłem elektrolity na płytkach i powiększyłem zasilacz na ponad 20 tys uF na jedną stronę.
    Napięcię wzrosło do +,- 57,3V, przy pomiarze prądu spoczynkowego po około minucie strona + pobiera 2A , napięcie przysiada do 53V , a po 1 minucie - strona pobiera około 1,7A i napięcie wtedy przysiada na -55V.
    Coś jest nie tak nie powinna chyba końcówka bez obciążenia pobierać 200W i od razu w ciepło przetwarzać? Co najpierw sprawdzić zamieniłem miejscami tranzysory ale i tak się grzeją ( bardzo duży prąd spoczynkowy ) nie widać żeby się jeszcze coś grzało . Gdzie jest PRek od prąd uspoczynkowego? może to on uległ uszkodzeniu? Ewentualnie jeszcze tranzystory sterujące: jeden na osobnym radiatorze: BD241C, 2 bez radiatorów na płycie BD241C i BD242C wszytskie się grzeją , a sterujące na radiatorze głównym są lekko ciepłe ( BD242C, BD242C, BD241C ) spróbować podmienić je na np BD911/912?
    Pozdrawiam

    0
  • #11 30 Lip 2008 19:56
    losti17
    Poziom 13  

    Końcówki KD, miałem identycznie w WS 503 unitry. 1 strona się grzała. U mnie pomogło wymienienie tranzystorów sterujących, 1 miał większe wzmocnienie od drugiego. Musisz zmierzyc wzmocnienie tych sterujących, w ostateczności kupic na giełdzie RTV parę elementarną.

    0
  • #12 31 Lip 2008 00:18
    dalmatyn
    Poziom 15  

    Witam

    Podepnę się z pytaniem.

    Znowu mam problem z końcówką mocy. Fotki w załączniku. Wystrzeliły kondensatory w zasilaczu. Wymieniłem je. Niestety dźwięk w lewym kanale jest nieczysty. Gra cicho i w dodatku charczy jakby coś nie łączyło.

    Czy jest jakaś "typowa" usterka po awarii kondensatorów i możecie mi doradzić, w którym miejscu szukać przyczyny?

    Zakładając, że poszły tranzystory mocy (na przykład) jaki byłby koszt naprawy? Mam 2-gi egzemplarz na części, niestety z podobną usterką.

    Czy ktoś dysponuje schematami tych końcówek? Jakie są zamienniki tranzystorów mocy?

    Soundman A600 końcówka mocy
    Soundman A600 końcówka mocy
    Soundman A600 końcówka mocy
    Soundman A600 końcówka mocy

    0
  • #13 31 Lip 2008 00:40
    pompak
    Poziom 22  

    Witam.
    Niestety dalej mam problem z tą końcówką...
    Prąd rośnie przy samym włączeniu na połówce + jest 0,73A i rośnie gdzieś o 0,3A na 2 sekundy , dźwięk jest oczywiście czysty, 0 prądu stałego . Podmieniałem częsci z drugiej końcówki i niestety dalej to samo... wymieniłem wszytskie tranzysotry sterujące , układy scalone , kondenatory elektroliczne, dałem na wejście 10nF , porównałem PRKi z drugą końcówką i niestety nadal to samo... Co w takim razie może być nie tak? Bo ja już nie wiem...
    Pozdrawiam

    0
  • #14 31 Lip 2008 12:04
    pompak
    Poziom 22  

    Udało mi się zbić prąd kręcąc tym potencjometrem PR2 , w tej chwili jest 0,34A w miare stabilne , tranzystory się nie grzeją za to grzeje się ten na płytce na radiatorze i 2 BD241C i BD242C też na płytce a oprócz tego po około 2 minutach przekaźnik dosłownie parzył nie wiem czy się nagrzał od sterowania ( BD 136 ) czy z nim coś nie tak... jak to sprawdzić? Oprócz tego grzeją się 3 rezystory koło tego przekaźnika jeden zmienił kolor z bordowego na czarny, ale widać było że to już wcześniej, po 3 minytach śmierdzi z tego kanału tymi rezystorami i przekaźnikiem ? Co może być jeszcze nie tak?
    Pozdrawiam

    0
  • #15 31 Lip 2008 14:09
    398216
    Użytkownik usunął konto  
  • #16 01 Sie 2008 10:07
    dalmatyn
    Poziom 15  

    Właśnie nie wiem dlaczego, ale oni coś mają z tym grzaniem rezystorów na płytce z przekaźnikami. Mam również wzmak 150W wymontowany z combo basowego i tam też grzeje się opornik. Wprawdzie w niczym to nie przeszkadza, ale...

    0
  • #17 01 Sie 2008 11:24
    pompak
    Poziom 22  

    Wystarczyło by pewnie wymienić rezystory na mocniejsze o tej samej wartości u mnie np 0,5W się grzeją to można wstawić 2W i się niepowinno , ale dziwne z tym przekaźnikiem że aż parzy ( jest on w ubudowie metalowej i jak mówiłem po minucie parzy ) Dzisiaj postaram się pomierzyć wszystko.

    0
  • #18 01 Sie 2008 16:55
    dalmatyn
    Poziom 15  

    Wie ktoś, gdzie i za ile można dostać transystory mocy do mojego wzmaka? Oznaczenia widać na zdjęciu.

    0
  • #19 02 Sie 2008 15:26
    pompak
    Poziom 22  

    Witam.
    Złożyłem drugi kanał i niestety ten problem co w pierwszym... Z tym że ten drugi kanał co był wcześniej sprawny ma prąd 0,6A , dlatego sie tylko troszkę grzał, ale oczywiście stałego na wyjściu jest 0V w obu końcówkach.
    Do rzeczy napięcie na przekaźniku pod obciążeniem jest ponad 40V , jak wylutowałem przekaźnik to napięcie na nim jest 55,1V, przekaźnik w środku przytopiona cewka , rezystor się pali ten który idzie od emitera tranzystora na radiatorze ( bd241c ) do emitera bd 140 , kolektor tego tranzystora idzie wlasnie do przekaźnika a bramka do UL1111, kolektor tego bd 140 jest jeszcze kabelkiem podciągnięty pod diode fault.
    Ten rezystor dosłownie po 10 sek się pali leci gęsty biały dym, przekaźnik gorący, po wylutowaniu przekaźnika jest ok.
    Co w taki razie może być nie tak?
    Chyba wywalę tam te zabezpieczenia i zrobie porządne opóźnione załączanie/wyłączanie kolumn bo tego nie posiada zabezpieczenie w tej końcówce, przekaźnik się odłącza jak na wyjściu jest -40V stałego, przeciw DC też oczywiście nie ma, ale jest chyba za to tylko termiczne...
    Chciałem jeszcze dodać że ten problem wystąpił po wymianie kondensatorów, wcześniej napięcie na tej końcówce było ponad 8V mniejsze na stronę ( wnioskuję że kondensatory były mocno wyschnięte) teraz jest jałowo +,- 56,4V.
    Pozdrawiam

    0
  • #20 04 Sie 2008 12:42
    pompak
    Poziom 22  

    Witam.
    Po wylutowaniu przekaźnika układ zaczął poprawnie pracować, prąd spoczynkowy narazie około 120mA na stronę. Z tym że po około 20 minutach UL1111 jest już tak gorący że nie da się go dotknąć pozostałe tranzystory i rezystory się już nie grzeją , jaką funkcję w tym układzie pełni ten UL1111 można go wyciągnąc z podstawki? On streruje tylko zabezpieczeniem termicznym? Wcześniej z przekaźnikiem napięcie + zanikało po 3 sekundach a wtedy na lini - było jeszcze -40V z tąd też tyle stałego na wyjściu po wyłaćzeniu, widocznie coś robiło zwarcie. Czy układ będzie mogł pracować przy 4 ohm w mostku? Bezpieczne to będzie dla tranzystorów i zasilacza ( bo tam zwykłe trafo EI siedzi)
    Pozdrawiam

    0
  • #21 05 Sie 2008 00:37
    dalmatyn
    Poziom 15  

    Próbowałeś zapytać producenta?

    0
  • #22 07 Sie 2008 01:10
    pompak
    Poziom 22  

    Witam.
    Nie próbowałem, dzisiaj miałem okazje przetestować końcówkę na estradówkach , wreszcie mi się chciało je na dwór wynieść...
    To powiem tak dźwięk z tej końcówki jest fajny, trochę mocy ma, teraz nie ma już problemów termicznych , radiator się lekko grzeje, kondensatory po wyłączeniu końcówki przy muzyce wytrzymuja 6 sekund.
    Narazie zrobiłem zworę między wyjściami głośników ( ominąłem przekaźniki ) nie grzeje się nic oprócz jednego ula1111 na tej której się paliły z przekaźnikiem te rezytsory , w drugiej końcówce jest letni a w pierwszej parzy dosłownie, można je wyciągnąć? bo z tego co widze po ścieżkach to sterują zabezpieczeniem. Oczywiście dorobie zabepzieczenie termiczne, przeciw DC i opóźnione załączanie/wyłączanie kolumn i końcówka poleci na sprzedaż pewnie :)
    Pozdraiwam

    0
  • #23 10 Sie 2008 18:55
    dalmatyn
    Poziom 15  

    Pochwal się schematem oraz płytką jak uda Ci się stworzyć te zabezpieczenia ;)

    0
  • #24 15 Wrz 2008 23:12
    filioman
    Poziom 27  

    Hmmm, a może zadzwoń do Smoków i dopytaj co i jak??? Nie gryzą ani nie zieją ogniem, po co robić doktorat z otwierania drzwi???

    0
  • #25 16 Wrz 2008 10:34
    dalmatyn
    Poziom 15  

    Rozmawiałem z p. Lewandowskim. To są dość wiekowe sprzęty i póki grają to wszystko jest ok. Końcówka jest na b.drogich i trudno już dziś dostępnych tranzystorach. Co do zabezpieczenia, to ponoć ma się tak grzać, chyba że coś źle zrozumiałem.
    Postąpiłem niepatriotycznie i odesłałem swoją końcówkę do firmy Elcar Osiek, aby wymieniła mi cały stopień końcowy wraz z przystosowaniem zasilacza do nowej końcówki. Zostaną również wykonane nowe układy zabezpieczające.
    Czytałem wypowiedzi kilku zadowolonych użytkowników sprzętów tej manufaktury. Ja tą końcówkę wykorzystuję do gitary basowej. Pod tym kątem będzie ona przygotowana i oczywiście będzie na MOS-FET.
    Koszt dość niewielki, o wrażeniach za jakieś 2 tyg. będę mógł napisać.

    0
  • #26 16 Sty 2009 14:57
    miszkoo
    Poziom 28  

    Posiadam trzy PST A602 jest to niezniszczalny sprzęt.

    Jednak potrzebuje schemat, albo przynajmniej jeżeli ktoś wie jakie tam mają być bezpieczniki te 4 w środku (po dwa na kanał)

    0
  • #27 28 Mar 2009 17:31
    lukson007
    Poziom 2  

    Witam. Mam chyba podobny, jak nie taki sam wzmacniacz PST A602. Chciałbym żeby ktoś mi podpwiedział jak mogę pod niego podłączyć swój sprzęt bo paru rzeczy nie rozumiem, a nie chciał bym czegoś schrzanić.
    Teraz chciałbym powiedzieć jak ja bym to podłączył i proszę o poprawienie mnie jak coś nie tak, albo o potwierdzenie jesli dobrze rozumuje.
    Prosze także o odpowiedzi na kilka pytań.
    A więc tak:
    Do wejścia A podłączam np mikser, do którego mam podłączone moje urządzenia grające :) Jeśli chce mieć 2 kanały to musze podłączyć go dwoma oddzielnymi jackami do wejść balanced A. To jak musze ustawić przełącznik LIFT/GND, zeby bylo OK?? I co to jest FUSE?? A do OUT XLR podłączam kolumny kablem XLR-Jack. czy tak?? Czy moze jakims innym?? Bo moje kolumny mają tylko wejscia na przewody nie na wtyk :/ czy wtedy potrzebuje jakiejs kolumny z wejsciem np Jack?? Aha, i to OUT ma 2Ohmy, co to zmienia w stosunku do 4Ohmów??
    Wariant B: Podłączam mikser do in wejscia B, a z którego wyjscia OUT mam skorzystać z 2 czy 4 Ohm podłączając kolumny?? Co robi przełącznik BRIDGE/Stereo i jak go ustawić i jak wtedy ustawić przełącznik LIFT/GND jeśli do A nic nie podłączam.
    I pytanie ogólne: Co sie podłącza do GND?? czy trzeba coś podłaczać wogóle, a jesli tak to co?? Wiem ze to uziemienie jest no ale co sie z tym wejsciem robi.
    Ogólne pytanie brzmi: Jak moge wykorzystać tego wzmaka, zeby podlaczyć do niego mikser i kolumy??
    Załączam fote gniazd tego wzmaka. Jesli ktoś bedzie umiał rozwikłac któreś z moich pytań, to będę bardzo wdzięczny.
    Soundman A600 końcówka mocy
    https://obrazki.elektroda.pl/68_1238257816.jpg

    0
  • #28 28 Mar 2009 17:37
    filioman
    Poziom 27  

    Do wejścia a i b (drugie w jest do 'podaj dalej')
    lift/gnd - jak będzie brumieć to pokombinuj
    Fuse - bepiecznik (google...)
    kable robisz pod sprzęt jaki masz, standardem jest speakon, ale sobie wykonaj XLR-drut (tulejka)
    korzystasz z wyjść A i B - TYLKO...
    bridge - stereo - STEREO (bridge poszukaj na forum do czego to...)
    GND - uziemienie, ale ciebie też to raczej nie dotyczy... łączysz linką wszytkie zabawki jakie masz. o ile mają takowe ustrojstwo.

    0
  • #29 28 Mar 2009 23:56
    lukson007
    Poziom 2  

    zatem potrzebuje 2 kable XLR-2 druty(jeden na A i jeden na B)
    Tylko nie wiem jak dokladnie zrobić taki kabel.
    Chyba kupie gotowy kabel i z jedej strony utnę końcówkę "męską" heheheh i odpowiednio połącze te 3 przewody. Tylko nie wiem jak je połączyć.
    Chyba 1 drut bedzie masa, a 2gi sygnał, a co z 3 (który podobno jest w przeciwfazie) czy zewrzeć go do masy?? Czy to jest dobrze?? I wtedy moge sobie wpiąć na out koncówke żeńską a druty do kolumny (1+3)masa i 2??

    0
  • #30 29 Mar 2009 00:00
    filioman
    Poziom 27  

    hmmm, kabel głośnikowy ma dwa "druty"... nie trzy... nie myśl o podpinaniu tego kablem mikrofonowym...

    Jak chcesz porady to zadzwoń do SLS/Soundmana/Eurosoundu - to ich produkt...

    0