Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Technics EH600 -magnetofon

19 Feb 2004 15:57 2349 12
  • Level 19  
    Mam taki problem. Magnetofon działał tylko w jedną stronę(ma autorewers)na obydwu mechanizmach. Wymieniłem paski i działa w
    obydwie,ale jest problem z dzwiękiem.Na jednym mechanizmie jest
    OK (tym co może nagrywać) a na drugim jest coś w rodzaju buczenia,
    przydźwięku(muzyke też słychać)
    Czy wiecie co to może być?
    [30.03.2021, webinar elektroda] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 19  
    Też o tym myślałem ,ale raczej nie.Sprawdziłem przy odłączonej płytce
    na tasiemce ibyło ok 300 om na jednym i drugim kanale.Sprawdziłem
    jeszcze oscyloskopem na takim złączu szufladowym sygnał(OR i OL)i na
    jednym jest a na drugim nie.Sygnał wygłąda na czysty.Z głowic leci do
    takiego kwadratowego scalaka. może ktoś wie jaki to i ma aplikacje.
    Sprawdziłbym sygnał na wejściu i wyjściu z niego.A jeszcze dodam
    że jak leci z drugiego mechanizmu sygnał jest na obydwu.
  • Level 19  
    głowica jest obrotowa.Dodam jeszcze coś: na drugim innym złączu jest
    opis data ,clk,key1 i 2 i napięcia 7,5V a jest 9V i 5V a jest 4,2V
  • Home appliances specialist
    te 4,2 to chyba za mało raczej powinno być około 5v sprawdz czy w torze sygnałowym nie masz zwatrych elek miałem kilka takich przypadków w madnetofonach technicsa
  • Level 19  
    Kondki sprawdzałem ,ale doszedłem że to wina przełącznika żelazo-chrom
    Jak się zamyka kieszen z kasetą to on on się zwiera(zelazo) lub jest
    rozwarty (chrom).Przełącznik to dwie blaszki. Na jednej jest 4,2V na
    drugiej 0,8V jak się zewrze to 4,2V spada do 0,8V .Wcześniej pisałem
    że jeden jest OK ,ale sprawdzałem na jednej kasecie .Jezeli są dwie to
    tem pierwszy wpływa na drugi i jest to samo.Z przełącznika z jednego
    styku leci na złącze szufladowe i wychodzi tasmą do ?No własnie gdzie?
    Czy do amplitunera czy do audio procesora?
  • Level 37  
    Zrobiłeś to buczenie? Mam tak na kieszeni odczytującej jeden kanał.

    Dodano po 45 [minuty]:

    No i tak samo: odłączenie PBEQ- a więc przełączenie na chrom- uwalnia poprawny odczyt tego kanału i CXA1998 pracuje ok, tylko że ze złą korekcją. CO jest?
  • Level 19  
    Poprostu wyjaśniłem klientowi jak i co.On chciał żeby było jak najtaniej
    to tylko odłączyłem ten czujnik.Powiedział ze mu pasuje i to na tyle.
    Życze powodzenia ,a jak byś zrobił to napisz co było.
  • Level 37  
    NO WŁAŚNIE. Szlak by to turystyczny trafił! Podłączyłem segment CD i wszystko wraca do normy. Trzymajcie mnie!!!
  • Level 36  
    Bez nerw .Jeszcze nie jednym się zaskoczysz:D.
  • Helpful post
    Level 37  
    No a kto by naprawiał decka z podpiętym CD?
    Wiem ,że po Matsushitach można się spodziewać WSZYSTKIEGO. Ale to za każdym razem może spienić, nawet tak spokojnego człeka jak ja!

    dark- tik_tak zasłużył na podziekowania.