Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Orion 32DDATV82100 - brak treści obrazu

teleradiols 21 Jul 2008 21:59 1471 4
  • #1
    teleradiols
    Level 12  
    Tv trafił do naprawy na uszkodzone trafo [ było wstawione HG] przy okazji uszkodzony BU w lini , TDA w ramce. Po wymianie elementow okazało sie że odchylania pracują , ale brak treści obrazu , foni. Po podniesieniu napięcia siatki są widoczne powroty.
    Wszystkie napięcia na złączach prawidłowe, szyna I2C prawidłowa tzn wszystkie układy obsadzone komunikują sie z procesorem.
    Kineskop sprawdzany na emisję ok..Wzmacniacz wizyjny sprawdzony
    Pilot sprawny.
    Można załączyć pilotem lub przyciskiem , ale nie można pilotem wyłaczyć - to jest pytanie dlaczego?
    Jeżeli macie jakieś ciekawe opinie to bardzo proszę.
  • #2
    tenap
    TVs specialist
    Witam!
    1.Czy jest OSD?
    2.Czy podmieniana pamięć z nowym wsadem?
    3.Sprawdzić układ resetu procesora.
  • #3
    teleradiols
    Level 12  
    A więc tak:
    reset jest w porządku
    brak treści obrazu więc i brak QSD To nie jest jednoznaczne, stąd pytanie. [Mirek Z.]
    pamięć podstawiona z innymi wsadami, co dziwne to bez niej zachowuje się tak samo[ komunikacja jest]

    Powrócę do poprzedniego pytania -dlaczego nie mogę wyłączyć pilotem ?
    czy procesor w swoim oprogramowaniu "czeka " na pracę kineskopu ?
    Jeżeli chcę wejść w opcje serwisowe to można go uruchomić przyciskiem stanby.
  • #4
    lisek
    Service technician RTV
    Jest to chassis 8000 oriona
    procek M30612SFP
    fbt: HG53031CT (jesli masz kinol W76ESF031X44)
    Hot: BUH1015HI.

    w seris menu wchodzisz"
    1. wył. w St-by
    2. wył. sieć
    3. nacisnij na froncie Tv na Menu (trzymając ) wł. sieć
    4. dalej trzymając Menu z pilota nacisnij Power
  • #5
    teleradiols
    Level 12  
    cytuję ostatnią linijkę :
    Jeżeli chcę wejść w opcje serwisowe to można go uruchomić przyciskiem stanby.
    żle opisałem , bo chodziło mi o to że sprawny jest przycisk stanby - tv po załączeniu nadal ma brak tresci obrazu.
    Poza tym jeżeli ktoś miał taki defekt jaki opiasałem powyżej i może odpowiedzieć na zadane pytanie ? to proszę o info .

    Dodano po 6 [minuty]:

    Przepraszam , ale to ja jeszcze raz - nie wspominajcie , że w tv 100hz można stosować trafa HG - owszem , ale na krotką metę i przeważnie naprawa trwa odpowiednio długo. Ten przypadek to nie jest to przypadkowa sprawa. Niech żyje nam HG.