Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pilot centralnego zamka Carisma 98 przestał działać

MotyF 23 Jul 2008 11:12 14666 12
Renex
    MotyF
    Level 11  
    Jak w temacie, po 3 upadkach w ostatnim tygodniu przestał działać pilot centralnego zamka w carisma (rocznik 98). Dioda świeci na czerwono, połączenia na pilocie sprawdził serwisant (znajomy) pod mikroskopem i nie ma żadnych przerw. Auto zupełnie nie reaguje na pilota. Zamek z kluczyka działa dobrze, oprócz drzwi kierowcy (ciężej czasami zamknąć ale zamyka).

Czy pilot się rozkodował? Jak to sprawdzić?

Oznaczenie pilota na płytce to: trw 12 (pod spodem) 101379-a

Nie wiem, czy to oryginalny, jaki dawało mitsubishi.
  • Renex
    Ireneo
    Level 42  
    pokaż jego zdjęcie to może pomogę czy to orginal
  • Renex
    tychol
    Level 1  
    Spróbuj tak: bo mam dwie carismy i miałem ten problem w obydwu po zmianie baterii. Dioda świeciła, a centralny nie reagował. Otwórz pilota wyjmij baterie, podegnij blaszki, by mocniej dociskały baterie i włóż baterie zamieniając je kolejnością (dolna do góry i odwrotnie). W obydwu pilocikach ten sposób mi zadziałał.
    Pozdrawiam
    dorotka44
    Level 2  
    mam ten sam problem zmienilam baterie podgielam blaszki i nadal zonk
    MotyF
    Level 11  
    Znalazłem rozwiązanie więc się podziele z Wami.
    Działa na 100% z poliotami TWR z roczników 95-99 (na innych nie mam możliwości sprawdzenia)

Otwieramy pilota (żeby styku baterie nie miały) i składamy ponownie ale następująco:
    1. Wciskamy guzik zamykania drzwi na otwartym pilocie
    2. Składamy pilota trzymając ten przycisk

usłyszymy dźwięk i tyle. Zamek znowu działa. Pilot zestrojony.
    Zaprogramowałem już tak 3 (DGI 98', 1.8 99 i exe'ca)
    dorotka44
    Level 2  
    Dzieki za rade
    zrobilam tak jak napisales i pilot dziala
    kruak
    Level 2  
    Witam . Czytałem i próbowałem różne sposoby wprogramowania oryginalnych pilotów (carisma 1.9DID 2001r) . Osobiście zadziałała mi po jeden raz każda z metod opisanych i na tym koniec :-( ........... ALE ODKRYŁEM NASTEPNĄ METODĘ PROGRAMOWANIA TYCH PILOTÓW , MYŚLE ŻE SKUTECZNĄ W 100 % . WPROGRAMOWAŁEM TYM SPOSOBEM DWA PILOTY Z CZEGO TEN DRUGI BYŁ DOKUPIONY UŻYWANY .

O P I S U J E C O I J A K .

CARISMA 2001 DID

!!! ZAMYKAMY WSZYSTKIE DRZWI !!!

ROBIMY ZWORĘ W ZŁĄCZU OBD (1) DO MASY , MOŻNA POŁĄCZYĆ DO (4) BO TAM JEST MASA .

WKŁADAMY KLUCZYK DO STACYJKI I Z POZYCJI (OFF) PRZEKRĘCAMY TRZYKROTNIE NA POZYCJE (ACC) - NA TZW. PIERWSZĄ POZYCJE STACYJKI .

ZOSTAWIAMY OCZYWIŚCIE KLUCZYK NA (OFF) ALE W STACYJCE .

!!! CENTRALNY POWINNIEN ZAMKNĄĆ I OTWORZYĆ !!!

PRZYCISKAMY RAZ ew. DWA , TRZY RAZY JEDEN Z DWÓCH PRZYCISKÓW PILOTA .............POTWIERDZENIEM PRZYJĘCIA GO DO CENTRALKI BĘDZIE ZAMKNIĘCIE I OTWORZENIE CENTRALNEGO ZAMKA , JESLI MAMY DRUGI PILOT TO POWTARZAMY OPCJE Z NACISKANIEM PRZYCISKÓW W PILOCIE DO MOMENTU PONOWNEGO ZAMKNIĘCIA I OTWORZENIA SIE CENTRALNEGO ZAMKA .

PO WPISANIU OBU ew. JEDNEGO PILOTA ROZPINAMY ZWORĘ W ZŁĄCZU OBD I TYLE :-)
    U MNIE OSOBISCIE ZADZIAŁAŁO BEZ PROBLEMU , PROSZĘ O ODPOWIEDZI JAK SIĘ SPRAWDZA TEN SPOSÓB .

POZDRAWIAM , ADAM .
    Grzegorz gdi
    Level 1  
    mam mitsubishi carisma z 1998 na początku pilot działał ale nie za każdym razem,wyjąłem baterie żeby wyczyścić pilot poskładałem sprawdziłem i pilot nie działał :( :( ,czerwona dioda świeci,ale nic,auto nie reaguje
    szczigolo
    Level 10  
    MotyF wielkie dzięki dla Ciebie!!!!Takich ludzi powinno by pełno na forum...twój sposób zadziałał w moim pilocie do berlingo. O mało zawału nie dostałem jak zadziałał, bo nie spodziewałem się tego. Ukłony...pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje.
    ravenn
    Level 17  
    Witam.
    Proszę o informacje jakie lub jaka bateria powinna być w pilocie do Carismy TRW, mam 2 baterie 2016 tak powinno być czy jedna 2032?

dzieki za odpowiedz.
    olekg
    Level 1  
    U mnie zadziala sposob MotyFa. A meczylem sie bez centralnego kilka miesiecy. Wielkie thx
    MuzioreQ
    Level 11  
    Carisma 2001 1.6 16V Tez zadziałało pozdrawiam.
    bilborasso
    Level 1  
    Metoda użytkownika MotyF działa również w Mitsubishi Carisma 2000 1.8 GDI
    Wielkie dzięki